Näring för håret: Hur använder man conditioner, hårmasker och balsam på rätt sätt?

31 mars 2021Notino
Utan djupgående återfuktning blir din kalufs aldrig vital och glänsande. Uttorkade hårfibrer klyvs nämligen och de blir lättare feta och ger ett allmänt glåmigt intryck. Orsaken till att håret ser ut som ett hopplöst skatbo är ofta otillräcklig och felaktig användning av näring för håret såsom conditioners, hårmasker, balsam och andra vårdprodukter.

Det räcker inte att bara tvätta håret

Visste du att det inte räcker att bara använda schampo? Ingredienserna i schampo rengör bara håret men tillför ingen näring. Det tvättar bort fett och smuts från hårets yta samt rester av stylingprodukter och döda hudceller från hårbotten. Dessutom sväller hårets yta upp lite grann när det blir blött och det blöta håret är sedan betydligt känsligare för mekaniska skador och värmeskador.

Det är dags för conditioners, hårmasker och balsam

För att reparera håret igen måste du tillföra skyddande och skönhetsgörande ämnen i form av näring för håret. Endast på detta sätt kan håret återfuktas, bli starkare, motståndskraftigare och förberett för styling.

Känner du till alla uttryck? 

Extra näring åt håret

 • Conditioner som sköljs av – den ska användas varje gång du tvättar håret med schampo. Innehållet jämnar ut håret och skapar ett skyddande skikt som gör håret mer flexibelt. En conditioner innehåller ofta ämnen som gör det lättare att borsta ut håret, till exempel conditionern Bumble and Bumble Hairdresser´s som innehåller sex unika kallpressade oljor.
 • Leave-in-balsam – det är fel att tro att ett leave-in-balsam kan ersätta den klassiska typen av balsam. Egentligen skulle det kallas leave-in-vård eftersom ett sådant balsam endast används för ett av stegen för vård av håret – det tredje steget i hårvårdsrutinen. Det appliceras efter användning av balsam som sköljs av eller efter en hårmask och direkt på blött eller torrt hår. Balsamets uppgift är att tillföra håret något extra, till exempel skydd mot värme när du fönar håret. Ingredienserna motverkar att håret blir frissigt, främjar vågor i håret eller tillför hydratisering, till exempel som Moroccanoil Hydration eller Schwarzkopf Professional BC Bonacure Hyaluronic Moisture Kick. > Hårbalsam – blandar du ihop conditioner med hårbalsam? För det första har en conditioner mycket lättare sammansättning och verkar på hårets yta medan ett balsam tränger in på djupet och inriktar sig på specifika problem (torrhet, skador och liknande) .
 • Hårkur eller hårmask – skadat och dehydratiserat hår klarar inte att regenerera sig självt och behöver därför hjälpas på traven genom hårkurer (hårmasker). Ingredienserna i dessa tränger in ännu djupare i hårets inre struktur jämfört med en conditioner eller ett balsam och de regenererar hårets skadade kärna. Välj hårmask efter vad ditt hår behöver för tillfället.
 • Om håret saknar fukt kan du använda hårkurer för torrt och skadat hår såsom Goldwell Dualsenses Rich Repair, Alfaparf Milano Semi di Lino Reconstruction Reparative eller Wella Professionals Invigo Nutri-Enrich. Du kan också åtgärda att hårfibrerna åldras alltför tidigt med en revitaliserande hårmask som Kérastase Chronologiste Masque Intense Régénérant. Eller du kan reglera orange toner i blont hår med hjälp av de effektiva aktiva ämnena för djupgående regenerering som finns i hårmasken Kérastase Blond Absolu Masque Cicaextreme.
 • Hårolja – Håroljor har blivit en av de senaste trenderna. Det räcker med ett par droppar för djupgående hydratisering och utslätning som ger näring och lyster åt håret. Olja kan till och med motverka elektrifiering av håret och skydda mot solstrålar. Olja passar utmärkt för vågigt, frissigt och bångstyrigt hår och gör håret mjukt och glänsande.
 • Hårinpackningar – ger djupgående regenererande effekter och precis som hårmasker innehåller de vanligtvis ämnen som aktiveras av värme. Därför rekommenderas det att packa in håret i folie efter applicering av produkten och sedan linda en handduk över håret. Precis som hårkurer ska de inte användas särskilt ofta, det räcker med en gång i veckan.

Applicera på rätt sätt

Hur använder man conditioner

Vrid ur vattnet från håret innan du applicerar produkten eftersom alltför blött hår gör att conditionern rinner av. Applicera en mängd lika stor som en nöt 2 till 3 cm från rötterna. För jämn applicering är det bra att reda ut håret med fingrarna eller försiktigt med en bredtandad kam (håret kan nämligen skadas lättare om det borstas när det är blött) och skölj sedan av. Det brukar stå på förpackningen hur länge produkten ska verka och oftast är det inte så länge. En conditioner verkar i princip omedelbart och därför tjänar det inget till att låta den verka längre än tiden som anges. Den kan användas varje dag eftersom ingredienserna inte belastar håret.

Hur använder man hårbalsam

Hårbalsam har en rikare textur än en conditioner och den kan även tillföra hårbotten näring. Men balsam ska inte användas oftare än två gånger i veckan för att inte belasta håret. Vanligen ska du låta den verka omkring 5 minuter.

Hur använder man hårmask

Masker har en rik krämig konsistens och appliceras utefter hårets längd och ska vanligen verka längre enligt tillverkarens instruktioner som även ska säga om det är nödvändigt att använda en conditioner efteråt. Vissa masker har nämligen ingredienser som inte klarar att försluta hårstråna utan de tillför endast näring. Dock är detta inte regeln så glöm inte att kolla bruksanvisningen. Hårmasker är absolut inte lämpliga för daglig användning eftersom de precis som balsam kan belasta håret om de används för ofta, vilket skulle ge motsatt effekt.

Hur använder man hårolja

Oljor kan användas när som helst, både på torrt och blött hår. Men du måste vara försiktig med hur mycket du applicerar så att håret inte blir fett. Det räcker verkligen med ett par droppar – för tunt hår applicerar du utefter hårlängden och på topparna men för vågigt eller mycket skadat hår kan du dra fingrarna genom hela håret när du applicerar.

Vad måste man komma ihåg?

 • En conditioner som måste sköljas av appliceras efter varje tvätt med schampo.
 • En leave-in-conditioner ersätter inte typen som måste sköljas av.
 • Balsam är inte det samma som conditioner, det tränger in djupare och riktar in sig på specifika problem.
 • Hårmasker regenererar en skadad hårkärna och ska inte användas oftare än en gång i veckan.
 • Med håroljor ska du bara applicera en liten mängd annars blir håret fett.
 • Hårinpackningar aktiveras genom värme.

Vilken typ av hårvård använder du helst? Har du någon produkt som du brinner för eller experimenterar du hellre? Har du hittat något du absolut måste ha? Berätta för oss!

Läs mer