Tillbaka till huvudinnehållet

SPF-typer

13 maj 2022Notino
Visste du att användningen av produkter med SPF är en nödvändighet inte bara på semestern? Håller du på att gå lite vilse i det breda utbudet? Vi ger dig råd om vilka typer av skydd som finns och vilka som är idealiska för en dag i staden eller vid vattnet, sport och solbad på stranden. Solen kommer att försköna din hud, men det kommer inte att skada den.

Hur väljer man rätt solskydd?

En av de viktiga faktorerna är symbolerna på produkterna. UVA och UVB är standard. UVA skyddar oss från hyns åldrande, UVB skyddar oss från solbränna. Därför bör båda dessa symboler observeras på produktens förpackning. 

Mig personligen passar både kemiska och mineral-baserade filter. I allmänhet är båda mycket fördelaktiga, men vissa människor föredrar mineraler. Dessa är definitivt lämpliga för känslig hud och barnhud. Vissa märken kombinerar båda typerna av filter. Om du lider av solallergier är det bättre att använda mineralfiltret. En trevlig bonus är att den tenderar att vara mer miljövänlig. 

Strukturen är lika viktig. Har du fet hy väljer vi lättare emulsioner med icke-klibbig konsistens. Den kommer inte klumpa sig under smink. Capital Soleil Mattifying 3 in 1 skyddande mattande ansiktskräm SPF50+är lämplig för hy som har tendens till ökad talgproduktion. Det är inte lämpligt att applicera lager av produkter på denna typ av hy. Det är därför lämpligt att endast applicera serum och skyddskräm.

Tips! Om SPF klumpar sig, hoppa över appliceringen av din dagkräm och använd endast serum. Dagens SPF-produkter har liknande fördelar som dagkrämer.

En attraktiv produkttyp är oljebaserade produkter. De lägger till glans till huden. Vissa oljor har en fetare konsistens, andra beter sig som en torr typ av olja. Oljepreparat med SPF kan innehålla delikata gyllene glitter som ser väldigt snyggt ut på kroppen.

Gillar du sport? Då kommer du att uppskatta de praktiska sprayprodukterna, vars applicering är mycket enkel. De ger vanligtvis högre motståndskraft mot vatten och svett och, viktigast av allt, återappliceras väl när det behövs och det första lagret räcker inte. Du kan använda dem när som helst och utan smink, vilket bibehåller solskyddet. De tenderar att ha en hög skyddsfaktor.

Sun Sunsistick skyddssticka för känsliga områden spf 50+ ger en hög skyddsnivå och används främst lokalt. Bra skydd för läppar, näsa, öron och andra känsliga områden. Tänk också på att tatueringar, ärr eller hud efter dermatologiska ingrepp kräver en hög SPF-faktor och funktionalitet. De är därför vanligtvis genomskinliga, men också tonade. De lämnar ofta en lättare beläggning för att visa täckning.

Produkter

Varför skydda håret från solen?

Visste du att hår också behöver skydd mot sol precis som hy? Oavsett om du har grövre och porösare hår eller fin och känslig hårbotten bör du ge dem extra vård, speciellt om du är vid havet och förutom solen så verkar salt även på dina hårstrån. Håret torkar ut för mycket och hårbotten kan lida precis som hyn. Förutom UV-filter innehåller många hårprodukter även mer närande oljor som regenererar eller återfuktar håret. 

Skapar en fin effekt av semestervågor med skydd Kérastase Soleil Huile Sirene fuktgivande tvåfasig oljedimma för strandeffekt. Den lyckas bland annat skapa en snygg strukturerad effekt på vågigt hår. Återfuktning uppskattas särskilt av torrt hår och dess toppar.

Vilken SPF passar bara hyn?

Jag använder SPF 30. Under min morgonrutin applicerar jag en skyddande kräm ovanpå dagkrämen. Min torrare hy uppskattar lättare texturer. Användningen av dagligt solskydd måste åtgärdas inte bara på semestern. Om du inte har börjat skydda dig mot solen kanske är det dags. 

Daglig användning av solskyddsmedel har visat sig avsevärt minska åldringsprocessen. Rätt skydd mot solen är alltså nummer ett mot åldrandet, vilket såklart även gäller män. Deras hud är tjockare, men under livet tenderar den att bli torrare och mer porös. Men deras hy reagerar på samma sätt på solen. Mer uttalade rynkor uppstår efter 40-årsdagen, hyn kan bli mer spänd och det kan förekomma även spruckna blodkärl. Basalcellscancer är också mycket vanligare hos män. Det är en hudtumör i de mest utsatta områdena av huden, den kan vara malign och icke-malign. En årlig inspektion av märken är därför en mycket viktig förebyggande åtgärd för hela familjen. 

Har du en känslig hy? Använd Heliocare 360° flytande solskyddsmedel SPF 50+. Den försvagade hudbarriären behöver ett starkare skydd. Om du lider av pigmentfläckar bör produkter som innehåller SPF bli din vän.

Produkter

Om du är den typen av kvinna som av någon anledning inte gillar att lagra produkter, prova Purito Daily Go-To Sunscreen lätt skyddande ansiktskräm SPF 50+. Med så lätta krämer blir skiktningen behaglig och man känner inte att huden stressas och "kvävs". Det andra alternativet är att utesluta den klassiska dagkrämen från din skönhetsrutin och ersätta den med en produkt med SPF, speciellt under sommarmånaderna.

Många kvinnor har problem med mjuk och känslig hud på läpparna. Då rekommenderar jag att testa läppbalsam med hög SPF, som fungerar som balsam och samtidigt skyddar läpparna tillräckligt. 

Innehåller SPF-smink tillräckligt skydd? 

Räcker det med smink som innehåller SPF för att skydda hyn tillräckligt? Inte alls! Smink med SPF innehåller visserligen något slags skydd, men det kan aldrig ersätta en kvalitetsprodukt med SPF-innehåll. Detta av en enkel anledning: du sminkar inte dig på samma sätt som med en solskyddskräm, alltså inte på alla delar av ansikte, hals och eventuellt dekolletage. Och vissa av oss använder smink bara som concealer, bara på vissa delar av ansiktet. 

Det är dock lämpligt att använda en skyddsprodukt plus smink med SPF. För vissa typer av hy kan smink rädda huden från pigmentfläckar. Hur som helst är smink, tonande kräm eller BB-kräm en fantastisk lösning om du vill skydda din hy från solen ännu mer grundligt. 

SPF är helt enkelt en nödvändighet. Behov. Rutin. Låt oss inte undvika solen. Men låt oss "konsumera" den klokt.

Läs mer