Tillbaka till huvudinnehållet

Sexig bronsfärgad hud även i höst. Vi tipsar om hur du kan få färgen att hålla flera veckor efter semestern. Här är 5 tips som verkligen fungerar!

2023-08-16

Tereza Krup

Läs på 5 minuter

Har det tagit dig många timmars solande (så klart med en hög SPF) för att få till din efterlängtade färg och vill du inte att din solkyssta look ska försvinna på bara ett par dagar? Vi har 5 beprövade tips som hjälper dig att få din färg att hålla så länge som möjligt. Vad ska man undvika och vad behöver man skaffa?

Älskar du din bruna färg och vägrar att ge upp den trots att den inte längre är trendig? Då har vi 5 beprövade tips som hjälper dig att bibehålla din bronsfärgade bränna. Här är våra tips för att behålla din fina färg!

 1. En peeling är vägen att gå  

Hur får man sin vackra bruna bränna från stranden att hålla i sig? Börja med en peeling. Man skulle kunna tro att färgen försvinner snabbare om man duschar ofta och använder sig av en mekanisk peeling, men så är inte fallet. En till två gånger i veckan kan du massera huden över hela kroppen med en mild abrasiv kroppspeeling medan du duschar. Smörj in huden med en fuktgivande produkt direkt efter peelingen. Det finns ingen anledning att vänta.

Använd dock inte en kroppspeeling i ansiktet om du vill behålla färgen även där. Skaffa istället en speciell peeling för ansiktet. Kroppspeelingar är grövre och passar inte ansiktets känsliga hud. Se också till att vattnet inte är för varmt när du duschar. Enligt vissa studier kan varmt vatten vara den vanligaste orsaken till torr hud eftersom det skadar hudens översta lager. Och har du torr hud försvinner färgen snabbare.

Få färgen att hålla med dessa

2. Återfukta huden efter solning  

Underskatta inte heller utbudet av närande after sun-produkter, vare sig det är en bra fuktgivande kräm eller en olja. De vårdar hud som är trött efter solning. Det bästa är att använda dem innan du går och lägger dig så att de kan verka riktigt länge under natten. Vissa experter rekommenderar oljor med valnötsextrakt, som främjar hudens bruna färg, andra rekommenderar oljor med havtorn. 

Vi på redaktionen har provat oss fram och märkt att fuktgivande produkter kan göra liknande underverk och fylla huden med näring. Använd dem helst direkt när du stiger ur duschen och sedan flera gånger under dagen. Att hud som är väl återfuktad bibehåller färgen längre vet du redan.  

3. Färg på tub  

När vi på redaktionen försökte få vår färg att hålla längre fann vi att brun utan sol-produkter var en bra lösning. De flesta kan användas både i ansiktet och på resten av kroppen. Har du känslig hy rekommenderar vi att du skaffar en speciell brun utan sol för ansiktet och använder den på torr hud en gång i veckan. 

Detsamma gäller för brun utan sol-krämer avsedda för kroppen. Under sommaren behöver du inte använda en lika tjock foundation som annars. Istället kan du framhäva din färg med en lätt tonande ansiktskräm som passar hudens nuvarande färg. Och våga använda en uppljusande bronzer under kindbenen eller lite lätt i ringningen. 

Om du vill dra nytta av kosttillskott kan du ta betakaroten i en månad efter att du har solat. Oftast tar man en kapsel betakaroten om dagen. 

4. Drick! 

Hudens förmåga att binda fukt påverkas av regelbunden hudvård men det är naturligtvis lika viktigt att vi får i oss tillräckligt med vätska. Kokosvatten från unga kokosnötter, som har ett balanserat pH-värde, är en bra hjälp. Det innehåller cytokiner och laurinsyra, två ämnen som hudcellerna behöver när de växer. De motverkar hudens åldrande och har en anti-aging-effekt.

Det finns även olika produkter med kokosextrakt, som har fuktgivande, regenererande och lugnande effekter på huden. Så leta gärna efter något sådant att använda efter att du har solat.

 5. Konstgjord sol lämnar sina spår 

Om du har haft glädjen att tillbringa sommaren på stranden istället för på kontoret så se till att undvika solariet när du väl kommer hem (detta gäller året om, inte bara på sommaren). Hud som har fått färg är visserligen bättre på att absorbera UV-ljus, som ju är mer intensivt i solariet än utomhus, men risken för hudcancer och torr hud ökar. Och det leder till att huden åldras i förtid. Och det vill vi väl inte? Nej! 

 Så för att sammanfatta: Använd en peeling en gång i veckan, återfukta huden flera gånger om dagen, duscha i ljummet vatten och skaffa brun utan sol och en cool bronzer! Har du koll på hur du ska få färgen att hålla nu?