Tillbaka till huvudinnehållet

Lugnande dofter för sovrummet. Örter kommer att göra det lättare att somna, bomull kommer att ge en känsla av säkerhet

2023-05-22

Jana Potuznik

Läs på 3 minuter

Föreställ dig ditt sovrum som en perfekt oas av lugn, där du bara behöver komma in och där du omedelbart känner hur pulsen lugnar sig, hur du andas automatiskt, djupt och slappnar av... Så att du lätt kan somna på en gång. En omöjlig dröm? Inte alls! Det räcker ofta med en passande doft för sovrummet!

Doftande anti-stressterapi

Det händer igen varje kväll. Kroppen är spänd efter en hel dag av stress, hjärnan tänker på de genomförda och oavslutade uppgifterna. Och sedan tänker man på nästa dag också! Möten på jobbet. Tentor i skolan. Mycket ansvar hemma. Istället för att slappna av går hjärnan på högvarv.

Och så går man och lägger sig och det går inte. Men man måste verkligen vila! Men ju mer stress, desto mer komplicerat är det att somna. Lugnande dofter kan hjälpa. Hur är de?

Örtavslappning fungerar för alla

Ta till örter om du kan. Koka lite gott örtte för att somna på kvällen. Du kommer inte att bli besviken på kamomill, lavendel, citronmeliss, ringblomma, men hampa och vallmo tillsätts också i sovblandningar... 

Och bjud sedan in örtdofterna i sovrummet också. Lavendel kuddspray fungerar överlägset och enklast. Det är bara att spraya den och låta sig ryckas med av den söta doften av lavendel. En snabb lösning som du även enkelt kan ta med dig på resor. Precis som en avkopplande hemspray.

Kuddspray eller inredningsspray?

Ultraljudsdiffusorer för att blanda distinkta dofter

Har du inte provat ultraljudsdiffusorer än? Du kan blanda aromatiska blandningar i dem i enlighet med din aktuella sinnesstämning. Och om du funderar på hur det ska dofta i sovrummet på kvällen får lavendel inte saknas bland de eteriska oljorna för en bättre sömn. Dess harmoniserande förmåga är nästan mystisk! 

Av oljorna är mild citronmeliss också bra och mejramolja kan överraskande nog lugna de stressade nerverna (dessutom främjar det en lugn andning), och om du inte kan sluta tänka, droppa vanilj eller bensoin i diffusorn. 

Om möjligt, köp huvudsakligen rena naturliga eteriska oljor. De fungerar och du vet säkert vad de är gjorda av – ren natur.

Välj din diffusor och eteriska oljor

Doften av bomull, ren tvätt och bergsluft

Kom bara ihåg var och när du sover bäst... Är det i bergen eller i skogarna omgiven av den där specifika doften av frisk luft? Och känner du inte att det är mycket lättare att somna och att själva natten känns skönare när du har fräscha lakan?

Och det är bara så det är. Gudomligt lugnande dofter inkluderar doften av frisk luft, skogen, doften av havet, samt bomull och nytvättade sängkläder. Alla de dofterna fungerar som dofter för en bättre sömn. Och det fina är att du kan ta med dem in i sovrummet genom doftljus, sprayer eller diffusorer i form av en pinne.

Doftljus & co. för en lugn sömn

Sofistikerade dofter för kräsna sovare

Om du inte är ett fan av enkelhet och älskar sofistikerade dofter med massor av subtilt sammansatta komponenter, kan du också gå lös bland dem när du letar efter din lugnande sovrumsdoft. Eller kanske en doft för att skapa en intim atmosfär...

Unna dig lite elegans i sovrummet

Förresten, många av dessa lugnande dofter skulle vara fantastiska presenter, tycker inte du det? För alla som står dig nära...