Njut av soliga dagar utan att oroa dig! Solens varma strålar stödjer skapande processer i kroppen D-vitamin och positivt påverka vårt humör, men överdriven solexponering kan ha en obehaglig effekt på vår huds hälsa och skönhet. Ta reda på vad din hud behöver i solen och upptäck det bästa solskyddet på Notino!
Varför är det viktigt att skydda huden
Visste du att vår hud minns varje solbränna under en lång tid framöver? Den regelbundna effekten av ultraviolett strålning på vår hud och varje brännskada och irritation från solen kan påverka hudens tillstånd och visa sig även efter flera decennier. Vårt immunförsvar försöker reparera eller förstöra skadade celler, men dess förmåga är begränsad och slits ut med åren, vilket kan öka risken för hudcancer.
Samtidigt orsakar farlig UV-strålning inte bara brännskador, utan också för tidigt åldrande av huden, rynkor, förlust av hudens elasticitet och bildning av pigmentfläckar.
TIPS: Skydda din hud från solen, inte bara på sommaren, utan året runt, även om det är mulet eller i skuggan. Skadlig strålning tränger också igenom moln, glas och reflekteras till och med via snö.
Vad orsakar UVA- och UVB-strålning
Solen producerar ultraviolett strålning som är skadlig för vår hud, ögon och hår. Vi skiljer på två typer av skadlig UV-strålning som faller på jordens yta, och därför även på vår hud.
- UVA-strålning (A står för "åldrande") utgör cirka 95 % av UV-strålningen från solen. UVA-strålning tränger riktigt djupt in i huden och ärhuvudorsaken till hudens åldrande. Dessutom faller den på jordens yta året runt, även när det regnar eller är molnigt.
- UVB-strålning (B står för "brinnande") utgör cirka 5 % av strålningen och penetrerar hudens epidermislager som den skadar. Även om denna typ av strålning stimulerar produktionen av melanin, som är ansvarig för solbrännan, stimulerar den också hudbrännan.
Vad är SPF
Solskyddsfaktor eller SPF-tal (Sun Protection Factor) bestämmer hur länge solskyddet kommer att skydda huden från UVB-strålning. Ju högre SPF-tal, desto längre skydd har huden mot rodnad och sveda. Till exempel, om din hud lätt bränner sig på 10 minuter i solen, kan en solkräm med SPF 30 öka denna tid med upp till 30x, dvs upp till 300 minuter. Men den resulterande tiden beror också på din fototyp, breddgrad och korrekt applicering av solskyddet.
- SPF 15 filtrerar runt 93 % av UVB-strålningen.
- SPF 30 hjälper till att filtrera cirka 97 % av UVB-strålar.
- SPF 50 filtrerar upp till 98 % av UVB-strålningen.
Välja rätt solkräm
Tvekar du vilken solkräm du ska ha med dig till havet, till stugan eller till fjällen? Solskyddspreparat skiljer sig i SPF-skyddsfaktor, förmåga att skydda mot båda typerna av UV-strålning, konsistens, sammansättning och appliceringsmöjligheter. Men innan du väljer den bästa solkrämen, bestäm först din fototyp, det vill säga hur din hud reagerar på solen.
Vi särskiljer 6 grundläggande fototyper
- Fototyp 1 kännetecknas av mycket ljus hud, rött eller ljust blont hår och fräknar. Solskyddskräm 50+ är lämplig för denna fototyp, eftersom huden vanligtvis bränner sig i solen, blir röd, flagnar obehagligt och inte blir brun. Ditt eget naturliga hudskydd med fototyp 1 tar bara 5 till 10 minuter.
- Fototyp 2 har ljus till blek hud med fräknar, ögonen är vanligtvis blå, grå eller gröna och håret är ljust. Fräknar snabbt i solen, huden bränns lätt, huden skalar och ser ganska röd ut, så en 50+ solkräm är lämplig, och efter att ha fått en grundläggande solbränna kan du minska skyddet till SPF 30. Självskydd av huden av denna fototyp tar bara 10 till 20 minuter.
- Fototyp 3 har ljusbrun hud, vanligtvis bruna ögon, och både ljusbrunt och mörkt hår. Denna typ tål solen mycket bra, brännskador på huden är exceptionella, fräknar kan uppstå och huden blir naturligt brun. Både solskyddsmedel med SPF 30 och SPF 50 är lämpliga för denna typ. Huden på denna fototyp skyddar sig mot solljus i 15 till 20 minuter.
- Fototyp 4 har ljusbrun eller mörk hud och mörka ögon. Denna typ bränns praktiskt taget inte, huden mörknar snart. Även i detta fall rekommenderar vi dock att du skyddar huden från skadlig strålning med SPF 30-solskyddsmedel. Hudens eget skydd varar 25 till 35 minuter.
