Tillbaka till huvudinnehållet
Prova att se internationella kvinnodagen i ett annat ljus i år. Och fira din feminina sida!
2023-02-23Jana Potuznik
Läs på 6 minuter
Vår femininitet är något som ligger djupt inom oss. Det är vår styrka, energi, klokhet, kärleksfullhet och tro på oss själva. Och när annars ska vi hylla vår underbara inre energi om inte på Internationella kvinnodagen?

Många livsroller, alltid full gas

Vet du vad alla kvinnor har gemensamt, oavsett ålder, arbete eller nationalitet? Att vi är fantastiska! Multitaskande trollkvinnor. Hårt arbetande. Uppoffrande mammor, pålitliga kollegor, lojala väninnor. Älskare. Fruar. Partners och flickvänner. 

Vi tar på oss mängder av olika livsroller och engagerar oss till fullo i varenda en. Vi ger råd, sprider leenden och idéer. Vi har drivkraft, tar initiativ, kan lösa olösliga problem och organisera det som omöjligt kan organiseras. När vi får stråla, strålar världen omkring oss. Och för att vi ska kunna stråla också för oss själva, gäller det att mata vår känsla av tillfredställelse, energi och starka inre femininitet. Hur kan du lära dig det?

1.Förälska dig i den du är

Älska inte bara det faktum att du klarar av allt och tål nästan vad som helst. Utan också att du är känslosam, sårbar och bräcklig. Att du kan plötsligt kan brista ut i skratt eller brista ut i gråt. Att du påbörjar nya projekt med stor entusiasm även om du inte hinner avsluta alla. Att du inte bara har starka sidor utan även svaga. För det är bara mänskligt.

Beundra dig själv för att du kan drömma och att du tror på att dina drömmar en dag blir verklighet. Att du kan hålla fast vid din vision och se logiken i till synes ologiska saker. Att du finner glädje i det lilla och kan känna dig lika lycklig över en solnedgång som när du äntligen får en stund att sätta dig ner, tända ett ljus och läsa en stund. 

2. Tro på kärlek

Livslång kärlek vid första ögonkastet. Tro på det, även om du inte har hittat din än. Och tro framförallt på att älska dig själv. Avguda ditt inre barn som springer barfota över ängen i regnet och skriker av glädje. Se dig själv helt enkelt som en stor skatt. Och försök att se kärleken omkring dig, inte bara hos din partner.

3. Lev i kärlek

Vi har lätt för att hitta fel hos oss själva, eller hur? Men har vi lika lätt för att se våra positiva egenskaper, skickligheter och berömma oss själva? Ge dig själv gott om komplimanger! För småsaker och vardagliga saker. Var lika kärleksfull mot dig själv som du är mot ditt barn eller din bästa kompis. Förlåt dig själv om det behövs. Låt dig själv känna smärta, dölj inte tårarna utan välkomna din förmåga att visa svaghet. Det finns en stor styrka i det. 

Skäm bort dig själv på internationella kvinnodagen

4. Sätt dina gränser och stå fast vid dem…

…och låt inte någon som skadar dig komma dig nära. Var försiktig när du hör orden “Jag vill bara ditt bästa!” Var på din vakt, låt dig inte manipuleras och lär dig att känna igen varningstecknen. Du är den enda som verkligen vill ditt bästa. Den som vill få dig att göra något du inte vill kommer alltid att vara manipulativ och sakna respekt för dig. 

5. Lita på din intuition

Att stå fast vid sina gränser betyder att tro på sina känslor. Att tro på att just din idé är bra, att ditt recept fungerar bättre än det urgamla familjereceptet, att din affärsplan är riktigt bra även om du aldrig drivit ett företag, eller att du kan studera utomlands även om du har precis börjat lära dig språket. 

Att göra det du känner för är ett annat must have för oss tjejer. Kanske lär du dig det genom att bära en old school parfym istället för en som är trendig just nu. Eller genom att äta det du verkligen är sugen på. 

Att inte bry dig om vad andra säger utan att göra det som känns rätt för dig är en av de största källorna till sexig feminin energi. Det gäller hur du klär dig, hur du sminkar dig, vilka profiler du följer, vilka serier du ser på och vilken musik du lyssnar på. 

Varför? För när du lever i harmoni med dig själv skapar en säkerhet som lockar till sig och attraherar andra människor. Det är något som både män och kvinnor beundrar och som är viktigare än märket på din nya handväska, din hårfärg eller din klädstorlek. Tron på dig själv är en mycket viktigare och mycket väsentligare attraktionskälla. 

6. Hylla din kropp

Och hur du ser på din kropp är precis lika viktigt. Är den inte tillräckligt symmetrisk? Eller tillräckligt lång? Har du hudbristningar? Kurvor? Några första rynkor? Äsch. Din kropp är precis så som den borde vara. Ni kanske redan har upplevt mycket tillsammans, kanske föddes du inte in i en modellform. Men det är inte det viktiga. 

Kroppen behöver behaglig motion och bra mat för att utstråla energi. Den behöver fysisk kontakt (från dig själv eller dina nära och kära), den behöver kramar, pussar, kärlek och att bli accepterad precis som den är. Bara då kan du vara lycklig i den. Och bara då kan du njuta av din femininitet och av livet med varje andetag. Genom att acceptera din fysiska kropp.

7. Var tacksam

Det är inte enkelt men prova att dagligen säga tack för allt som du är tacksam för. I mörkret under täcket innan du somnar. Eller skriv ner det på ett papper och återvänd till dina tankar. Var tacksam för allt som gav dig ett lugn den dagen, för allt som tillhör vardagen men som man inte kan ta för givet. Tacka för livet som det är. Låt “jag är tacksam” bli ditt dagliga mantra. Nästa steg mot ren feminin energi.

Dessa sju punkter kan alla verka som småsaker, men alla kämpar vi med en eller flera av dem. Men ge inte upp. I namn av den feminina skönhet och vackra energi som du utstrålar vitt och brett. Njut av den internationella kvinnodagen, du fina!

Läs mer