Tillbaka till huvudinnehållet

Vilken är den bästa solkrämen?

11 maj 2022Notino
SPF är en naturlig del av daglig hudvård oavsett årstid – det borde den i alla fall vara. Den hjälper nämligen hyn att skydda sig mot UV-strålning så att vi kan njuta av fast och len hy mycket längre. Men inte bara huden i ansiktet behöver skyddas, utan nu när badsäsongen närmar sig gäller det hela kroppen! Varje del av kroppen förtjänar ju att skötas om lika väl som ansiktet. Vi gav oss därför iväg på jakt efter de bästa solkrämerna och vi har till och med hunnit prova dem.

Hur väljer man rätt solkräm?

Allt beror på hur din hud reagerar på solen. Vissa kan lugnt tillbringa hela dagen i solen, andra blir röda som kräftor efter bara tio minuter. Skillnaden är hudens fototyp och det är din huds fototyp som avgör vilken skyddsfaktor du behöver och hur länge du kan vistas i solen. 

  • Fototyp I – Har du väldigt ljus hy, ofta fräknig sådan, och bränner dig lätt i solen tillhör du antagligen den här gruppen. 
  • Fototyp II – Den här gruppen är väldigt lik den första men bränner sig inte riktigt lika ofta. 
  • Fototyp III – Har du brunt hår och ljusbrun hy? Då tillhör du troligen den här kategorien, som har lätt för att bli brun i solen och bränner sig bara undantagsvis. 
  • Fototyp IV – Mörkt hår och olivfärgad hy som nästan aldrig blir bränd. 

Produkter

För att göra den enkelt – ju lägre fototyp du har, desto högre solskyddsfaktor behöver du. Och kom ihåg att det inte räcker med att smörja in sig en gång på morgonen. Solkrämer är inte allsmäktiga utan verkar bara under en begränsad tid. Det är alltid bäst att följa beskrivningen på produkten du använder. Nedan presenterar jag några goda exemplar. Eller, inte bara jag utan även mina kollegor, som har hederligt provat olika solkrämer och skrivit recensioner om solkrämer! 

 

Hur gick solkrämstestet? 

 

La Roche-Posay Anthelios

Jag köper solsprayen från La Roche-Posay Anthelios varje sommar. Än har jag inte hittat något som överträffar den. Den är så lätt att du inte ens känner den mot huden och det som är riktigt bra är att den håller huden matt länge. Den praktiska förpackningen är enkel att slänga i ryggsäcken så att jag kan återapplicera den under dagen. Och kvinnor uppskattar sprayformatet eftersom den kan användas utan att förstöra sminket. Jag slår vad om att denna mist är bättre än den bästa solkrämen för ansiktet som du har provat. 

Richard

Vichy Capital Soleil Solar Eco-Designed Milk

Jag erkänner att jag inte tidigare har använt Vichys solkrämer, men efter att ha provat Vichy Capital Soleil Solar Eco-Designed Milk kan jag säga att detta inte var sista gången jag köper den! Den absorberas riktigt snabbt och håller min hy återfuktad hela dagen. Jag kan absolut lägga till den på listan över de bästa solkrämerna som jag har provat. 

Diana 

Biotherm Waterlover Sun Milk

Jag förälskade mig i solkrämen Biotherm Waterlover Sun Milk med SPF 30. Den smörjs in i huden utan problem och känns inte alls fet. Jag gillar att den inte heller lämnar feta fläckar på kläderna. Och de allra viktigaste – den skyddar huden perfekt mot solen. Dessutom doftar den som en sommarsemester, vilket gör den till den bästa solkrämen för en strandsemester! Jag kommer helt klart att köpa den igen.

