Bli av med frissigt hår för gott

2 mars 2021Notino

Det är formlöst, sticker ut åt alla håll, är svårt att justera – om du har erfarenhet av frissigt hår känner du säkert igen detta. Ett alternativ är att göra flätor som Monica Geller på Barbados. En bättre lösning är dock att förhindra frissigheten, eller kontrollera den med lämpliga produkter och några enkla regler för hårvård. Varför blir håret frissigt och hur kan man bäst förhindra detta?

Varför blir håret frissigt?

Det är fukt som är boven i dramat. Hårets yttre lager är poröst, vilket gör att det lätt absorberar fukt från luften. Det här behöver inte vara ett problem förrän det ackumulerats för mycket vatten i håret – då börjar håret svälla och blir grövre vid beröring. Där har vi den frissiga effekten.

Frissigt hår kan uppstå till exempel efter tvätt, i regnigt väder eller i klimat med hög luftfuktighet. Oftast är det lockigt hår som tenderar att bli frissigt, eftersom det har en naturligt porös yta som absorberar fukt lättare än rakt hår. Men du bör också vara försiktig med torrt frissigt hår – det kan förekomma även i detta fall och denna gång på grund av brist på fukt. Så hur hanterar man detta på bästa sätt?

Rätt tvätt för att motverka frissigt hår

Du måste tänka på risken för frissigt hår redan under själva tvätten. Det är då som du har bäst chans att återfukta, släta ut och inte irritera håret i onödan. Ordet ÅTERFUKTNING är det man ska komma ihåg. Återfuktat hår är mycket mindre benäget att absorbera fukt och blir därför inte frissigt.

Så du bör ha ett kvalitetsschampo i badrummet! Anti-friss-schampot Moroccanoil Smooth är definitivt värt att prova. Det återfuktar håret perfekt och tack vare dess kvalitetsoljor slätar det vackert ut håret.

Nästa steg i hårtvätten bör vara ett naturligt balsam. Speciellt om du vill få slätt hår bör du inte hoppa över detta steg. Schwarzopf Professional BC Bonacure Keratin Smooth Perfect kommer framgångsrikt att tämja ditt hår. Det kommer att läka hårets struktur och göra borstningen lättare. Redan i balsamets namn Goldwell Dualsenses Just Smooth framgår tydligt att även med denna hjälpreda kommer både tvätt och borstning att gå smidigt. Nu behöver du inte längre vänta på mjukt och glansigt hår!

Du bör också tänka på att återfukta med en hårinpackning, som du inkluderar i din rutin en till två gånger i veckan. Tack vare arganoljan är detta en utmärkt inpackning för frissigt hår L'Oréal Professionnel Mythic Oil, som ger näring och ett perfekt slätt hår. Hårets tjocklek, vitalitet och den förlorade glansen blir återställd med inpackningen Moroccanoil Smooth som du kan kombinera med ett schampo från samma linje för att förbättra effekten.

Men vad ska du inte glömma när du väljer produkter? Du kan inte rädda håret utan rätt teknik! Det är viktigt att behandla håret snyggt redan vid tvätt och föning.

Så hanterar du frissigt hår vid tvätt och föning

 • Undvik att dra i eller irritera håret i onödan vid tvätt.
 • Applicera schampot och massera in i hårbotten med cirkulära rörelser.
 • Skölj håret med ljummet eller kallt vatten.
 • Vrid inte ur eller gnugga håret efter tvätt.
 • Lägg bara handduken på det våta håret och låt den absorbera överflödigt vatten.
 • Vik inte in håret i en turban utan låt det andas.
 • Om du borstar håret omedelbart efter tvätt, gör det mycket försiktigt från ändarna till rötterna, aldrig tvärtom.

Undvik värmebehandling

Naturligtvis är det bästa möjliga alternativet att låta håret torka fritt. Men vem har tid med det? Så när du sträcker dig efter hårtorken, byt till svalare luft och använd givetvis ett termiskt skydd.

Välj helst en produkt för frissigt hår som också skyddar dig mot värmen. Hårkrämen mot frissigt hår L'Oréal Professionnel Serie Expert Liss Unlimited är ett perfekt val – den slätar ut hårfibrerna, läker dem vackert och skyddar dem också från överflödig fukt.

Balsamet Goldwell StyleSign Just Smooth, är också lämpligt för alla hårtyper, vilket ger ett effektivt skydd för ditt hår, som blir lätt att forma efter användning.

Om kräm eller balsam inte passar dig, prova anti-friss-spray med termiskt skydd Bumble and Bumble Hairdresser's Invisible Oil Heat/UV Protective Primer, som inte bara skyddar håret, utan också slätar ut det snyggt och ger det rätt struktur.

TIPS: För föning, testa en hårtork med joniseringsfunktion. Den kan hålla håret mer återfuktat och därmed förhindra att håret blir frissigt.

Styling av frissigt hår

Även om du redan har alla produkter, tvättar och fönar som du ska, så kan det ta lite tid att bli av med frissigheten. Vad ska man göra när håret inte samarbetar helt under behandlingen? Här är några knep som kan vara till nytta.

 • För ett ännu slätare hår, använd en leave-in-produkt efter tvätt i form av en utslätande kräm, som den näringsrika Shu Uemura Essence Absolue.
 • Justera håret först när det är helt torrt och svalt från hårtorken, och det kommer att hålla sin form mycket bättre.
 • En borste med kvalitetsborst underlättar borstningen. Borsta igenom mindre hårslingor och börja alltid från ändarna ut till rötterna – BrushArt Hair kan definitivt hjälpa dig med detta.
 • För perfekt fixering och bättre motståndskraft mot fuktig luft, använd fixeringsspray med anti-friss-teknik, som hjälper till att stänga till hårets yta bättre.

Du ser, det är inte alls svårt att släta ut frissigt hår. Det krävs bara lite tålamod och ditt hår kommer att återfå sin mjukhet och förlorade glans.

Läs mer