Tillbaka till huvudinnehållet

Hudtyper: Vet du vilken din är och hur du ska varda den?

Välj produkter som bäst passar din hud. Vi har valt ut den bästa hudvarden för normal, känslig, fet, torr och blandhy. Är du fortfarande inte säker pa vilken typ av hy du har och hur du ska varda den? Läs var beskrivning av individuella hudtyper och nagra praktiska rad för din dagliga rutin.

Normalhy

Hur den ser ut:
Inte för torr, inte för fet. Vanligtvis ingen akne eller stora porer. Känns inte stramt, irriteras inte lätteligen.

Hur den ska vardas:
Även om du inte har hudproblem, sa behöver din hudtyp en daglig rutin för att vara fuktad och inte aldras i förtid. Rengör din hy varje morgon och kväll, använd ett närande serum och en fuktgivare. Avlägsna en gang i veckan döda hudceller med en exfoliator, och njut av känslan av en hälsosam och uppfräschad hy. 

LÄR DIG MER

 

Torr hy

Hur den ser ut: 
Synligt trött, trangt, flagnar och är grov vid beröring. Det kliar och fjällar. Det finns ocksa en större benägenhet för rynkor.
 
Hur den ska vardas: 
Om du har torr hy bör du ta bort ditt smink med en lotion, en olja eller rengöringsvatten utan alkohol och andra uttorkande ämnen. Använd en närande kräm tva ganger per dag för att ge en intensiv aterfuktning och lägg det ovanpa ett serum eller en booster som innehaller hyaluronsyra. Unna dig själv en aterfuktande mask en gang per vecka för att fa din hy mer skinande och ungdomlig.
 

LÄR DIG MER

 

Känslig hy

Hur den ser ut: 
Drabbas ofta av rodnad, brännande eller annan otrevlig känsla. Ibland sa orsakar irritationen finnar.

Hur den ska vardast: 
För att avlägsna smink fran känslig hy, använd skonsamma produkter som skumrengörare eller lotion. Lindra hyn med en toner, fukta den med ett lätt-texturerat serum och applicera slutligen ett fuktgivare. Glöm inte att använda en ögonkräm för känslig hy. Undvik kosmetiska produkter som innehaller alkohol, konstgjorda dofter eller andra möjliga irriterande ämnen. Du kommer att känna att din hy är radikalt bättre. 

LÄR DIG MER

 

Blandhy

Hur den ser ut: 
Oljigare i T-zonen, men mer lik torr hy pa andra delar av ansiktet.

Hur den ska vardas: 
Blandhy behöver produkter som mattifierar skinande delar av ansiktet och som ger fukt at torra delar. Avlägsna alltid ditt smink ordentligt och rengör din hy tva ganger per dag. Efter att du har lindrat din hy med en toner, applicera ett lätt serum och en fuktgivare med en mattifierande effekt. De rätta produkterna kommer att jämna ut din hudton och far den mer stralande.

LÄR DIG MER

 

Fet hy

Hur den ser ut: 
Blir fet och skinande mycket snabbt. Lider av täppta porer. Sminket fäster inte alltid väl.  

Hur den ska vardas: 
Fet hy behöver en ordentlig rengöring och sminkborttagning, mer än vad andra hudtyper behöver. Det bästa för dig är nog gel-rengörare och skum som kan sköljas bort med vatten. Välj nagon icke-oljig fuktgivare, men en lätt gel-liknande textur som inte täpper porerna. Använd nagra ganger per manad en skonsam ansiktsskrubb och en rengöringsmask för ansiktet. Med lätt mattifierande produkter sa kan du bli av med oönskat sken.

LÄR DIG MER

 

Problemhy

Hur den ser ut: 
Lider av akne, pormaskar och stora porer. Ojämn textur och hudton.

Hur den ska vardas: 
Farmaceutiska varumärken bör vara det du väljer, särskilt deras produkter för akne och andra bristningar. Börja med en djup rengöring med en gel-rengörare eller rengöringsvatten. Använd sedan en lindrande toner, en icke-komedogen fuktgivare och lokal atergenererande behandling pa problemomradena. Din hy kommer att se mycket bättre ut.

LÄR DIG MER