De bästa hårfönarna: vilka är verkligen värda pengarna?

11 november 2020Notino

Vad klarar man sig inte utan när det gäller hårvård? En hårfön så klart! Vare sig du fönar håret varje dag eller bara en gång i veckan är det viktigt att tänka på att vårda håret när du fönar det, och det första steget är att välja en hårfön av hög kvalitet. Vad behöver du veta innan du köper en fön? Vi hjälper dig att välja den bästa hårfönen steg för steg!

Att välja hårfön

Om du söker på ordet fön eller hårfön får du nog en mindre chock när du ser hur många resultat, former, storlekar, färger och oförståeliga siffror och detaljer dyker upp på skärmen. Därför är det bäst att först göra klart för dig vad du förväntar dig av din fön. Sedan kan du söka mer specifikt och framgångsrikt! Till en början kan det vara hjälpsamt att skilja på vilka olika ändamål en professionell fön, en resefön eller en fön för hemmabruk är gjorda för.

Nästa viktiga steg är att välja prestanda. Ju högre prestanda, desto snabbare är luftflödet, vilket innebär att håret torkas snabbare. Välj därför en fön med en lagom prestanda så att du inte måste utsätta håret för hög värme längre än nödvändigt. Cirka 1 400 till 1 800 Watt brukar vara lagom, men har du väldigt tjockt hår kan det vara bra att välja en prestanda som är högre än 1 800 Watt. Om fönen har en prestanda på 2 000 Watt eller mer är det förmodligen en professionell hårfön det handlar om.

Värmeinställning är också en viktig faktor. Varför? Om du har tjockt och starkt hår kommer du att uppskatta en högre värmeinställning så att det inte tar hela dagen att torka håret. För tunt och sprött hår är det bättre med låga temperaturer för att minska risken för skador. Med andra ord: ju tunnare hår, desto lägre temperatur.

Materialet spelar roll

Även om en fön inte kommer i lika nära kontakt med håret som till exempel en plattång kommer ditt hår att tacka dig om du väljer material av hög kvalitet.

Fönar som är gjorda av metall är billigare och fördelar värmen ojämnt. För en skonsammare fön kan du välja en turmalinfön, och för den allra säkraste föningen som inte skadar hårstrukturen kan du välja en keramikfön. Letar du efter en professionell produkt är den bästa hårfönen troligen en som är gjord av titan eftersom det lättviktiga materialet gör att du enkelt kan arbeta med fönen hela dagen.

TOP 5: de bästa hårfönarna!

Har du fått klart för dig vad du förväntar dig av din fön och känner dig redo för att leta efter den rätta fönen för dig? Toppen! Titta på vår top 5-lista som hjälper dig att hitta den bästa fönen för just dig.

Fönen BaByliss Rose Blush 2200 5337PRE är en bra grundfön som både har en vacker rosa färg och som även är skonsam mot håret. Det går att ställa in både hastighet och värme och du får en färdig frisyr på nolltid!

Har du ofta bråttom på morgonen är fönen Rowenta Beauty Powerline CV5090F0 något som passar dig. Med en otrolig prestanda på hela 2 300 Watt torkas håret nästan innan du hinner märka det. Gallrets keramiska yta sliter dessutom mindre på håret och lämnar det vackert glansigt.

Ytterligare en högkvalitativ hårfön är så klart Bellissima My Pro Ceramic P5 3800. Gallret är försett med en keramikbeläggning och fönen har även en joniserande funktion. En jonisk fön avger negativt laddade joner som sluter till hårytan. Ditt hår skyddas därmed bättre mot värme, vilket gör att det håller sig återfuktat och glansigt. Som en sista bonus innebär väl återfuktat hår att det inte blir frissigt!

Bland professionella joniska fönar kan vi även rekommendera Valera Swiss Metal Master 2000 Ionic. Här kommer du att uppskatta den extra kraftfulla motorn och det snabba luftflödet såväl som säkerhetstermometern som automatiskt stänger av fönen om den blir för varm. Vid styling kommer även det smala munstycket väl till hands.

Den superlätta och tysta fönen Parlux Alyon Ceramic & Ionic har inte heller missat den viktiga joniserande funktionen. Och även om detta snarare är en professionell fön, slår vi vad om att du kommer att älska det stora utbudet av olika färger. Vilken färg passar bäst i ditt badrum?

Föna håret rätt

Även om det är viktigt att välja rätt fön för att lyckas med håret, så är det inte den enda faktorn. Du kan underlätta föningen på flera olika sätt. Vi visar dig hur.

  • Efter att du har tvättat håret, torka det med en handduk men undvik att gnugga håret eftersom det kan göra det rufsigt och bryta av hårstrån i onödan.
  • Se till att applicera ett värmeskydd om du fönar håret direkt efter att ha använt en leave in-produkt.
  • Börja med att välja en mellanhög eller hög temperatur för att bli av med det mesta av vattnet.
  • När håret har torkat något, borsta igenom det med en borste.
  • Dela sedan upp håret i slingor och föna varje slinga för sig samtidigt som du formar slingan så som du vill ha den. Börja med underhåret och arbeta dig upp till överhåret.

Det är så klart också viktigt att minnas att inte alla hårtyper kan fönas på samma sätt. Om du till exempel fönar lockigt hår kommer du säkert att uppskatta en fön med en diffuser.

Läs mer