Tillbaka till huvudinnehållet
Vet du hur man borstar tänderna ordentligt? Vilka är de vanligaste misstagen vi gör när vi borstar tänderna?
2023-03-13Jana Uhlir
Läs på 6 minuter
Tandvårdsprodukter är nu lika heta som hudvårdsprodukter. Det kanske inte känns lika kul eller sexy att prova nya tandvårdsprodukter som att prova nytt smink, men i slutändan gör de mycket för både hälsan och utseendet (för att inte tala om plånboken). Alla vet vi att vi behöver borsta tänderna två gånger om dagen, men det är långt ifrån allt. Så – vad mer krävs?

Tycker du också om när någon sprider ett glatt leende med friska, rena och vita tänder? Är det något du själv inte kan skryta med? Grunden för rätt tandvård börjar i badrummet. Varje dag. Ja, det handlar om att borsta tänderna rätt. Vi visar dig hur!

Så borstar du tänderna rätt

Att borsta tänderna är inte så svårt, ändå är det många som borstar fel. “Vi behöver borsta tänderna två gånger om dagen, och på kvällen är det extra viktigt. Använd en mjuk tandborste med raka borst”, rekommenderar både Lucie Rozsypalová och Štěpánka Reslová som arbetar på tandhygienistmottagningen Zub & Dáseň. Det är upp till dig om du väljer en vanlig tandborste eller en eltandborste. 

Och hur gör man då för att verkligen rengöra tänderna och inte bara köra runt lite med borsten? “Hos oss lär vi patienterna att borsta med cirkulerande eller vibrerande rörelser. Se till att du verkligen borstar hela tandytan och se helst till att tandborsten också rör sig upp över tandköttet när du borstar”, förklarar experterna. 

Borsta tänderna, teven kan vänta

Du vet hur det är: du slötittar på teve samtidigt som du förbereder allt inför morgondagen och borstar tänderna. Men det är inget din tandläkare eller tandhygienist skulle berömma dig för. “Det kan göra att du missar vissa områden eller inte borstar tillräckligt noggrant. Infektioner i tandköttet och karies uppstår snabbt, så det gäller att fokusera på borstningen,” menar Lucie Rozsypalová. Om vi nu kan äta, sova och vandra i skogen fokuserat och med full uppmärksamhet klarar vi det även när vi borstar tänderna. 

Tänderna borstar sig (nästan) själva

Om du har problem…

Vilka andra misstag gör vi med tänderna som kan få vår hälsa att lida eller orsaka en mindre depression när det är dags att betala hos tandläkaren? “Tyvärr möter vi många som tror att inflammationer i tandköttet eller paradontit är något som läkas hemma med hjälp av receptfria produkter. Så är inte fallet”, förklarar tandhygienisten. Om du lider av blödande tandkött, tandsten, lösa tänder eller dålig andedräkt är det dags att boka ett besök hos en tandläkare eller tandhygienist. Med detsamma.

Det är dags att besöka tandläkare om du lider av tillbakadraget tandkött som blottar tandroten och gör den känslig. Det kan bero på flera orsaker, till exempel en inflammation. Det är inget du kan lösa hemma.

Välj rätt interdentala tandborstar

Ett annat vanligt misstag är att man själv gissar sig fram till rätt storlek på interdentala tandborstar. “Om du väljer interdentala tandborstar själv kan det hända att de inte överensstämmer med verkligheten, det vill säga den storlek du faktiskt behöver,” säger experten. “En för liten interdental tandborste rengör inte ordentligt medan en för stor borste kan skada tandköttet eller tandemaljen.” Din tandhygienist eller tandläkare kan hjälpa dig att välja passande interdentala tandborstar och andra hjälpmedel

Om tänderna sitter tätt, särskilt i den främre delen av munnen, kan tandtråd vara det bästa valet. Sedan är det sällan det räcker med en enda storlek på interdentala tandborstar, oftast behöver med fler,” säger Štěpánka Reslová. Själv försöker hon inte välja ut mer än tre olika storlekar till sina patienter för att inte avskräcka dem. 

Förtrolla omgivningen med perfekta tänder och en frisk andedräkt

Intuitiv rengöring

“Oftast är det ganska intuitivt att rengöra mellan tänderna och våra patienter behöver inga färgglada manualer som visar hur och var de interdentala utrymmena ska rengöras,” säger tandhygienisten. Försök att använda den interdentala tandborsten så att du alltid känner av den mot tänderna på bägge sidor om utrymmet. Gör du inte det är borsten för liten.

Först hos experten, sedan hemma

Har du nu bestämt dig för att regelbundet börja använda interdentala tandborstar på samma sätt som du alltid lovar dig själv det när du går hem från tandläkaren? Börja med att boka in dig hos din tandhygienist. Det är nämligen först när utrymmena mellan tänderna är fria från tandsten och andra avlagringar, som du inte kan avlägsna själv, som borstningen hemma blir riktigt effektiv. 

Tandhygien är inte ett kosmetiskt ingrepp utan en läkande behandling.

Investera i bra tandborstar

Experterna menar att det är händerna som står bakom perfekt rena tänder, det vill säga att du behöver använder en tandborste och interdentala hjälpmedel. Allt annat kan dock göra processen lite trevligare. En mundusch kan vara ett bra hjälpmedel för att rengöra en tandbro eller som en sista touch mellan tänderna. Den ersätter dock inte de grundläggande borstarna. 

Ett munvatten är som en deodorant för munnen. “Den hjälper dig att känna dig bekväm och fräscha upp andedräkten. I vissa fall kan en tandläkare rekommendera ett munvatten för att påskynda en läkningsprocess, men i övrigt påverkar det inte själva tänderna särskilt mycket. Investera hellre i grundläggande produkter såsom en bra tandborste och interdentala tandborstar”, rekommenderar Lucie Rozsypalová.

Vet du nu hur du ska borsta tänderna och utrymmena mellan dem? Prova att ge dig själv i uppgift att göra det till en del av din kvällsrutin. Ett par minuter extra och dina tänder kommer att tacka dig!

Läs mer