Tjejer, se upp! De 8 vanligaste felen vi gör när vi sminkar oss

14 april 2021Notino
Många kvinnor klarar inte att fixa en tilltalande makeup. Men vi vet hur man sminkar sig snyggt och utan fel. Vill du höra mer?

1. Dålig förberedelse innan sminkning

Smetar din makeup? Det kan bero på att du kanske inte vet hur du ska vårda huden innan du börjar sminka dig. Först måste du rengöra hyn, till exempel med det tvåfasiga micellära vattnet Saffee Cleansing, sedan tonar du huden och till sist applicerar du vårdande serum och kräm. Det viktigaste för att din look ska förbli felfri under hela dagen är att du gör hudtonen enhetlig med ett speciellt underlag under makeupen. Shiseido Synchro Skin Soft Blurring Primer ser till att din makeup fastnar och håller perfekt samtidigt som huden blir matt och dessutom blir huden ordentligt återfuktad så att pigmenten inte ansamlas i fina rynkor eller djupare veck.

2. Makeup med olämplig färgton

Det grundläggande felet vi gör när vi väljer en ny makeup är att prova färgen på handryggen. Den har nämligen en helt annan ton än ansiktet. Den bästa platsen för att prova ny makeup är området kring halsen och ansiktet vid den nedre käklinjen. Kom också ihåg att texturen ser ljusare ut under belysning och prova därför produkten i dagsljus istället. Regeln är att för ljusare hy passar kalla färgtoner med en blå underton bäst, men för solbränd hy passar istället varma orange pigment. Du kan läsa mer om hur du väljer rätt makeup i vår artikel.

3. Dålig konturering

Vet du hur du konturerar ansiktet så att det inte ser ut som att du har en Halloween-mask? Grundregeln är att endast skugga de områden i ansiktet som har otillräckligheter vilka du inte vill att andra ska uppmärksamma. En mörk skugga såsom Collistar Silk Effect Bronzing Powder appliceras helt enkelt endast på platser där du vill uppnå en insjunken effekt. Därför ska du inte måla näsan, hakans utskjutande parti, överdelen av kindbenen och mitten av pannan. En ännu större ”fail” är felaktig inarbetning av produkten och skarpa övergångar. Konturerna måste suddas ut ordentligt, helst med fingrarna eller med en svamp så att de smälter samman med din makeup.

4. Felaktigt skuggade ögon

Lär dig hur du sminkar ögonen efter deras form, storlek och avståndet mellan ögonen, annars kan effekten bli att de står ut för mycket eller att de blir asymmetriska. En ljus skugga i den inre ögonvrån ger avstånd mellan ögonen och en hård inramning gör dem mindre, medan mörka skuggor gör ögonen djupare. Ögonlocken bör du måla med åtminstone två färgtoner – en ljusare och en mörkare. Paletter där färgtonerna förändras gradvis är perfekta, till exempel Bobbi Brown Ember Lights Eye Shadow Palette som innehåller fem oemotståndliga färger med vilka du kan korrigera ”defekter” (små, insjunkna, utstående ögon...) på ett bättre sätt.

5. Fel när du lägger eyeliner

En bra inramning av ögonen framhäver ögonens djup, men det är viktig hur du lägger din eyeliner. Den ska inte sluta tvärt vid den yttre ögonvrån vid ögonlocket, den måste förlängas uppåt. Att jämna till ”svansen” eller dra den neråt är ett fel som gör att du ser trött och ledsen ut. Ju tjockare linjer du använder desto strängare kommer du att se ut och ögonen förminskas optiskt. Om du just har börjat att lägga eyeliners rekommenderar vi produkter med gelkonsistens, till exempel MAC Cosmetics Pro Longwear Fluidline. Fördelen med en gelyeliner är att den kan målas gradvis eftersom de inte smetar.

6. Alltför starka läpplinjer

Man skulle kunna skriva en hel bok om hur man konturerar läpparna på rätt sätt. Grundregeln är att konturen exakt ska kopiera läpparnas övre och undre färgade linje. Om du för pennan en eller två millimeter förbi läppens naturliga kontur förstoras munnen optiskt, vilket kan se komiskt ut och ge en Kalle-anka effekt, särskilt om du har fylliga läppar. Det är också fel att använda en ton som inte motsvarar läppstiftets färg – detta kan du undvika genom att använda nude-produkter som i största möjliga grad efterliknar munnens naturliga färg, till exempel läppennorna Collistar Professional Lip Pencil.

7. Läppstift med fel färgton

Du måste vara extra uppmärksam på att välja rätt färg på ditt läppstift! För ett blekt ansikte med en blå ton passar endast färgskalor med en rosa eller blå underton. För solbränd hy framträder färgtoner med en gyllene eller orange grund på ett bättre sätt. Du finner ett brett utbud av färgtoner bland de formande läppstiften Estée Lauder Pure Color Envy. Det är också fel att tro att samtliga nude-toner passar för alla. Du kan endast uppnå en perfekt naturlig look om läppstiftets färg motsvarar färgen på tandköttet.

8. Mascara som faller av – utsmetad mascara under ögonen

Utsmetad mascara är en av de största ”fail” som finns. Det är inte svårt att fixa en snygg makeup. Applicera mascaran på helt rena ögonfransar. Om du har rester kvar av mascara från dagen innan blir det fel redan från början. Applicera det första lagret endast på topparna. Om du applicerar färg ända ner till rötterna blir fransarna tunga och de rätas ut under dagen vilket får mascaran att falla av snabbt. Applicera ett andra färglager i mitten av fransarnas längd efter det första lagret har torkat och först det tredje lagret appliceras ner till rötterna. Använd zick-zack-borstning för rötterna och böj till slut upp fransarna lite grann med fingrarna eller handflatan tills du uppnår en perfekt böjning.

Var inte rädd för specialmascaror. Om du har korta fransar kan du använda den förlängande NOBEA Festive och maximal volym fixar du med Shiseido Controlled Chaos MascaraInk. Om du använder en tång för att böja fransarna måste du komma ihåg att aldrig använda tången när ögonen är sminkade. Fransarnas yta förstörs i sådana fall och pigmenten faller lätt av. Dessutom finns det risk att du bryter fransarna.

Har du sett andra fel beträffande sminkning? Har du egna bra tricks och goda råd om hur man sminkar sig? Berätta för oss!

Läs mer