- Fototyp 5 kännetecknas av mörkbrun eller svart hud och mörka ögon. Naturlig hårfärg är mörkbrun till svart. Fräknar bildas vanligtvis inte på denna typ, huden mörknar vackert efter solbad och drabbas nästan inte av brännskador. Ändå rekommenderar vi att du skyddar huden med solskyddsmedel med en SPF på minst 15.
- Fototyp 6 har mycket mörk till svart hud, ögon och hår. Fräknar bildas inte på huden, huden mörknar perfekt och bränns inte. Vi rekommenderar dock att du använder solskyddsmedel.
TIPS: Även om du har en högre fototyp och inte blir solbränd, välj alltid en högre skyddsfaktor och minska risken för hudskador till ett minimum.
Hur väljer man en SPF-faktor?
Välj lämplig skyddsfaktor beroende på din fototyp och var du ska använda solskyddet.
- För normalt dagligt bruk i ett milt klimat räcker det med produkter med lägre skydd, på sommaren höj skyddet till SPF 30. För fototyp 1 och 2 rekommenderar vi solskyddsmedel 50.
- Föredrar alltid en hög skyddsfaktor i fjällen och vid havet (SPF 30–50+). Nå alltid SPF 50+ på ekvatorialdestinationer!
Typer av solskyddsmedel efter konsistens
Utforska vårt breda utbud av solkrämer, krämer, sololja och mer:
- Solskyddsmedel och solkrämer är idealiska för normal till torrare hud. De har en behaglig konsistens, de absorberas väl, men när du applicerar dem, se till att applicera dem jämnt. I allmänhet tenderar krämer att vara något tjockare än solkrämer.
- Solsprayer är mycket populära för sin enkla applicering. På marknaden kan du hitta spraysolkräm och sololja i sprayform.
- Den lätta och osynliga soldimman med SPF appliceras supersnabbt, absorberar bra och lämnar ingen klibbig hinna på huden. Dessutom fräschar den upp behagligt under varma dagar.
- Sololja kommer ofta i form av så kallad torr olja, som inte lämnar en fet känsla på huden, som sprider ut sig och absorberas bra. Dessutom tillför sololjan huden perfekt näring och håller den smidig. Populärt är hallon-, kokos- eller morotsolja för att sola, men på grund av den låga nivån av SPF är den mer lämplig för personer med fototyp 4 eller mer.
- Solsmör är bra för torr hud, ger den näring och låser in fukt.
- Solemulsioner och -fluider har en lätt konsistens och en icke-oljig sammansättning. De är idealiska för vardagsbruk och som icke-komedogena solkrämer de är lämpliga för fet och blandad hud eller vid sport.
- Solgeler har utmärkt absorption, lämnar inga oljiga spår och svalkar till och med behagligt. De är lämpliga för fetare hudtyper eller som skydd under sport.
- Sol-roll-ons är i grunden solkräm i en boll, vilket gör dem lätta att applicera. De finns i en praktisk förpackning som lätt får plats i en handväska.
- Solkrämsstift är idealiska för snabb applicering på näsa, ansikte, öron och andra delar av kroppen, när som helst på dygnet, utan att smörja händerna.
- Dekorativ kosmetika med SPF, såsom puder, BB-krämer och make-up med SPF, de är lämpliga som komplement till en skyddskräm med faktor.
TIPS: Under soliga dagar kommer de att ge hårskydd från solen speciella preparat med UV-filter som skyddar skönheten och färgen på dina lockar och förser dem med nödvändig återfuktning och näring.
Speciell solkräm för ansiktet
För att skydda den känsliga huden i ansiktet är det bäst att välja en speciell Solkräm för ansiktet. När du väljer det, fokusera på din hudtyp eller på det problem som du har med din hy (det finns även solkrämer mot pigmentfläckar, rynkor eller akne). Under de kallare dagarna kommer det också att skydda dig hudkräm med SPF, till sommaren, välj en solkräm med hög skyddsfaktor.
TIPS: Skaffa en soldimma för ansiktet och bär den med dig hela tiden under sommaren. Du kan spraya den på dig under dagen, även över smink!
Solskyddsmedel med brett spektrum
Bredspektrumskrämer skyddar huden mot både UVB- och UVA-strålning samtidigt. Du kan se det på PA-märkningen (Protection grade of UVA) på produktförpackningen.
Naturliga solkrämer
Om du föredrar naturlig kosmetika, välj naturliga solskyddsmedel. De arbetar mestadels på basis av fysiska filter som effektivt skyddar mot UVB-strålar.
TIPS: Om din hud är väldigt känslig, torr till atopisk kan du prova solkräm för atopisk hud, som är snäll mot huden och skonsamt återfuktar den.