Natalie 

Cosrx Aloe

Solkrämen Cosrx Aloe är min måste ha-produkt för sommaren! Den kombinerar allt jag behöver och är ännu ett bevis på hur fantastiska koreanska produkter är. Krämen känns lätt mot huden, är enkel att smörja in och absorberas snabbt. Den innehåller också aloe vera och jag märker att huden är lugnare och inte blir irriterad lika lätt när jag använder den. På sommaren räcker det med bara ett serum under den, jag behöver ingen annan kräm. Jag skulle tro att den passar alla hudtyper, även fet hy, eftersom den inte täpper till porerna.

Sanna

Lancaster Sun Perfect Highlighting Primer

Det var kärlek från första början med den här primern med SPF. Jag gillar att flaskan har en pump så att jag inte behöver hålla på att trycka ut den ur tuben, det stör jag mig på annars. Lancaster Sun Perfect Highlighting Primer är riktigt lätt och superenkel att smörja in i huden. Och så har den en härlig doft som påminner mig om sommaren. Primern gjorde också att huden blev mjuk och fick en fin lyster. Jag kan rekommendera den till alla som letar efter en bra kräm med hög SPF som de kan använda under en foundation.

Denise

Bioderma Photoderm Bronz

Jag älskar torra sololjor och väljer dem alltid framför klassiska solkrämer. Bioderma Photoderm Bronz är riktigt härlig, för till skillnad från andra oljor känns den verkligen lätt mot huden. Den har en fin doft, smörjs enkelt in i huden och absorberas väldigt snabbt så att du slipper få en fet hinna som sätter sig över hela kroppen. Dessutom måste jag tillägga att jag får färg snabbare med den. :)

Beata

Produkter

Shiseido Sun Care Expert Sun Protector Face & Body Lotion

Den här solkrämen är gudomlig! De har en hög solskyddsfaktor (SPF 50), vilket passar mig bra, och efter att jag har smörjt in mig med Shiseido Sun Care Expert Sun Protector Face & Body Lotion blir huden underbart mjuk. Jag tycker om att vara aktiv på sommaren och tillbringar mycket tid vid havet, så den bästa solkrämen för mig måste vara vattenfast. Därför uppskattar jag att den här krämen lovar att hålla även i vattnet, vilket jag snarast ska testa! 

Kristina 

Vichy Capital Soleil

Är det något jag hatar med solkrämer är det när de gör huden alldeles klibbig, är svåra att smörja in sig med och lämnar vita spår på huden. Och just därför tycker jag så mycket om solsprayen från Vichy Capital Soleil. Den är superenkel att smörja in, gör inte huden vit och känns otroligt behaglig mot huden. Jag hade med mig den på semestern i Portugal och jag vet redan nu att den följer med mig på nästa semester igen.

Maria

Nivea Sun Protect & Moisture

Niveas solkrämer har aldrig gjort mig besviken. Dessutom har jag märkt att de har “uppgradats” en hel del över åren – nu består de till 75 procent av nedbrytbara ämnen och innehåller inte några mikroplaster. Jag provade solkrämen Sun Protect & Moisture SPF 50+, som fick genomgå ett eldprov! Jag gick rakt ut i den starka vårsolen med den, mitt på dagen när det strålar. Och jag brände mig inte – vilket är närmast ett mirakel för mig med min bleka och fräkniga hud! Man slår aldrig fel med en beprövad klassiker.

Vanja

Hawaiian Tropic Protective

Jag älskar Hawaiian Tropic – allt jag har provat från det här märket passar mig perfekt. Den torra sololjan från Hawaiian Tropic Protective är inget undantag. Den har en fantastisk konsistens, den är inte flytande så den spiller inte i väskan. Den är enkel att applicera och “smälter” direkt och förvandlas till en olja när den kommer i kontakt med huden. Hade jag kunnat hade jag använt den jämt eftersom den återfuktar huden så väl!

Beata

Som du ser gick vårt stora solkrämstest riktigt bra och det finns inte mycket att klaga på hos våra favoriter. Du hittar säkert också din favorit bland dem som blir din trogna följeslagare under soliga sommardagar.

Läs mer