Tillbaka till huvudinnehållet

Vad fungerar bra för pigment på tänderna och varför görs det på emaljen?

2023-08-18

Jana Uhlir

Läs på 4 minuter

Unnar du dig regelbundet kaffe, björnbär och rött vin, och syns detta på dina tänder? Gråaktig missfärgning, bruna eller svarta fläckar och flera nyanser mörkare emalj runt tandköttet. Något som är vanligt, och som knappast gör dig glad när du ser dig själv i spegeln. Den goda nyheten är att pigmentfläckar på tänderna kan förebyggas och till och med tas bort. Det kräver rätt vård!

Avlägsna boven i dramat

Fläckar är egentligen mörka missfärgningar på tandemaljen. Den kan vara både intern (orsakad av fluor, vissa läkemedel, döda tänder etc.) och extern, dvs. på ytan. Här är det lättare att hitta problemet – vanligtvis orsakas pigmentering av tänder av mat- eller dryckesingredienser som är rika på pigment. I kombination med bristande tandhygien kan tänderna då få en gul, gulbrun eller svart ton – och ett strålande leende blir då ett minne blott.

För blankare och vitare tänder

Du behöver inte avstå från kaffe och vin

Drycker och livsmedel som orsakar tandpigmentering är inte bara kaffe, te, vin, kolsyrade drycker och läsk, utan också tomater, curry, sojasås, balsamvinäger, sötsaker, samt även blåbär och björnbär. Kort sagt, det som färgar tungan och munnen färgar också tänderna. Naturligtvis kommer vi inte att avstå från kaffe, vin och bär på grund av detta! Som första hjälpen efter att ha ätit/druckit ovan nämnda, är det bra att skölja munnen med vatten.

Satsa på saltblästring och noggrann vård hemma

Du kan avlägsna pigmentering – eller mildra den – på flera olika sätt. Du får en naturlig färg på dina tänder tack vare regelbunden användning av blekningstandkräm, som innehåller aktiva ingredienser som bioaktivt kol, enzymer, peroxider, mikropärlor eller slipmedel.

Borstar du tänderna efter måltiderna? Vänta en halvtimme efter att du ätit. När vi äter bildas syror som fastnar på emaljen i munnen, och som kan skada emaljen vid omedelbar rengöring.

Välj tandkrämens sammansättning efter graden av missfärgning: vid mild pigmentering orsakad av t.ex. kaffe- eller läsk hjälper alla typer av blekningstandkräm. Vid medelhög och högre grad av missfärgning väljer du blekandetandkräm med peroxider. Följ alltid instruktionen på förpackningen när du använder den. När du borstar, se till att ta bort plack från tändernas yta, eftersom det är där pigmenten ansamlas.

Fundera också på när du senast besökte en tandhygienist. Tandhygienisten kan försiktigt minska tandpigmenteringen med en avslutande särskild saltblästring. Oroa dig inte, behandlingen är smärtfri och du kommer att se resultatet direkt.

Detta kan du göra för att lindra pigment på tänderna

Fungerar bra gör också särskilda blekningsgel, pulver, set för tandblekning och pulver för tandblekning eller blekningspennor. Du kan förstärka detta med särskilda munvatten för vitare tänder. I vilket fall besök din tandläkare innan du gör någon blekning hemma, som tar bort karies och ger råd om vilken blekningsbehandling som är lämplig för dig. Tandläkaren kan också avslöja en eventuell djupare orsak bakom pigmenteringen på tänderna.

Prova blekningskit, geler och pulver

5 tips för att förebygga pigmentfläckar på tänderna

  1. Gå på regelbunden tandhygien. Vissa missfärgningar kan bara tas bort av en professionell tandläkare, och dina tänder blir friskare, blankare och vitare.
  2. Se till att du borstar tänderna ordentligt, använder mellanrumsborstar och tandtråd varje dag som komplement till din tandborste.
  3. Skölj munnen med vatten efter varje måltid eller dryck som orsakar pigmentfläckar på tänderna, eller borsta tänderna 30 minuter efter att du ätit eller druckit.
  4. Om du fortfarande är rökare, försök att bli av med den ovanan.
  5. Använd en blekningstandkräm av god kvalitet, helst en som är lämplig för din tandtyp (t.ex. tandkräm för känsliga tändertandkräm för parodontala sjukdomar, etc.).

Strålande vita tänder kräver omsorg och tid, men ett vackert (och friskt!) leende är definitivt värt det. Det är trots allt något av det första vi lägger märke till hos andra.