Skip to main content

Coco Chanel parfym

Om Chanel

Modehuset Chanel fortsätter att vara ett av de allra främsta inom exklusivt mode. Det vilar nästan något mystiskt över namnet Chanel. Detta oavsett om du känner till bakgrunden och Coco Chanels livshistoria eller inte. Kvinnor världen över bär Chanel parfym med eller utan kläderna från samma märke. Det här är dofter som aldrig tycks gå ur tiden och det har också introducerats nya med jämna mellanrum. Mer om Chanel.

hela texten dölja texten

“En parfym är något som är osynligt men ändå är en oförglömlig modeaccessoar. Den kungör en dams inträde och påminner andra om henne när hon har lämnat dem.” Coco Chanel

Filter
Prisintervall

ända tills

Linje
Visa nästa
Kön / Åldersgrupp
Gratis gåvor och erbjudanden
Betyg
  •   17
  •   1
  •   1
Rekommendation

Coco Chanel en bitterljuv historia

Gabrielle Coco Chanel föddes i Saumur i Frankrike. Hon växte upp i en mycket fattig familj. Hennes liv färgades av besvärliga kärleksförhållanden och hon har beskrivits som den ständiga älskarinnan. Men fattigdomen blev ett minne blott då Coco Chanel lyckades bygga upp sitt modehus med kläder som kombinerade elegans med komfort.

Till sist var modehuset Chanel allt som Coco Chanel hade kvar. Hon hade blivit känd för att frigöra kvinnor från den tidigare korsettsiluetten och var väldigt viktig för så många. Hon var uppskattad av så många. Men hon dog ensam på Hotell Ritz där hon bodde 1971. Då var hon 87 år gammal. Hon ska ha sagt de sista orden “Ser du, såhär dör vi” till sitt hembiträde innan hon lade sig för att somna in för gott.

Idag finns det dokumentärer som beskriver Coco Chanels liv och det framgår att hon var en kvinna med en ganska kämpig tillvaro. Dessutom har hennes liv kantats av skandaler som samarbete med nazister och mer. Men allt det här har inte påverkat kärnan i hennes gärning nämligen den unika kläddesignen och de underbara parfymerna.

Chanels livsverk lever kvar och även om det finns de som kritiserar henne som människa är de allra flesta överens om att hennes design och dofter fortsätter att göra världen till en vackrare plats. Både för kvinnor och män!

Coco Chanel parfym

Den första Coco Chanel parfymen fick namnet No. 5. Året var 1921 och parfymeraren Ernest Beaux hade tagit fram prover för Cocos godkännande. Hon valde det femte förslaget och därmed fick parfymen namnet No. 5.

Chanel No. 5 är inte bara den kändaste Chanel parfymen. Den kan ses som en av de allra främsta parfymerna som finns i världen. Folk som inte ens använder sig av parfym kan namnet Chanel No. 5! Många ser också flaskan som ett konstverk. Den har fått stå som modell för parfymer från Chanel som har kommit senare.

Chanel No. 5

Det här är en parfym som förtjänar sin egen plats i parfymernas historia. Den var revolutionerande då den bröt mot ett mönster av blomsterdofter med ros och jasmin. No. 5 var istället en brusande parfym med gott om aldehyder. Det finns de som menar att det faktiskt var ett misstag. Att Ernest Beaux hällde på med för mycket aldehyder i flaskan!

Beaux fick vara med ett bra tag som tillverkare av nya Chanel dofter. Fram till 1952 jobbade han som märkets exklusiva parfymtillverkare. Han tog fram flera kända dofter som Chanel No. 22 och tre av dofterna som tillhör Chanel Exclusifs nämligen Cuir de Russie, Gardenia och Bois de Iles.

Populära Coco Chanel parfymer

Det finns flera populära Chanel parfymer. De består av Chanel parfym dam såväl som Chanel parfym herr. Spännande att notera är att parfymer som snart har 100 år på nacken fortsatt är lika populära idag som då de en gång kom ut. Låt oss se lite närmre på några av de allra främsta Chanel parfymerna!

Chanel parfym för dam

Chanel No. 5

Det här är den parfym från Chanel som kan ses som märkets allra främsta. Den har som sagt ett väldigt starkt inslag av aldehyder. Framförallt är det här en parfym som kan beskrivas som en blandning av flera olika blomstersorter. Basen har gott om trä och är varm med vanilj. I och med att det här är en historisk parfym är den ett säkert val som elegant present.

Chanel Chance

Det här är en populär Chanel parfym som beskrivs som mild. Den uppskattas ofta av de som finns omkring bäraren för en frisk och mjuk doft. Chanel Chance har inslag av citrus såväl som jasmin, iris och hyacint. I basen finns vit mysk såväl som patschuli.

Chanel Mademoiselle

Coco Chanel Mademoiselle kommer nästan alltid med på topplistor med parfymer från Chanel. Det är en parfym som har en ganska stark doft. Den upplevs som frisk och inkluderar spännande fräscha inslag av apelsin såväl som ros och jasmin. Här finns det också patschuli i botten.

Chanel Gabrielle

Det roliga med Chanel Gabrielle är att den bygger på fyra klassiska vita blommor, bland annat apelsinblomst och jasmin. Men den doftar inte som någon av blommorna! Faktum är att man inte ens kommer i tankar om botanik då Chanel Gabrielle flyter genom luften. Tanken med flaskan var att den å ena sidan skulle se ut som en juvel, å den andra följa modehusets linje för flaskdesign.

Chanel parfym för herr

Bleu de Chanel

Bleu de Chanel herrparfym kom år 2010. Det här är Chanel for men som doftar aromatiskt trä. Bleu de Chanel parfymen har också gott om citrus. Den beskrivs som en mycket fräsch och frisk doft som kan passa mycket bra för sportiga män.

Chanel Allure Homme Sport

Chanel Allure Homme Sport är också en populär Chanel parfym för män. Den har en fräsch havskaraktär med citrus och akvatiska inslag. Doften beskrivs som söt och krämig men på ett fräscht sätt. Det här kan vara en fantastisk present till en man som uppskattar hög kvalitet på parfym.

Chanel Beauty

Chanel är inte bara kläder och parfymer. Idag kan du köpa Chanel makeup av olika slag. Chanel smink håller hög kvalitet och erbjuder allt från Chanel foundation till läppstift och nagellack. Chanel Beauty är en linje som inkluderar alla de produkter du behöver för en lyckad sminkning.

Oavsett om du väljer Chanel nagellack eller ett Chanel läppstift kan du räkna med en produkt som liksom parfymerna håller måttet. Det enda som kan kännas lite tungt är att det kostar en hel del med Chanel smink. Du betalar både för den kvalitet som du får men givetvis också lite för namnet. Det här är trots allt ett av de allra främsta modenamnen i världen och det är svårt att komma runt.