Tillbaka till huvudinnehållet

Om parfymer

1. Vilken är skillnaden mellan Parfym, Eau de Parfum, Eau de Toilette och Cologne?

Den viktigaste skillnaden är koncentrationen av doftoljor. Det innebär inte någon skillnad i kvalitet. Vissa kan även tillsätta olika doftinslag.
• En Parfym har mellan 15 och 30 % parfymolja
• En Eau de Parfum har mellan 8 och 15 % parfymolja
• En Eau de Toilette har mellan 4 och 8 % parfymolja
• En Cologne har mellan 3 och 5 % parfymolja (70% parfymalkolhol)

2. Hur väljer du rätt parfym för dig?

Din signaturdoft bör uttrycka vem du är. Undvik att testa parfym på testlappar eller i parfymhylsor, då parfymen ska sprejas direkt på din hud. Kroppens kemi har en betydande effekt på dofter och en parfym som sätts på en testlapp doftar kanske inte lika. En doft behöver appliceras på din hud för att vakna till liv.

3. Varför doftar parfymer olika på olika människor?

Ja, det stämmer. Kroppens kemi kan påverka hur dofter doftar. Det beror mestadels på din huds pH, vad du äter, din kroppstemperatur men även på den kroppslotion du använder. Anledningen är att din kropp avger biprodukten av alkoholen, vilken är en sockerhaltig substans. Dessa dofter interagerar med varandra. Det är anledningen till att varje doft kan dofta olika på olika människor.

4. Påverkar stark mat som jag äter hur parfymen doftar?

Din diet kan påverka hur dofter doftar på din hud på grund av metaboliska förvandlingar. Dessa förvandlingar kan göra att parfymtonerna doftar olika på din hud än på testlappen. Lågfettdieter, stress, stark mat – allt påverkar kroppstemperaturen och kan ha en stor effekt på doftens livslängd på din hud.

5. Hur påverkar parfymer ditt humör?

Visst kan dofter påverka och förändra ditt humör. De kan även förbättra din arbetsförmåga och ditt uppförande på grund av aromaterapeutiska effekter. Dina favoritdoft kan förbättra ditt humör och allmänna välbefinnande. Tunga och kryddiga dofter kan ha motsatt effekt.

6. Kan parfymdofter eller vissa parfymtoner fungera som afrodisiakum?

Det ligger kanske något i denna teori men dofter fungerar inte som afrodisiakum i allmänhet. Dock kan sensuella parfymdofter och vissa toner attrahera andra, men undvik friska och fruktiga dofter, då de kan fungera sämre.

7. Finns det några regler kring hur man använder en parfym?

Mindre är alltid mer i det här fallet. Parfym ska inte kväva människor runt omkring dig. Det rekommenderas att använda lätta sprejsammansättningar som Eau de Toilette eller Eau de Cologne under dagen och behålla Eau de Parfum till mer speciella tillfällen. Valet av doft beror på utomhustemperaturen och tiden på dagen. Temperatur har en stor påverkan på hur parfymen upplevs. Varmt väder vill ha friska, rena och citrusblommiga dofter. Kalla temperaturer ger å andra sidan de delikata orientaliska och balsamiska tonerna möjlighet att uttrycka sig. Genom att välja den där personliga doften bidrar du alltid till att urskilja dig från de andra och får dig att känna dig speciell.

8. Är doftlager rätt sak att använda sig av?

Varje parfym är en blandning av doftoljor och aromsammansättningar. Doftlager är en verklig konstform och det är inte lätt att hitta rätt kombination. Det kan leda till doftdisharmoni utan önskad effekt.

9. Hur applicerar man parfym så att den håller hela dagen?

Det är en fråga om oljekoncentrationen i din doft. När det gäller parfym rekommenderas att spreja den bakom dina öronsnibbar – det området är en pulspunkt, en varmare del av din kropp som förstärker doften. En annan pulspunkt är i armbågen och bakom dina knän. Dofter fastnar även i fibrer, ditt hår kommer bära parfymdoften under lång tid. Du kan även spreja lite på dina kläder, särskilt på naturfiber och päls. Spreja aldrig doften på vita eller ljust färgade kläder eller silke.

10. Försvinner doften i parfymer och hur märker man om den blivit för gammal?

Det beror på förvaringsmetoder och temperaturer. Om parfymen utsätts för ljus under en viss period får det doften att försämras. Även temperatur och luftfuktighet förstör molekylsammansättningen i din parfym. Förvara din parfym i ett mörkt skåp eller i en låda och vid temperaturer runt 20°C och du kommer att kunna njuta av parfymen i många år. Många moderna dofter har en ikon på förpackningen som anger förbrukningsdatum, vilket kan beräknas från första gången du använder parfymen. Detta brukar normal vara 12M eller 36M, vilket innebär att produkten bör användas inom 12 eller 36 månader. Din parfym kommer inte att börja avta i doft förrän den har sprejats minst en gång. Förpackningar som inte öppnas bör hålla i många år. Ett av de första tecknen på att en kemisk förändring har inträffat är när vätskan ändrar färg. Doften är det tydligaste tecknet. Om aromen är sur och kådig är parfymen utgången.

 

Har du en fråga? Kontakta oss.
Genom denna sändning företaget Notino s.r.o. kommer att bearbeta dina uppgifter för att behandla din förfrågan på ett legitimt sätt. Du kan göra invändningar mot denna bearbetning i enlighet med integritetspolicy.