Graviditetstest

Du har valt
 • Förälder och barn
 • Graviditets- och ägglossingstest
 • Graviditetstest

Allt du behöver veta om graviditetstest

Ta reda på om du är gravid lugnt och bekvämt hemma. Graviditetstest för hemmabruk är ett enkelt och diskret sätt att upptäcka en graviditet i god tid innan du besöker läkaren. På samma sätt som ovulationstest använder de sig oftast av urin, helst morgonurinen som har den högsta koncentrationen av graviditetshormoner. Du kan få ett pålitligt resultat redan ett par dagar efter att ägget befruktats i livmodern.

Så fungerar graviditetstest

Graviditetstest fastställer om hormonet koriogonadotropin (hCG), finns i kroppen. Detta hormon hittas endast hos gravida kvinnor och en färgindikator med antikroppar indikerar om du är gravid eller inte.

Hos notino.se hittar du ett brett utbud av tester med olika känslighetsgrafer för att snabbt och bekvämt få reda på om du är gravid. Testerna indikerar ett positivt eller negativt resultat med hjälp av streck eller olika symboler. Läs alltid den bifogade bruksanvisningen för att kunna läsa av testet korrekt. Hur testet används beror på vilket slags test du köper.

Olika slags graviditetstest och användning

 • Teststickor doppas enkelt i en behållare med urin. Stoppa ner stickan i behållaren med urin till och med märket på stickan. Lägg sedan stickan på en platt icke-absorberande yta. Resultatet visar sig inom ett par minuter.
 • Kassetter har ett särskilt fönster dit du droppar urin med hjälp av den bifogade pipetten.
 • Graviditetstest som hålls i urinstrålen är enkla att använda och du behöver inga extra redskap.
 • Test via blodprov kan upptäcka en graviditet ett par dagar tidigare än ett urinbaserat test (redan 8–9 dagar efter befruktningen). Använd den bifogade lansetten för att ta en droppe blod från magen.
 • Ett digitalt graviditetstest med veckoindikator kan, förutom att ge ett positivt resultat, även visa hur många veckor som har gått sedan befruktningen.

Bästa tidpunkten för ett graviditetstest

Känsligheten hos graviditetstest är hög och du kan få ett pålitligt resultat redan 14 dagar efter befruktningen om du använder ett urinbaserat test och ungefär nio dagar efter befruktningen om du använder ett test med blodprov. Känsligheten brukar vara 25 eller 10 mIU/ml hCG och ju lägre siffra desto känsligare är testet eftersom det kan upptäcka en mindre mängd graviditetshormon.

Den bästa tidpunkten att göra ett graviditetstest för få ett pålitligt resultat är ett par dagar efter att mensen uteblivit. Det minskar risken för ett falskt negativt resultat. Det är också värt att göra ett nytt test ungefär tio dagar efter det första.

Testresultat

 • Vid ett negativt resultat färgas inte teststrecket utan endast kontrollstrecket. Vänta alltid minst fyra minuter för att vara säker på att resultatet visas ordentligt.
 • Vid ett positivt test syns oftast två hela streck eller ett plustecken (beroende på typ av test). Om teststrecket är svagt (ett så kallat spökstreck) är testet med största sannolikhet positivt men har utförts för tidigt efter befruktningen och bör upprepas.
 • Ifall inte något av strecken syns är testet ogiltigt och ett nytt bör användas.

Uppsök din gynekolog om testresultatet är positivt.

Falska testresultat vid graviditetstest

 • Ett falskt negativt resultat kan uppstå om du bestämmer dig för att utföra testet för tidigt. I så fall rekommenderar vi att göra ett nytt test om ett par dagar.
 • Ett falskt positivt resultat kan uppstå om du inte är gravid men har fått missfall eller gjort en abort och graviditetshormonet ännu dröjer sig kvar i kroppen. Ett falskt positivt resultat kan även uppstå på grund av vissa sjukdomar eller cystor på äggledarna. Det finns också mediciner som höjer hCG-nivån i blodet och i urinen. Ett positivt graviditetstest bör därför alltid kontrolleras hos din gynekolog.

Beställ ett graviditetstest online hos notino.se och få ett pålitligt resultat snabbt och enkelt!