Kroppsvård

Filter
Prisintervall

ända tills

Varumärke
Visa nästa
Kön / Åldersgrupp
Gratis gåvor och erbjudanden
Betyg
 •   7
 •   1
 •   1
Mest sålda
123...15
123...15

Upptäck världen av dofter

Kom med oss till en värld av dofter och välj en parfym på notino.se! I vårt erbjudande hittar du tusentals parfymmärken, Eau de Toilette och dofter för hemmet från mer än 200 världstillverkare.

Vi tar ständigt fram nya parfymer och varje vecka erbjuder vi tiotals rabatterade kampanjparfymer. Hos oss hittar du de mest kända bestseller-parfymerna från kända märken som Calvin Klein, Hugo Boss, YSL eller Armani, men även unika nischparfymer, för riktiga kännare.

Vi gör det lätt för dig att välja parfym och bestämma dina doftnoter. Hos oss kan du filtrera parfymer för damer, herrparfymer, och även unisex-parfymer för båda kön. Välj parfym, Eau de ToiletteEau de Cologne och Eau de Parfum eller after shave efter intensitet och varaktighet.

Föredrar du en speciell typ av doft? I filtreringen kan du välja om du föredrar en blommig, vattning eller träig doft och du kan välja en parfym som passar just dig. För de som har svårt att välja erbjuder vi parfymprover, så att du kan pröva parfymen i förväg.

Förutom eau de toilette erbjuder vi också parfymerad kosmetika och vackert inslagna presentkit med parfymer, som är perfekta som gåvor för damer och för herrar.

På Notino specialiserar vis oss på försäljning av parfymer. Välj en parfym som passar dig perfekt från vårt breda utbud av de bästa parfymerna!

Parfymer: allt du har velat veta

Vi omges av dofter under hela livet. De kan göra oss på bättre humör, framkalla fina minnen och väcka våra sinnen. Din favoritdoft gör dig självsäker och ger dig en osynlig aura som följer dig var du än går.

Vilken parfym passar mig?

Dags för en ny parfym? Oavsett om du väljer en parfym åt dig själv eller letar efter en present kommer du att ha nytta av viss grundläggande information för att orientera dig i parfymernas värld.

Doftkoncentration: Eau de Toilette vs. Eau de Parfum

Parfym, Eau de Parfum eller Eau de Toilette? Skillnaden mellan dessa består i procentandelen doftämnen. I allmänhet kan man säga att desto högre koncentration, desto intensivare och varaktigare doft. Men kom ihåg att intensiteten och varaktigheten även påverkas av kvaliteten på parfymens ingredienser och andra faktorer. Märkesparfymer av hög kvalitet med en lägre doftkoncentration kan därför dofta längre än billiga parfymer med högre koncentration. Vilka koncentrationer har de olika dofttyperna?

 • Parfum (Extrait de Parfum – P) är med sina 15–30 % doftämnen den starkaste doftformen som säljs. Det räcker att applicera en mycket liten mängd för att uppnå en doft som varar i tiotals timmar.
 • Eau de Parfum (EdP) innehåller 8–15 % doftessens upplöst i ca. 85 % alkohol. Tillsammans med Eau de Toilette är det den doftform som säljs mest. Doftar i ca. 4–8 timmar på huden.
 • Eau de Toilette (EdT) med sitt innehåll av 4–8 % doftnoter i ca. 80% alkohol är den lämpligaste doften för daglig användning. Den doftar i ungefär 3–4 timmar varefter den måste appliceras på nytt.
 • Eau de Cologne (EdC) innehåller 3–5 % doftämnen upplösta i ca. 70 % alkohol. Varaktigheten är ca. 2 timmar och den måste därför appliceras oftare. Den förknippas ofta med dofter för män men det finns också ett antal typer av after shave för kvinnor.

