Hur får jag långt hår? Vi vet vad som fungerar

27 april 2021Notino
Vill du ha vackert långt hår men din kalufs vägrar att samarbeta? Om du har provat allt men ändå aldrig får håret att växla längre ”din maximala längd” kan det bero på att du gör något fel i din rutin. Därför har vi sammanställt ett par trick som garanterar att du får längre hår – givetvis inkluderar dessa trick TOPPRODUKTER som främjar tillväxten! Det räcker med rätt typ vård för att få starkare och längre hår än någonsin.

Regelbunden klippning

Undviker du att klippa håret under månader eller till och med år för att det inte ska bli en millimeter kortare? Då gör du fel. Om håret inte klipps regelbundet bryts det oftare och du får mer slitna toppar vilket gör att håret inte ser friskt ut och till slut måste du ändå gå till frisören. Topparna bör klippas regelbundet, ungefär var sjätte till åttonde vecka.

TIPS: Vi förstår att det kan vara komplicerat att klippa sig regelbundet. Men du löser definitivt inte detta genom att använda en nagelsax eller papperssax och följa en manual för hårklippning på Youtube. Du måste istället fokusera mer på andra knep för att påskynda hårets tillväxt.

Tvätta håret på rätt sätt

Detta är helt enkelt grunden! Hur då? Det räcker att hantera håret försiktigt och veta varför du använder en konkret typ av produkt. Med schampo avlägsnar du stylingprodukter och andra orenheter. Men samtidigt avlägsnas även hårets naturliga fett och hårbotten kan bli lite torr. Därför är det viktigt att använda ett schampo som är ämnat för din hårtyp och framförallt får du inte glömma att använda en conditioner som återställer hårets balans.

Schwarzkopf Professional Mad About Lengths är ett kvalitetsschampo som främjar hårets tillväxt och dessutom återfuktar det håret på djupet tack vare komplexet aquarine.

Om du har problem med slitna toppar ska du satsa på schampot från L’Oréal Professionnel Serie Expert Pro Longer. Schampot innehåller nämligen aminosyror och filloxane som effektivt stärker hårfibrerna och förhindrar att hårets bryts.

TIPS: Linda inte in håret i en handduk efter att du tvättar det. Blött hår är nämligen ännu skörare än vanligt och genom att linda in håret i en handduk sliter du i håret samtidigt som både hår och hårbotten kvävs av handdukens fibrer. Avlägsna istället vatten från håret genom att försiktigt lägga handduken mot håret och låt håret andas. Annars kommer håret inte att ha en chans.

Hårmasker och inpackningar för långt hår

Ett annat trick för att påskynda hårets tillväxt är att regelbundet använda hårmasker och inpackningar. På så sätt ger du håret den återfuktning och näring som det behöver. Använd hårmask en gång i veckan och inpackning räcker att använda en gång i månaden. I båda fall kan du lita på masker som förnyar hårets längd från L’Oréal Professionnel Serie Expert Pro Longer som verkligen ger förträfflig vård åt långt hår.

Om du applicerar masken på klassiskt sätt räcker det att applicera den utefter hårets längd efter du har tvättat håret och låt den sedan verka i åtminstone 10 minuter. Tvätta sedan noggrant ut den och njut av starkt och glänsande hår.

För inpackningar är tillvägagångssättet lite annorlunda. Använd varken schampo eller conditioner, applicera masken på fuktigt hår och återigen utefter hårets längd, men applicera denna gång ett ordentligt tjockt lager. Vira sedan ihop håret och fäst det på bakhuvudet och täck över med en påse. Och till sist lindar du in det hela i en torr handduk och låter verka åtminstone i en halvtimma.

Serum för hårtillväxt

Leave-in-produkter är perfekta för att främja hårets tillväxt. Förutom hårets längd och toppar är det också viktigt att vårda hårbotten så att tillväxten stimuleras. Du kan till exempel kombinera din hårvård med behaglig huvudmassage!

Serumet Kérastase Résistance Sérum Extentioniste främjar hårets tillväxt och är absolut värt att prova. Applicera det på hårbotten direkt efter att du har tvättat håret och torkat det litegrann. Massera in serumet så att det absorberas av hårrötterna och sedan låter du det verka. Upprepa den här massagen minst tre gånger i veckan för att få påtagliga resultat.

Även serumet Schwarzkopf Professional Mad About Lengths är välbeprövat för att främja hårets tillväxt. Det verkar ända från hårrötterna till topparna. Applicera på en ren, fuktig hårbotten och massera in.

TIPS: Om du letar efter något universellt för att främja hårets tillväxt ska du satsa på Redken One United! Den här produkten ger dig den vård som håret kräver och samtidigt underlättas vidare styling av håret – produkten förbättrar nämligen effekten för annan leave-in-vård och även stylingprodukternas struktur förbättras.

Försiktig torkning av håret

Föna, locka och platta håret så lite som möjligt – det allra bästa är att låta håret självtorka men vi vet att det inte alltid är möjligt. Glöm inte att använda termoskydd även för långt hår. En fantastiskt produkt för detta är den näringsrika oljan Olaplex N°7 Bonding Oil. Den klarar att reparera hårfibrerna och skyddar dem samtidigt mot höga temperaturer.

TIPS: Det är visserligen otroligt bra att låta håret självtorka men givetvis är det bättre att använda en fön än att gå och lägga sig med vått hår. Om ditt blöta hår nöts mot kudden är risken större att det bryts och med stor sannolikhet kommer du att vakna med ett skatbo som du inte klarar att reda ut i första taget.

Använd rätt borstteknik

Ofta ägnar vi inte tillräcklig uppmärksamhet åt att borsta håret och därför kan det hända att du bryter eller sliter håret i onödan. Grunden är att välja rätt typ av kam eller borste enligt din hårtyp. Det är viktigt att bara borsta håret när det är torrt. Och vad är ännu viktigare? Att alltid arbeta från topparna till rötterna, aldrig tvärtom!

Med en borste av hög kvalitet såsom BrushArt Hair blir det ett nöje att borsta håret. Borsten slätar nämligen ut håret helt perfekt och kombinationen av nylon- och vildsvinsborst är skonsam mot håret.

Näring och vitaminer

Det är enkelt – det du äter syns på utsidan. Tillräckligt vätskeintag och en varierande kost rikt på vitaminer och mineraler hjälper garanterat. Vilka ämnen gör håret starkare?

Du ska fokusera på livsmedel som är rika på vitamin A, E, C och omega-3 fettsyror. Så du bör inkludera citrusfrukter, baljväxter, yoghurt, ägg eller till exempel gröna bladgrönsaker i din kost.

Vad missar man lätt?

Du måste tänka på allt när du planerar för hur du ska få ditt långa hår. Vad mer kan du göra för ditt hår?

  • Sätt inte upp hästsvansen för hårt eftersom det sliter på håret.
  • Använd inte vanliga gummiband för håret utan använd snoddar av tyg såsom BrushArt Hair som kompletterar ditt hår på ett snyggt sätt.
  • Skydda håret mot yttre negativ påverkan. Täck huvudet för att skydda håret mot kyla och sol och använd hårkosmetika med SPF under sommaren.
  • Prova satinsängkläder. Om du redan har provat allt kan det hjälpa att byta material. Satin gör att håret inte trasslar sig och det bryts inte lika mycket.

Det finns inget universellt recept på hur man får långt hår på en vecka men om du ägnar ditt hår tillräcklig uppmärksamhet kommer du snart att se resultat.

Läs mer