Återfukta huden med kroppsoljor (även) på vintern

28 december 2020Notino

Är kroppsoljor en gammal favorit hos dig eller har den kladdiga konsistensen fått dig att undvika dem? Oroa dig inte, väljer du riktiga kvalitetsoljor kommer du att få en underbart len hy som inte känns det minsta fet. Vintern är den perfekta tiden att använda en kroppsolja eftersom den återfuktar hy som blivit torr på grund av kylan och gör även mycket mer därtill! Men hur väljer man då rätt olja och hur använder man den?

Så väljer du rätt kroppsolja

Först och främst är det viktigt att klarlägga vad det är du vill att din kroppsolja ska hjälpa dig med. Behöver du återfukta torr hy, letar du efter en olja mot celluliter, en som reducerar eller förebygger hudbristningar eller är du ute efter en multifunktionell olja som vårdar såväl håret som ansiktet och kroppen?

Nästa steg är att begränsa urvalet baserat på din hudtyp. Fördelen med att det finns så många oljor är att du garanterat hittar en som passar just dig. Titta noggrant på vad varje produkt innehåller, ofta är det en kombination av flera olika oljor.

En utmärkt och nästan universalolja är till exempel kokosolja. Den kan användas för att vårda torr och sprucken hy eller eksem och kan även användas för att förebygga hudbristningar. Det finns också många andra liknande oljor – det viktigaste är helt enkelt prova dig fram för att se vilken kroppsolja som passar just dig. Vilka är då möjligheterna?

  • Extremt torr hy: makadamiaolja, aprikosolja, ricinolja, kokosolja, arganolja, avokadoolja, mandelolja, jojobaolja, med flera.
  • Känslig hy: mandelolja, aprikosolja, makadamiaolja, hampolja, ricinolja, nattljusolja, olivolja, med flera.
  • Hud som lider av eksem: mandelolja, aprikosolja, makadamiaolja, solrosolja, ricinolja, hampolja, sesamolja, med flera.

Så använder du kroppsoljor

Det gäller inte bara att välja rätt produkt! Om du inte vill skada huden så gäller det att även applicera kroppsoljan rätt, annars återfuktar oljan nämligen inte huden.

Applicera alltid oljan på fuktig hud, helst efter att du badat eller duschat. Droppa ut en lagom mängd olja i handen och värm den mellan handflatorna för att aktivera ämnena i oljan. Massera sedan försiktigt in oljan i kroppen så att oljan binder fukten i huden.

Topp 6: De bästa kroppsoljorna

Nu när du vet hur du ska välja och applicera en kroppsolja behöver du bara välja rätt produkt.

Vill du främst återfukta huden? Prova då den närande oljan Elemis Body Exotics Japanese Camellia Body Oil Blend för torr hy. Blandningen av högkvalitativa oljor känns härligt lätt och huden kommer därför inte att kännas fet efter att du använt den. Oljan tillför huden näring på djupet och den kan även användas för att reducera ärr.

Har du känslig hy kan det vara värt att prova den torra kroppsoljan Avène Body som tagits fram just för den här hudtypen. En lika intensiv och regenererande behandling för torr och känslig hy kan du få med hjälp av arganoljan Renovality Original Series, som är särskilt omtyckt av de som tenderar att lida av rodnader och sprucken hy.

Om vill du förebygga hudbristningar under graviditeten är gravidoljan Weleda Pregnancy and Lactation ett bra val. Kombinationen av oljor förbättrar hudens elasticitet och gör samtidigt huden härligt len. Oljan kan användas regelbundet från när du först blir gravid fram till tre månader efter födseln.

Har du förälskat dig i multifunktionella oljor? Inte konstigt! De funkar perfekt på resan och är precis lika praktiska att använda på hemmafronten. Oljan Payot Body Élixir motverkar att huden i såväl ansiktet som på kroppen blir torr och den gör till och med håret lent och glansigt.

En trogen tjänare med en underbar doft är såklart även den torra kroppsoljan Nuxe Huile Prodigieuse. Den använder sig av en blandning av sällsynta oljor för att vårda och tillföra både hår och hud näring på djupet.

Har vi lyckats övertyga dig om hur fantastiska kroppsoljor är? Vi tror nämligen starkt på dem! Skriv och berätta vad du tycker om kroppsoljor och vilken som fallit dig i smaken.

Läs mer