Tillbaka till huvudinnehållet

Djup våruppfräschning! Upptäck magin med hårdetox

2024-03-11

Jana Uhlir

Läs på 3 minuter

Efter vintern är håret och hårbotten trötta och längtar efter en rejäl dos regenerering. Du kan ge dem en riktig vårboost tack vare djuprengöring, återfuktning, mild massage, men också förändringar i kosten. Tack vare hårdetoxen kommer du att kunna reparera skadan och tillföra näringsämnen och återfuktning till din skönhet.

Vintern är en utmaning inte bara för huden, utan även för håret. Håret är ofta skadat, sprött och försvagat efter denna kalla period. Och hårbotten är dessutom tilltäppt med rester av kosmetika, naturliga oljor och döda hudceller. Tack vare hårdetoxen kan huden äntligen andas och borsten absorberar vårdprodukter bättre. Huden blir fri från smuts och håret blir tjockare, friskare och växer lättare. 

Hur vet du att din hårbotten behöver en detox?

  • håret blir väldigt snabbt fett
  • ditt huvud kliar, din hårbotten är ofta irriterad
  • ditt hår växer inte mycket, det tunnas ut
  • håret är svagt, torrt och sprött, faller av
  • du brukar använda mycket stylingsprodukter
  • du lider av mjäll

Hur man rengör hårbotten ordentligt?

Fukta håret och applicera direkt på hårrötterna peeling i hårbotten. Välj det efter din hårtyp och hårbottenproblem. Tillsätt vatten, löddra och massera in med fingrarna i hårbotten. Massera försiktigt hårsäckarna med fingrarna eller med en locktrollstav. Massage stimulerar blodcirkulationen, tar bort döda hudceller och rengör huden från resterstylingprodukter, så att den kan andas bättre. Skölj noga och applicera schampo, balsam och annan hårvård som vanligt. 

TIPS: Exfoliera huden en gång i veckan om du har normalt eller fett hår, och en gång i månaden om du har fint hår. 

Mirakel för hårbotten

TIPS: För att detoxa din hårbotten kan du även prova produkter som innehåller tea tree-olja, mynta eller koffein.

Rengör rent

Är din hårbotten rengjord? Använd rengörande schamponsom rengör på djupet och som gör att hårstrån kan rengöras och regenereras. Välj idealiskt skonsamma schampon som inte irriterar hårbotten, tvärtom, försök att begränsa användningen av produkter som innehåller silikoner, parabener och sulfater. 

Fokusera på att återfukta håret och komplettera de proteiner som är mycket fördelaktiga för håret: efter det djuprengörande schampot är det dags att avgiftande balsam och hårinpackning, helst med en hög halt av arganolja. Du kan också provaavgiftande hårinpackningar, som återställer sin struktur och verkar på djupet, rengör försiktigt och tar bort föroreningar (damm, rester av tungmetaller och föroreningar). 

Rengöringsmästare för hårdetox

TIPS: Ibland kan du skölja håret med vatten med äppelcidervinäger som har avgiftande egenskaper.

Ät dig till ett vackert hår

Rengöring av hår och hårbotten slutar dock inte i badrummet: en balanserad kost medvitaminer och mineraler. Försök därför att lätta på vårmenyn, begränsa konsumtionen av alkohol och koffein, socker, snabbmat och feta produkter, ät istället mer frukt och grönsaker. Använd preparat som verkar avgiftande  på organismen, sikta på kosttillskott med chlorella och spirulina, som kommer att stödja en inre detox. 

TIPS: Unna dig en professionell detox på en frisörsalong då och då.

Är du intresserad av hår- och hårbottendetox? Prova det och se själv hur stor effekt denna procedur kan ha på hårets vitalitet. Inte bara på våren!