Färga håret hemma? Här är möjligheterna

28 april 2020Notino

Känns det som att du har en “bad hair day” i stort sett varje dag just nu, men din frisör har stängt? Ge inte upp! Du behöver inte börja ha mössa hemma för att våga se dig själv och ditt hår i spegeln. Vi har tagit hjälp av en professionell frisör för att få tips på hur du kan vårda ditt hår hemma.

Färga håret hemma

Det verkar ju så enkelt – bara att öppna förpackningen och börja färga utväxten. Men resultatet kan bli en riktigt besvikelse. Om du funderar på att färga utväxten själv kan det vara värt att läsa dessa tips från en professionell frisör först, så slipper din frisör försöka rätta till färgen i efterhand.

Varför blir vi ofta missnöjda med resultatet av en hemmafärgning?

“Din frisör blandar oftast till en färg som är skräddarsydd för dig vi blandar flera olika toner för att få till just den färgen kunden vill ha. Det betyder att din frisör skapar något som sedan förstörs vid en hemmafärgning. Själv skulle jag aldrig färga utväxten hemma eftersom det kan leda till en katastrof med konsekvenser som varar i månader framöver. Jag kan tänka mig att svart nog är den enda färgen som inte nödvändigtvis slår fel vid en hemmafärgning. För handen på hjärtat, så är det inte många kvinnor som går till frisören för att färga håret svart.”

Hemmafärgning utan långvariga konsekvenser

Med tanke på hur lätt det kan bli fel när man färgar håret hemma har vi låtit vår professionella frisör tipsa om hur man kan täcka över utväxten utan att behöva färga den.

“Allra enklast är att skaffa sig en spray som döljer utväxten. Såna sprayer används oftast av kvinnor som färgar över sitt gråa hår men som inte vill behöva springa till frisören varannan vecka. I dessa tider kan dessa sprayer vara en räddning. En tumregel är att alltid välja en något mörkare spray, det ser bättre ut att ha en mörkare ton i utväxten än att det lyser om hårbotten. En spray som döljer utväxten håller oftast bara tills nästa gång du tvättar håret.”

TIPS FRÅN NOTINO: L’Oréal Paris Magic Retouch kommer i flera olika nyanser, fäster bra i håret och torkar snabbt.

Tona håret

Ett annat alternativ är att inte färga håret utan bara tona det! “Ta din inpackning för färgat hår till nästa nivå och förnya samtidigt din färg. Jag pratar om den regenererande hårprodukten Kérastase Reflection– en hårconcealer som blandas in i din inpackning för färgat hår och som fräschar upp hårfärgen. Det passar perfekt om du har brunt, rött eller svart hår.”

TIPS FRÅN NOTINO: Det tonande schampot Redken Brownlights är det bästa valet för att bibehålla kalla bruna nyanser.

För dig som har blont hår

“Om du behöver dämpa röda eller kopparfärgade toner är det fullt möjligt. Det ersätter så klart inte en färgning eller toning, men håret återfår i alla fall sin glans. Jag vill tipsa alla blondiner som lider av gula toner att prova den näringsrika lila hårinpackningen Kérastase Blond Absolu Masque Ultra-Violet.

Låt den verka i 5–15 minuter för att neutralisera gula toner i håret. Fördelen för oss frisörer är att en sådan inpackning inte påverkar processen nästa gång du låter håret blekas professionellt. Allas hår reagerar dock lite olika på inpackningen. Ibland kan håret få en gråaktig ton, andra gånger en lila eller vitaktig ton. Mitt råd är att börja gradvis, använd en mindre mängd av inpackningen och låt den inte sitta för länge. Går allt vägen kan du öka både mängd och tid successivt.”

TIPS FRÅN NOTINO: Inpackningen kan kombineras med schampot Blond Absolu Bain Ultra-Violet från samma kollektion.

Tips för att färga håret hemma

Det är knappast något din frisör skulle rekommendera, men här följer ett par tips om du trots allt skulle du bestämma dig för att färga håret hemma:

 • Läs noggrant igenom all information på förpackningen, framförallt instruktionerna för färgning av håret.
 • Prova en näringsrik hårinpackning utan permanenta hårpigment. Den ger din färg nytt liv. Och skulle du inte bli nöjd med resultatet, har du tryggheten i att färgen försvinner efter ett antal tvättar.
 • Har du inga gråa hår bör du inte köpa en permanent hårfärg utan en som tvättas ur. Då försvinner den gradvis och ger inte en skarp utväxt.
 • Om möjligheten finns är det alltid bäst att ringa och rådgöra med din frisör.

Dags att sätta igång

Om du har bestämt dig och valt ut din nyans, så har vi ett par konkreta tips om hur du ska gå tillväga för att få bästa möjliga resultat.

 • Börja med att smörja in huden kring håret med valfri kräm. Det gör att färgen inte hamnar på huden. Se bara till att krämen inte kommer i håret, eftersom den kan hindra färgen från att fastna ordentligt.
 • Be gärna någon hjälpa dig att applicera färgen, så att det inte slutar med att håret ser helt annorlunda ut bakifrån än framifrån.
 • Använd dig av en hårfärgningspensel av hög kvalitet.
 • Applicera färgen endast på utväxten, inte utmed hela längden (eller i så fall endast en väldigt kort stund). Annars kan det lätt hända att du får flera olika nyanser i håret.
 • Torka försiktigt bort krämen från huden kring håret efter att hårfärgen har verkat.
 • Låt inte hårfärgen verka längre än enligt de medföljande instruktionerna.
 • Glöm inte att vårda håret! Tvätta noggrant håret med schampo och använd en högkvalitativ hårinpackning i längder och toppar.

Författare: Notino

Läs mer