Bästa ansiktsoljan: Hur väljer man rätt?

11 september 2020Notino
Ansiktsoljor kan kallas för ett universellt hjälpmedel! Om du ännu inte har någon hudolja hemma bör du agera snabbt. Det finns oljor för både fet och känslig hy. Vilka effekter ger hudoljor och hur väljer jag rätt?

Vilka resultat kan hudoljor ge?

Oljor innehåller stora mängder av vitaminer, mineraler och andra aktiva ämnen. Därför är det vanligt att det blir en favorit för livet. Du förälskar dig omedelbart i den när du finner rätt typ för din hy och du kommer inte att vilja vara utan den. Här följer huvudorsakerna till att använda olja på huden i ansiktet:

  1. Perfekt sminkborttagning.
  2. Håller hyn hydratiserad.
  3. Tillför hyn naturliga ämnen.
  4. Förbättrar hudens förmåga att regenerera sig.
  5. Saktar ned hudens åldrande.

Hur väljer jag rätt olja för ansiktet?

För att få ut maximal effekt av oljan måste du veta för vad du vill använda den och vilken typ av hy du har. Oljorna delas nämligen in i så kallade komedogena grader från 0 till 5. Den största siffran ger högst risk för igentäppning av porer och uppkomst av akne. Om du har problematisk hy bör du leta efter en olja som inte täpper till porerna. Bland oljor som är icke-komedogena finner vi bland annat argan-, hampfrö- eller jojobaolja – dessa funkar för all hudtyper. Bland de komedogena oljorna finns t.ex. linfröolja eller kokosolja.

Välj den bästa naturoljan efter hudtyp:

  • Fet hy: olja från druvor, jojoba, nypon, hampfrö...
  • Torr hy: olja från aprikos, argan, rosor, ricin...
  • Känslig hy: olja från lavendel, argan, rosor...
  • Blandhy: olja från druvor, jojoba, nattljusblomma...
  • Problematisk hy: olja från lavendel, ricin, argan...

Du behöver inte nöja dig med endast rena naturoljor. Det är också vanligt att oljorna blandas och att andra välgörande ämnen tillsätts vilket ger större effekt.

Hur applicerar man ansiktsolja?

Ansiktsolja är inte en kräm. Kom ihåg att olja inte ger samma effekt som vanliga krämer och serum. Oljan i sig själv klarar inte att hydratisera hyn eftersom den inte innehåller vatten. Applicera därför olja på fuktad hy eller kombinera med andra hydratiserande produkter. Oljan tillför inte fukt men klarar att bevara fukten i hyn.

Det räcker med ett par droppar olja. Applicera jämnt över pannan, kinderna och hakan och arbeta in från mitten av ansiktet utåt. Du kan också varsamt klappa in oljan för att massera ansiktet i hyn.

TIPS: Vänta med att sminka dig i åtminstone 10 minuter om du applicerar olja på morgonen. Annars kan det hända att din make-up inte fastnar riktigt eftersom oljan är fet och då kan fula fläckar uppstå. Så ge oljan tid att absorberas. Om du använder olja på kvällen kan du höja nivån genom att prova ansiktsmassagen gua sha!

Olja för problematisk hy

Har du problem med huden i ansiktet igen? Då bord du prova en icke-komedogen olja som arganolja, t.ex. Renovality Original Series som dessutom är en perfekt olja för torr hy! Om du istället har fetare hy ska du prova jojoba- eller hampfröolja för hyn i ansiktet.

Olja mot rynkor

För kampen mot denna ”fiende” får du definitivt inte försumma något. Regelbunden användning av olja reducerar fina rynkor men fungerar framförallt förebyggande. Lancôme Absolue Precious Oil är den bästa ansiktsoljan för dig som vill bevara ditt ungdomliga utseende så länge som möjligt och som har torr hy. Den innehåller essentiella oljor från rosor vilket är helat fantastiskt för torr hy!

Elemis Pro-Collagen Marine Oil är en tillförlitlig olja mot rynkor tack vare innehållet av tång som hydratiserar och håller kvar fukt i huden under lång tid. Å andra sidan har den tendenser att täppa igen porerna så det är inte en lämplig olja för dig som har fet hy med akne.

Om du ännu inte har några rynkor men letar efter något som försenar deras ankomst kan du prova den torra oljan för ansiktet Biotherm Skin Best Liquid Glow. För ännu bättre resultat kan du använda den som en mask emellanåt. Det räcker att applicera mer av oljan och sedan torka av den efter tio minuter.

Olja mot pigmentfläckar

Vill du bokstavligen talat sova dig vacker? Nattoljan Emma Hardie Brilliance appliceras innan du går och lägger dig och den tar hand om pigmentfläckarna medan du inhämtar krafter för nästa dag. Dessutom innehåller den även essens av lavendel vilken används som olja mot akne och dessutom har välgörande effekt på din sömn.

Olja för fastare hy

Namnet på oljan Weleda granatäpple talar för sig självt. Extraktet från fröna i granatäpplen främjar framförallt hudens regenerering men ansiktsoljan är också kombinerad med olja från avokado, argan eller aprikos. Det är just denna kombination som bevarar huden vacker och fast.

TIPS TILL SLUTET: Letar du efter ett universellt hjälpmedel att ha med på dina resor? Då är den torra oljan för ansiktet Nuxe Huile Prodigieuse en klar vinnare – allt du behöver finner du här i en och samma (underbart doftande) flaska.

Har du redan beslutat dig för vilken ansiktsolja du vill prova först?

Produkter

Läs mer