Tandborste

Filter
Prisintervall

ända tills

Borsthårdhet
Kön / Åldersgrupp
Gratis gåvor och erbjudanden
Betyg
  •   2

Tandborstning som ger resultat

Ett vackert leende börjar med en god rutin för tandvård. Förutom att gå till tandläkaren med jämna mellanrum och att få professionell rengöring av tandhygienisten är det viktigt med en bra tandborste. Det finns flera saker som kommer att påverka vilken typ av tandborste som du bör använda. För många är det också bra med en kombination av vanlig enkel tandborste och elektrisk tandborste.

Låt oss se lite närmre på hur du kan sköta din munhygien och tandhälsa på bästa möjliga sätt med olika typer av tandvårdsprodukter.

När vi borstar tänderna måste vi tänka på att även tandköttet ska stimuleras. Det gäller att förstå vilken teknik du ska använda. En riktigt bra tandborste ger bäst resultat när du använder den på rätt sätt. Det gäller både vanlig tandborste och eltandborste.

Grundregeln är att borsta tänderna på morgonen och på kvällen. Men om du till exempel äter godis eller något som fastnar på tänderna under dagen kan det vara klokt att göra rent igen. Då minskar du risken för karies eftersom du håller rent i munnen.

Viktigt att skölja munnen efter tandborstning

Kom ihåg att skölja munnen efter tandborstning. Det kan du göra med ett bra munvatten eller med vanligt vatten. Det finns munvatten som är kända för att få bort beläggningar som tandborsten inte kommer åt. Dessa kan bara mycket bra att använda direkt efter tandborstning för bästa möjliga resultat.

Om du inte sköljer munnen efter tandborstning får du förvisso mer kvar av tandkrämen i munnen och det kan kännas fräscht. Men det kan också finnas bakterier som blir kvar vilket du inte vill, så se till att du alltid sköljer med vatten eller ett bra munvatten.

Tandtråd i samband med tandborstning

Många undrar om man ska använda tandtråd före eller efter tandborstning. Svaret är före. Du börjar med att jobba med tandtråden för att komma åt matrester som finns mellan dina tänder. Därefter kan du borsta tänderna som vanligt.

Du kan också använda tandtråd efter tandborstning om du till exempel äter något som fastnar mellan tänderna. Det är inte så att du måste flossa med tråd och borsta vid varje tillfälle. Många tar för vana att använda tandtråd under dagen då det behövs. Det är mycket bra för god munhygien och hälsosamma tänder.

Hur ofta ska man byta tandborste?

Det är att rekommendera att byta en tandborste varannan eller var tredje månad. Men det här beror en hel del på den tandborste som du använder. Det finns smarta system som till exempel Oral-B som har färg som nöts bort. När det inte längre finns någon färg på borsten är det dags att byta.

Även om din tandborste ser hel och ren ut kan den ha slitits på ett sätt som gör att den inte längre ger samma stöd. Det kan finnas strån som ska nå längre in mellan tänderna som inte längre gör det. Kom ihåg att en tandborste för barn också ska bytas med jämna mellanrum.

Borsta med vanlig tandborste eller med eltandborste

Det finns de som menar att frågan är löjlig. Att det är samma sak som att fråga om du ska tvätta för hand eller i tvättmaskin. Men när du tänker på saken är det inte säkert att du alltid vill tvätta i tvättmaskin och så är det också med tandborsten.

Elektriska tandborstar är en fantastisk innovation. De gör rent på ett sätt som din bambu tandborste inte kommer att göra. Det är dock viktigt att förstå att eltandborsten kan slita både på emalj och på tandkött. Den kan nöta på ett sätt som gör att du får ilningar.

Det bästa är att finna en balans. Välj en elektrisk tandborste som till exempel en Braun eltandborste eller Philips eltandborste som ger hög kvalitet och som har borsthuvuden som är mycket mjuka. Du måste inte använda eltandborsten både morgon och kväll. Det finns de som bara borstar med elektrisk tandborste någon gång i vecka för att inte nöta för mycket på tandkött och tand.

Olika typer av tandborstar

Det finns olika typer av tandborstar. Om du vill satsa på hållbarhet kan du se på en tandborste av trä eller en bambu tandborste. Men även tandborstarna av plast som en Colgate tandborste eller en Curapox tandborste kan vara hållbara val då de tillverkas av miljövänlig plast.

Oavsett om du ser på en Tepe tandborste eller en GUM tandborste är det viktigt att du ser på formen och hur mjuk den är. För många är riktigt mjuka tandborstar bäst. De sliter minst på tandkött och är behagliga att använda sig av.

Vilken tandborste ska du välja?

När du ser på Oral b tandborstar eller en specifik handtandborste med särskilda finesser kan du undra vad som blir bäst för dig. Det gäller ju att du får en tandborste som gör rent utan att skada ditt tandkött.

Saker som kan vara bra att tänka på är:

  • Vill du ha en tandborste som också gör rent och masserar tandköttet?
  • Är det viktigt med extra mjuka strån i tandborsten?
  • Hur tycker du att handtaget ska vara utformat?
  • Vill du ha en tungskrapa med tandborsten?
  • Behöver du något särskilt efter tandimplantat eller annan behandling?

Vi rekommenderar att du tar en titt på de tandborstar som finns hos oss. Idag kan en helt vanlig tandborste ha en form som ger ett fantastiskt stöd. Det kanske du inte ens är medveten om. Läs mer om funktioner och välj tandborsten som verkar vara bäst för dig.

Skaffa rätt tandborste och tillbehören som är viktiga

Kom ihåg att skaffa fler än en tandborste så att du har när du behöver byta. Vi har smarta paket med flera exemplar av samma tandborste som räcker länge. Det är också viktigt att du har tandtråd och ett bra munvatten för komplett munvård. Med rätt produkter kan du få en tandvårdsrutin som gör det enkelt och kul att gå till tandläkaren för att konstatera att allt ser bra ut.

Du kan också ta en titt på våra smarta kit som till exempel kit med både tandborste och tandblekning som du kan utföra hemma. Till barn är det alltid en fördel att satsa på tandborstar med fina motiv som gör det mycket roligare att borsta tänderna både morgon och kväll.