Indelning av parfymer

Parfymer delas traditionellt in i: parfym dam, parfym herr, parfym barn och unisexparfymer. Varje kategori har en karakteristisk dofttyp:

 • Damparfym kännetecknas framförallt av blomdofter som jasmin, ros, apelsinblomma eller liljekonvalj. Även frukt, pudertoner, vanilj eller kryddor är karakteristiska för damparfymer.
 • Herrparfym kännetecknas vanligen av starkare dofter av trä, som åtföljs av fräsch citrus och kryddor. Även lavendel, orientaliska ingredienser, läder och tobak är vanliga för herrdofter.
 • Unisexparfym är universella parfymer för män och kvinnor. Unisexparfymer kännetecknas ofta av en stark citrusingrediens med trädofter, vattentoner och gröna toner.
 • Typiskt för en barnparfym är att den är söt och doftar av godis, tuggummi, kola, karamell och saftig frukt. Ofta tillsätts en mild blom- eller kokosdoft till den söta doften.

Vad innehåller parfym

Parfymens huvudnot, hjärtnot och basnot

Har du märkt att doften hos de flesta parfymer förändrar sig efter en tid? Parfymsammansättningen består nämligen ofta av tre efter varandra följande delar som utgör en så kallad doftpyramid:

 • Parfymens toppnot är det du känner direkt efter applicering. Vanligen utgörs huvudnoten av lätta citrus- och örttoner vars uppgift är att väcka din uppmärksamhet. Huvudnoten klingar av efter ett par sekuder upp till ett par minuter och ger plats åt parfymens hjärtnot.
 • Parfymens hjärtnot börjar utvecklas efter ungefär 15 minuter och håller i 2–3 timmar. I hjärtnoten finner vi oftast dofter av blommor, frukt, kryddor och gröna toner.
 • Parfymens basnoter blir märkbara efter ca. en halvtimma och doftar ofta i flera timmar. I doftens bas finner vi ofta träingredienser, mysk, ambra men även orientaliska toner som olibanum eller vanilj.

En stor andel av parfymerna är komponerade enligt en doftpyramid men det finns dofter med ett linjärt arrangemang som doftar likadant hela tiden.

Dofttyp

Parfymerna delas in i följande dofter: aldehyd, aromatiska, citrus, trä, chypre, kryddiga, läder, blommiga, orientaliska, fruktiga, vattniga och gröna . Dessa grundläggande dofttyper delas in i ytterligare undergrupper såsom blommiga och fruktiga, chypre och träiga, orientaliskt kryddiga och ytterligare. Klicka bara på din favoritgrupp i filtreringen och välj den bästa parfymen enligt typ av doft.

De mest omtyckta parfymingredienserna

Trots att det är vanligt att endast ett par ingredienser anges i parfymens sammansättning innehåller de flesta parfymer tiotals och upp till hundratals ingredienser. Vissa av ingredienserna doftar starkare och andra är oidentifierbara för vanliga människor. Till de mest omtyckta hör definitivt jasmin, rosor, iris, oud, vanilj eller viol.

Nichparfymer utmärker sig med att vara exceptionella

Vill du ha en doft som skiljer dig från mängden och som gör dig unik? I sådana fall ska du gå till vår avdelning med nichdofter! Dessa lyxparfymer är unika tack vare ingrediensernas kvalitet och de ovanliga doftkompositionerna som kommer att göra ett starkt intryck på dig.

Hur väljer jag rätt parfym?

Oavsett om du använder dig av parfymprover hemma eller om du besöker parfymeriet, rekommenderar vi att följa ett par grundläggande regler:

 • Prova alltid parfymen på din egen hud. Dofter reagerar nämligen på hudens pH och kan dofta annorlunda på ett provpapper eller på någon annans hud. Använd provpappret i parfymeriet för att inledningsvis prova flera parfymer och applicera sedan de bästa parfymerna direkt på huden.
 • Ge inte efter för det första intrycket. Låt parfymen utvecklas helt. Parfymens toppnoter varar bara under ett par minuter och en parfym ska dofta angenämt under hela varaktigheten.
 • Prova max tre parfymer efter varandra. Din näsa klarar inte att skilja mellan fler dofter.

