Vi vet vad som hjälper mot atopiskt eksem

24 mars 2021Notino

Alla som lider av atopiskt eksem eller atopisk dermatit vet hur svårt det är att leva med extremt torr och röd hy eller irriterande klåda. Dessa obehagliga besvär uppstår regelbundet vid atopiskt eksem. Vad kan man göra för att lindra symptomen?

Vad är atopiskt eksem?

Om du lider av atopiskt eksem betyder det att huden inte producerar tillräckligt med lipider och det leder till att hudens skyddsbarriär förstörs. Därmed kan huden inte skydda sig mot olika allergener eller bakterier. Resultatet blir en mycket torr hud som inte kan binda vatten och som ofta rodnar, spricker och flagnar.

Atopiskt eksem kan drabba både vuxna och barn. Benägenhet till atopiskt eksem är medfödd. Det är ett antal yttre och inre faktorer som påverkar hur sjukdomen uttrycker sig och du kan drabbas av eksem över hela kroppen och i ansiktet men även i hårbotten. Om sjukdomen uppstår är det inte lätt att bli av med den, men du kan göra mycket för att lindra symptomen.

Vad ska man undvika?

Det finns många saker man ska undvika för att inte framkalla atopiskt eksem. Det är givetvis mycket individuellt och åtgärder som hjälper skiljer sig från person till person. Oftast visas det med tiden vad som hjälper för just din hy.

  • Eksem kan orsaka svår stress. Därför är det mycket viktigt att du är i god psykisk form eftersom psykisk ohälsa kan vara en utlösande faktor till eksem. Du måste undvika stress till varje pris.
  • Undvik allergener i livsmedel. Det bästa du kan göra är att ta reda på vad du har intolerans mot så att du kan undvika dessa livsmedel och detta gör du genom att låta en läkare undersöka dig.
  • Vissa andra kända allergener kan vara svåra att undvika men det är bra att känna till att även dessa kan vara utlösande.
  • Se upp med rengöringsmedel och använd handskar när du använder dem.
  • Atopisk hud regerar negativt på parfymerad kosmetika. Om du har atopiskt eksem i ansiktet måste du noggrant välja dina produkter – allt från parfymer till smink.

Vad funkar för atopiskt eksem

Om du upptäcker att du har eksem måste du göra något åt det för att lindra symptomen. Den grundläggande regeln är regelbundna besök hos en dermatolog och du måste ta de läkemedel som föreskrivs och komplettera med lämplig specialkosmetika för atopiker.

Den viktigaste produkten för lindring av atopisk hy är så kallade mjukgörande produkter – lotion, oljor eller krämer för atopiker som hydratiserar huden. Dessa produkter måste användas varje dag.

Vilken kosmetika kan användas dagligen utan att framkalla eksem? Vi ger dig ett par tips om räddare i nöden som du kan använda oavsett om du har atopiskt eksem på händerna, kroppen eller i ansiktet.

Börja i duschen med duscholjan Bioderma Atoderm som hydratiserar huden och förhindrar irriterad hy.

Du kan njuta av ett avslappnande bad med tvättoljan La Roche-Posay Lipikar Huile AP+. Oljan är så gott som universell så du kan använda den på hela kroppen och på ansiktet. Oljans optimala sammansättning främjar också hudens skyddsbarriär.

Vad ska jag smörja in mig med om jag har atopiskt eksem?

Direkt efter du stiger ur badet kan du smörja in hela kroppen med hudkrämen för atopiskt eksem Bioderma Atoderm Intensive Baume. Krämen lugnar och lindrar irriterad och kliande hy vilket gör att du inte kommer att vilja klia dig lika mycket. För känslan av klåda och spänd hy eller till och med svidande hy rekommenderar vi lotionen för atopiker A-Derma Exomega eller balsamet Topicrem AD Emollient Balm.

Om du har atopiskt eksem på händerna kommer du att uppskatta krämen Eucerin AtopiControl med sin praktiska förpackning som lätt får plats i handväskan och därför kan tas med överallt. Av samma anledning kommer du att värdesätta den återfuktande krämen Avène XeraCalm A.D.

Omedelbar lindring för atopiskt eksem

Det sägs att ihållande klåda ofta är värre än den värsta smärtan. Om du har atopiskt eksem kan du säkert intyga att detta stämmer. Ha därför alltid med dig en räddare i nöden vid akut klåda.

SOS-stiftet La Roche-Posay Lipikar Stick AP+ kan du använda närhelst du känner att du vill klia dig. Klådan lindras omedelbart och dessutom stärker detta stift hudens skyddsbarriär.

Sprayen Eucerin AtopiControl ger omedelbar lindring och verkar redan efter en minut genom att lugna irriterad hud samtidigt som den ger en kylande effekt. Men det bästa är att effekten varar i 6 timmar!

Att kämpa med atopiskt eksem kan vara svårt och det kan verka som en kamp utan slut. Om lider av denna åkomma måste du komma ihåg att först och främst ta upp dina problem med en dermatolog. Sedan kan du ytterligare underlätta din situation genom att använda rätt typ av produkter.

Läs mer