Skydda huden mot solen med SPF-krämer
Drämmer du om en vacker och hälsosam bränna?
Med rätt SPF-krämer behöver du inte oroa dig för solen.
Vi ger dig tips på hur du väljer rätt typ av solvård för semestern och för daglig användning.
Förkortningen SPF (Sun Protection Factor), eller ”solskyddsfaktor”, anger hur länge du kan vara ute i solen på ett säkert sätt, beroende på din hudtyp. Ju högre SPF-tal, desto längre skydd får din hud. Om du till exempel bränner dig efter 10 minuter i solen, skulle SPF 15 förlänga denna tid till 150 minuter, medan SPF 50 skyddar din hud i upp till 8 timmar.
SPF anger också graden av UVB-strålning som kan tränga igenom, vilket innebär hälsorisker – såsom solbränna, solallergi eller i värsta fall hudcancer. Exempel:
SPF 10 skyddar mot UVB-strålning till 90 %
SPF 30 filtrerar bort 97 % av strålningen
SPF 50 fångar upp hela 98 % av UVB-strålningen
Det handlar inte bara om hur länge solskyddsmedlet räcker enligt beräkningarna, utan också om vad du gör och om något kan påverka dess skyddande effekt. Till exempel efter bad, träning (svettning) eller när du torkar av huden rekommenderar vi att du alltid återapplicerar solskyddet. Om du vill vara helt säker på att din hud är skyddad hela tiden kan du återapplicera solkrämen med SPF varannan timme..
Det viktigaste är att hålla huden återfuktad och att sola långsamt och hälsosamt. Snabb solbränna leder däremot ofta till att huden börjar flagna, och den gyllenbruna tonen bleknar snabbare.
Följande är viktigt för att återfukta huden:
solkräm, sololja
dricka tillräckligt med vätska
efterföljande solvård
Ge huden en ljummen dusch efter solning med en återfuktande tvål (skölj försiktigt bort rester av solkräm) och smörj den sedan med en after sun-lotion eller -olja. Huden blir härligt återfuktad, mjuk och smidig. Här gäller en enkel regel – ju mer fukt du ger huden, desto längre håller solbrännan.
Mineraliskt solskydd (baserat på zinkoxid och titandioxid) lägger sig som ett skyddande lager på huden och reflekterar UV-strålning likt en spegel. Kemiska UV-filter fungerar istället genom att absorbera strålningen och omvandla den till värme inuti huden.
Hur ska man applicera SPF i ansiktet? Ett kemiskt solskydd ska appliceras på rengjord och torr hud för att kunna tränga in ordentligt. Mineraliska filter däremot – som lägger sig som en fysisk barriär på hudens yta – appliceras som sista steg i din hudvårdsrutin.tiny.
UVA-strålning, som bidrar till hudens åldrande, tränger igenom både moln och glas. Så även om vädret inte direkt bjuder in till strandhäng, behöver din hud ändå skydd. Det gäller även om du tillbringar större delen av dagen i bilen eller sitter vid ett fönster på jobbet. Med andra ord – glöm aldrig solskyddet.
Solen kan påverka inte bara huden utan även håret negativt. UVA-strålning tränger djupt in i hårstrået och bryter ner keratin, vilket gör håret torrt och skört. UVB-strålning verkar på ytan och skadar hårstråets yttre skyddslager, kutikulan. Resultatet? Strävt hår, kluvna toppar och förlorad glans. Det bästa skyddet mot solen är ett UV-skydd i sprayform och en hatt eller scarf. Bonus: du ser ut som hämtad direkt från en modeplåtning.
UVA-strålning (A= Ageing) gör att huden åldras
UVA-strålning tränger djupt ner i huden och orsakar åldrande, rynkor, försämrad elasticitet och pigmentfläckar. Den finns där året runt och tränger igenom både moln och fönsterrutor – oavsett om du sitter i bilen eller på kontoret.
UVB-strålning (B = Burning) orsakar brännskador
UVB-strålning påverkar hudens övre lager och orsakar solbränna, rodnad samt inflammatoriska eller allergiska reaktioner. Den spelar också en nyckelroll i utvecklingen av hudcancer. UVB-strålningen är som starkast mitt på dagen under sommaren – men den tränger inte igenom glas.
Ja, det är bevisat att vissa kemikalier – som oxybenzon och oktinoxat – som ofta används i solkrämer kan påverka korallrev och marint liv negativt. Om du vill värna om miljön, välj i stället ett solskydd med mineraliska filter eller krämer märkta med ”reef safe” eller ”vänlig mot korallrev”.
Varning! I vissa destinationer (t.ex. Hawaii, Palau eller Thailand) är solkrämer som inte är ”reef-safe” (vänliga mot korallrev) faktiskt helt förbjudna.
Krämer med lägre solskyddsfaktor (under SPF 25) är bra att använda året runt. På sommaren är de dock mest lämpliga för kortvarig solexponering eller om du är utomhus på morgonen, när solen inte är lika stark. Ett lägre skydd är också lämpligt för mörkare hudtyper (hudtyp 4 och högre). Men tänk på att inte överdriva solningen.
Mellanhöga SPF-nivåer passar för alla hudtyper (hudtyp 3, hudtyp 2 och hudtyp 1) och är bra för användning året runt. De ger tillräckligt skydd under utomhusaktiviteter och på de flesta semesterorter i Europa. Vid stranden, vid poolen eller när du sportar behöver du däremot applicera solskyddet oftare, så ett UV-skydd med kortare skyddstid räcker.
Ska du på semester till havet eller tillbringar du hela dagarna utomhus? I sådana fall ska du använda SPF 50. Om du inte vill smörja in dig varje timma kan du använda en högre SPF som skyddar dig under längst tid.
Om du har känslig hud, lider av solallergi, har många födelsemärken eller hyperpigmentering kan du med fördel använda SPF 50+ under hela året oavsett hudtyp.