Tillbaka till huvudinnehållet

Koreansk hudvårdsrutin - 10 steg till perfekt hy

29 juni 2021Notino
Koreansk hudvård eller K-beauty slog igenom globalt för ett antal år sedan när koreanska kvinnor avslöjade hur de vårdar sin strålande hy. I grund och botten handlar det om att sköta om huden regelbundet, att återfukta den ordentligt och att använda sig av naturliga ingredienser. Koreansk hudvård består av en noggrann process i tio steg men det betyder inte att det är en lång och utdragen process. Låt det istället fungera som en mall som du anpassar dina metoder och produkter till för att få bästa möjliga resultat. Låt oss ta en närmare titt på dessa tio magiska steg.

1. Oljabaserad rengöring

Utför du din hudvårdsrutin på kvällen? Då är det viktigt att sminka av dig, och den bästa hjälpen för detta är en oljebaserad sminkborttagare av hög kvalitet. Applicera sminkborttagaren direkt i ansiktet eller använd en bomullsrondell och låt sminket lösa upp sig under den. Det viktiga är att inte gnugga huden utan att bara vänta tills sminket löser upp sig.

2. Vattenbaserad rengöring

Ett vanligt misstag är att tro att huden är ren när man har sminkat av sig men den riktiga rengöringen väntar ännu! Använd en rengöringsgel eller till exempel rengöringsskummet Heimish All Clean som rengör huden noggrant och som även är lämplig för känslig hy. Applicera helt enkelt lite av skummet på fuktig hud, arbeta upp ett lödder och skölj sedan.

3. Peeling

En regelbunden peeling rengör huden ännu mer och ger den även lyster. Den avlägsnar döda hudceller och pormaskar samt motverkar tilltäppta porer och akne. Använd dig av en peeling en gång i veckan så märker du snart vilken skillnad det gör.

Mizon Apple Smoothie är en peeling som även bidrar till att återfukta huden då den innehåller AHA-fruktsyror, hyaluronsyra och andra aktiva ämnen.

TIPS: Om du har väldigt torr eller känslig hy kan det vara värt att fundera på om en peeling är rätt val för dig eller att be en specialist om råd. Abrasiva och kemiska peelingar är nämligen invasiva och kan snarare ha en negativ effekt på känslig hy. Om du väljer att ändå använda dig av en peeling är det bäst att välja en mild sådan som är anpassad för din hudtyp.

4. Ansiktsvatten

Vi är vana vid att använda ett ansiktsvatten som det sista steget i vår hudvårdsrutin men enligt koreansk hudvård är ett ansiktsvatten det första steget i att återfukta huden och koreanska ansiktsvatten har därmed en annan sammansättning. Ansiktsvattnen innehåller fuktgivande ämnen som bidrar till att stärka andra produkters fuktgivande effekt, så om du vill berika din hudvårdsrutin kan det vara värt att leta efter ett ansiktsvatten från ett koreanskt märke.

5. Essence

Just att applicera en essence är något som vi i väst oftast hoppar över. Det är inte ett misstag utan helt enkelt en vana. Men i koreansk hudvård är detta ett måste. Syftet med en essence är att hjälpa huden att absorbera de nästkommande produkterna och därmed binda så mycket fukt som möjligt i huden.

6. Ansiktsserum

Nu kommer vi in på produkter som fokuserar på särskilda problem. Vad behöver din hy hjälp med och vad behöver du undvika? Använd dina svar som utgångspunkt och titta på produkternas innehåll för att välja rätt produkt för dig. Oftast är det ett serum som appliceras i detta steg.

Om din hud behöver ännu mer fukt är Korika Korean Heritage ett bra val för dig. Det innehåller åtta olika slags hyaluronsyror och eftersom serumet tillför huden så pass mycket fukt har den även en anti-aging-effekt.

Om du istället vill fokusera på att bekämpa rynkor kan du välja ett anti-aging-serum från kollektionen Korean Heritage. Här spelar stamceller från tång en central roll. De tränger djupt in i huden och skyddar den mot UV-strålning, vilket motverkar att hudens kollagennivåer sjunker och bromsar hela åldringsprocessen. Effekten förstärks ytterligare av att serumet även innehåller ceramider.

7. Sheetmask

Även här bör du välja produkt beroende på din hudtyp och vilken effekt du är ute efter. Men oroa dig inte, du hittar garanterat en koreansk ansiktsmask som passar dig. Om du har problemhy har till exempel Korika en lämplig ansiktsmask med en rengörande effekt i kollektionen Korean Heritage.

8. Ögonvård

Du behöver inte vänta på att de första rynkorna ska dyka upp för att börja ta hand om huden kring ögonen. Genom att regelbundet vårda ögonområdet kan du hålla kråkfötterna borta så länge som möjligt. Ögonserumet TONYMOLY Panda's Dream till exempel innehåller sheaextrakt och bidrar därmed till att släta ut fina rynkor.

Det kan även vara värt att regelbundet använda den koreanska ögonmasken från Korika SciBeauty som motverkar ringar och påsar under ögonen och som lindrar rodnader i huden.

9. Fuktkräm

Med en fuktkräm närmar vi oss finalen i vår koreanska hudvårdsrutin i tio steg. Återigen vill vi hjälpa huden att hålla binda så länge som möjligt. Den fuktgivande krämen Holika Holika Good Cera ger huden riktigt intensiv fukt med en kombination av sheasmör, aloe vera och ceramider. Huden får samtidigt näring och blir mjukare än någonsin!

10. Solskydd

Om du utför din hudvårdsrutin på morgonen återstår ett sista steg efter att du applicerat en fuktkräm, nämligen att applicera en kräm med SPF. Oavsett väder träffar solens strålar vår hy, som därför behöver skyddas för att förhindra att huden åldras i förtid eller att pigmentfläckar uppstår.

Prova krämen Erborian BB Cream som känns lätt och behaglig mot huden och som har SPF 20. Krämen är dessutom tonande så den hjälper till att jämna ut hudtonen och – som i nästan varje steg i vår koreanska hudvårdsrutin – ge huden fukt och näring.

ETT EXTRA TIPS PÅ SLUTET: Vill du att din hudvårdsrutin även ska motverka rynkor? Det är inte bara krämer och serum som kan hjälpa dig med detta. Prova även massagerollern KORIKA Tools massage globes. Om du lägger den i kylen över natten kan du nästa morgon njuta av en härlig ansiktsmassage som både motverkar rynkor och även lindrar svullnader. Ett annat bra hjälpmedel för ansiktsmassage är KORIKA Tools face roller & gua sha kan ge dig en effektiv gua sha-massage.

Produkter

Läs mer