Hur använder man parfymer?

Har du redan valt ut den bästa parfymen? Låt oss titta på hur man använder parfymer på rätt sätt så att doften utvecklas på bästa sätt och hur man förvarar parfymer så att de håller så länge som möjligt.

Hur använder jag parfymen? Grundläggande regler för applicering

 • Spruta parfymen på kroppens pulspunkter, såsom halspulsådern, handleden, armvecken och knävecken eller bakom öronen. Om du applicerar på handleden, undvik att gnida handlederna mot varandra eftersom alltför hög uppvärmning inte är bra för doften och gör att den varar kortare tid.
 • Vi rekommenderar att först gnida in applikationsområdena med vaselin, kräm eller olja. Detta gör att parfymen inte absorberas av porerna och den håller då märkbart längre.
 • Om du vill förstärka parfymens doft ytterligare kan du använda den tillsammans med ytterligare parfymerad kosmetika från samma serie – parfymerad kroppslotion, duschgel eller deodorant. Köp ett presentkit med parfymer där du får alla produkter tillsammans.
 • På de varmare pulspunkterna kommer parfymen visserligen att utvecklas intensivt men den håller inte så länge på dessa plaster. Spruta den därför på ett antal punkter med lägre temperaturer, såsom öronsnibbarna eller knäna där doften kommer att hålla betydligt längre.
 • Du kan även förlänga parfymens varaktighet genom att spruta den på håret från ett avstånd på ca. 15 cm. Dock kan håret torkas ut om du applicerar ofta, så därför är det bättre att använda en speciell hårparfym.
 • Om du inte vill applicera parfymen direkt på huden eller om du inte vill dofta för starkt kan du spruta doften i luften framför dig och sedan gå igenom doftmolnet.
 • Om du vet att din Eau de Parfum eller Eau de Toilette inte kommer att vara under hela dagen, ta med dig en miniparfym, en liten påfyllningsbar parfymflaska eller ett parfymprov i handväskan så kan du applicera på nytt vid behov.

Parfymer indelade efter tillfällen och årstid

Konsten att använda parfym består inte bara i korrekt applicering av doften utan även i att välja rätt doft för rätt tillfälle eller årstid. Välj på följande sätt efter tiden på dagen:

 • Doft för användning på dagen välj en lätt och fräsch doft. Citrus- eller blomdoft är det rätta. Intensiteten är lämpligare än den hos Eau de Toilette eller after shave.
 • Doft för användning på kvällen kan vara lite tyngre, starkare och sensuellare. I detta fall är det rätta valet Eau de Parfum som doftar intensivt under hela kvällen.

På samma sätt som att lättare dofter passar för användning på dagen och tyngre för kvällen, gäller att varje årstid har sin doft. I allmänhet kan man säga att desto kallare, desto mer intensiv, sötare och kryddigare parfym, och tvärtom:

 • Typiska vårparfymer är precis som våren – lätta, fräscha och fulla av vårblommor som liljekonvalj eller jasmin.
 • En bra sommarparfym ska fräscha upp och väcka dig i sommarhettan. I detta falla passar fräscha citrusdofter, vattniga och gröna toner bäst.
 • En höstparfym är kryddigare, tyngre och sötare. För hösten dominerar kryddor som vanilj eller kardemumma och sällsynta träsorter som sandelträ eller cederträ.
 • En vinterparfym hör till de tyngsta och mest sensuella. Här kombineras en antydan av orienten med söt frukt och gourmettoner.

Den bästa parfymen för alla tillfällen är naturligtvis alltid den som är anpassad till din personliga smak och ditt humör. Det viktigaste är att du känner dig bekväm i den doft du har valt.

Hur länge håller parfym vid förvaring?

Har du din favoritparfym på hyllan i badrummet eller i fönstret? Fel. Parfymer mår inte bra av värme, fukt eller solljus. De håller längst på en torr, mörk och sval plats. Till exempel i originalförpackningen med en temperatur upp till 20 °C.

De mest köpta parfymerna på notino.se: