Torra och spruckna läppar: Vi vet vad som hjälper!

18 november 2020Notino

Alla har vi varit med om det. Särskilt under de kalla månaderna ser våra läppar ofta förskräckliga ut. Lider du också ofta av torr hy, svidande sprickor i huden eller sår i mungipan? Vi talar om för dig hur du tar hand om uttorkade läppar och hur du undviker dessa problem. För att återigen kunna applicera ditt favoritläppstift måste du först upptäcka den bästa vården för dina läppar!

Vad orsakar torra läppar?

Vintermånaderna är säsongen för torra och spruckna läppar. Läpparna är ömtåliga mot både kyla och torrhet och de lider också i uppvärmda utrymmen där det inte vädras. Men detta betyder inte att du bara ska ta hand om dina läppar på vintern! På sommaren far läpparna illa av luftkonditionering som gör luften torr och torkar ut huden på läpparna.

Det går dock inte bara att skylla på vädret. Yttre påverkan är inte det enda som orsakar obehagliga sprickor i huden. De kan uppstå om du inte dricker tillräckligt, om du inte får i dig tillräckligt med vitamin B och även dina favoritläppstift med lång hållbarhet kan orsaka sprickor i huden. Sådana läppstift håller visserligen i 12 timmar men samtidigt torkar de ut huden på läpparna. Om du inte kombinerar sådana produkter med rätt typ av vård tar det inte lång tid innan huden på läpparna börjar spricka.

Hur undviker jag spruckna läppar

Det enklaste tricket för att få vackra läppar är att se till att dricka tillräckligt. Under vintern glömmer vi ofta av att dricka eftersom vi inte känner oss törstiga så ofta som under varma sommarmånader. Men för att undvika torra läppar är det viktigt att tänka på vätskeintaget under hela året.

Om du ofta lider av spruckna läppar under hela året och balsam bara hjälper delvis kan det betyda att du saknar vitamin B. Vad gör jag då? Det räcker att du ser till att din diet är balanserad och att du börjar äta mer livsmedel som är rika på vitamin B. Oroa dig inte, det finns massor av sådana livsmedel! Börja med en mer varierad kost och inkludera kött, lever, ägg, baljväxter, mejeriprodukter, kål eller broccoli till exempel.

Vad kan jag göra åt mina spruckna läppar?

Tycker du inte att dina ansträngningar ger resultat? Då är det dags att använda effektiva vårdprodukter! En hydratiserande produkt av hög kvalitet ska alltid finnas i din kosmetikaväska och om du inte redan har en är det dags att göra något åt detta. Tänk på att det alltid är bättre att använda ett bra balsam istället för att hela tiden slicka på läpparna för att fukta dem, visserligen ger det ro för en stund men på lång sikt blir läpparna ännu mer uttorkade p.g.a. matsmältningsenzymerna i saliven.

Underskatta inte regenerering

Läppeelingutgör ett perfekt förebyggande sätt för att hålla läpparna mjuka och hydratiserade. Precis som med peeling för ansiktet avlägsnas gamla hudlager som annars skulle leda till flagning och blodcirkulationen i läpparna förbättras. Peelingen Burt’s Bees Lip Scrub med bivax är helt naturlig och gör ytan på läpparna len och tillför näring. Du bör applicera den åtminstone två gånger i veckan och särskilt om du regelbundet använder läppstift.

Dock är läppbalsam absolut inte det enda tricket du kan använda för att inte ständigt behöva applicera balsam. Regenerering och hydratisering får dina läppar också av gelmasken för läpparna KORIKA SciBeauty som du bör använda i din vårdrutin åtminstone en gång i veckan. Dina läppar kommer att tacka dig!

Ett kvalitetsbalsam för läpparna är ett måste

Vad gör jag åt mina torra läppar om de spricker trots förebyggande åtgärder? I detta fall är det dags att börja använda balsam. Det hypoallergena hydratiserande läppbalsamet Bioderma Atoderm gör läpparna mjuka samtidigt som innehållet av sheasmör tillför näring.

Balsamet för torra och spruckna läppar Weleda Skin Food fungerar utmärkt att använda som första hjälpen. Börja använda det redan när du känner den där första typiska hudspänningen i läpparna. Balsamet gör torra läppar mjuka och tillför all behövlig näring.

Tonande balsam för spruckna läppar

Vad kan jag använda för torra läpparom jag vill vårda dem men samtidigt känner mig naken utan läppstift? En perfekt kompromiss mellan vårdande och dekorativ kosmetika är till exempel läppbalsamet Lancôme L’Absolu Mademoiselle Balm. Det ger fulländad hydratisering åt dina läppar och dessutom kommer de att se fylliga och saftiga ut. Nu är det bara att välja färgton!

Vet du redan vilken produkt du kommer att använda för dina torra läppar? Berätta om den i kommentarsfältet om du har någon annan välbeprövad metod!

Läs mer