Kemisk vs. mineralfilter i solskyddsmedel
Enkelt uttryckt delas skyddsfilter in i kemiska och mineraliska kategorier och vissa solskyddsprodukter kombinerar dessa filter för att uppnå bästa möjliga skydd mot skadlig strålning. Vad är skillnaden mellan ett kemiskt filter och ett mineralfilter?
- Syntetiska filter, även kallade kemiska filter, i solskyddsmedel har förmågan att tränga djupt in i huden, där de effektivt absorberar UVB-strålning genom att helt enkelt omvandla den till värme. För en verkligt effektiv effekt måste dessa filter absorberas tillräckligt av huden, därför rekommenderas det att applicera solskyddspreparat minst 20 minuter innan du utsätter huden för solen. Kemiska filter kännetecknas av en lätt konsistens och mycket enkel applicering utan vita fläckar på huden.
- Fysiska filter eller mineralfilter, som zinkoxid eller titandioxid, tränger å andra sidan inte in i huden. Mineral solskyddsmedel skapar ett skyddande lager på hudens yta som reflekterar UVB-strålning från huden. Till skillnad från syntetiska filter, alltså mineraliska solkrämer fungerar de direkt efter applicering på huden.
Solkrämer för barn
Barns ömtåliga hud är mycket känslig för irritation och solbränna, så skydda alltid barn i solen med en tillräckligt hög SPF. Solkräm för barn välj med SPF 30 till 50+, en mild formel och en lätt konsistens som sprider sig bra och absorberas snabbt. Barnsolskydd lämnar vanligtvis fina vita märken efter applicering, vilket tjänar till att visuellt kontrollera produktens noggranna applicering. En solkräm med mineralfilter är lämplig för barn med mycket känslig hud, som är väldigt skonsam och fungerar direkt efter applicering.
Välj en solkräm för bebisar med SPF 50+ och den skonsammaste formeln. Kom ihåg att för barn under 3 år bör du begränsa exponeringen för direkt solljus till ett minimum, eftersom barns hud är väldigt sårbar i denna ålder. Mer än någonsin är det sant här att du bör applicera solkräm på ditt barn även när du vistas i skuggan.
TIPS: Förutom ett högkvalitativt solskydd för barn, utrusta ditt barn med en keps eller en lätt barnmössa och glöm inte solglasögon för barn med UV-filter.
Hur man använder solkräm
Solskyddsmedel är endast effektiva om vi applicerar dem korrekt, regelbundet och i tillräckliga mängder. Hur gör man?
- Applicera solskyddsmedel med SPF-faktor på huden i ansikte, hals, dekolletage och resten av kroppen cirka 20 minuter innan du solar, så att den absorberas tillräckligt av huden.
- Applicera alltid solkräm i ansiktet efter att du har använt fuktighetskräm och låt den absorbera innan du applicerar makeup.
- Krämer med SPF-faktor måste appliceras igen minst varannan till var tredje timme vid solbad och efter en längre vistelse i vatten eller vid svettning (även med vattentäta solskyddsmedel).
TIPS: Efter varje solbad, ge huden nödvändig återfuktning, lugn och näring med högkvalitativa after-sun-krämer.
Fler tips för att sola säkert
- Om du ska sola, börja förbereda din hud redan några veckor innan du solar med provitamin A som kallas beta-karoten, som bidrar till en vacker och långvarig solbränna.
- Skydda alltid din hud, även i skuggan eller i mulet väder.
- Använd inte deodoranter, antiperspiranter eller parfymer när du solar.
- Följ en tillräcklig dryckesregim som återfuktar huden från insidan.
- Försök att undvika att sola mellan klockan 11 och 15, när solen är som starkast.
- Anpassa längden på din vistelse i solen efter din fototyp, men håll dig i direkt solljus i max 4 timmar.
- Att sola under graviditeten kräver stor försiktighet. I det här fallet är det bättre att undvika riktad solexponering och alltid använda solskyddsmedel 50+ avsedda för känslig hud eller solskyddsmedel för barn med hög faktor.
- Var uppmärksam på förändringar i huden.
TIPS: Om du vill njuta av den gyllene färgen på din hud året runt, prova en högkvalitativ brun-utan-sol-produkt.
Första hjälpen vid brännskador på huden
- Omedelbart vid de första symtomen på huden, såsom sveda, klåda och irritation, göm dig i skuggan eller klä på dig. Själva hudens rodnad kan dyka upp senare.
- Öka vätskeintaget.
- Kalla kompresser hjälper till vid bränd hud. Använd vatten eller ett kylt avkok av svart eller grönt te. Kvarg eller yoghurtomslag är lämpliga.
- Regelbunden dusch i ljummet vatten hjälper till att lugna huden.
- Behandla din hud med regenerativa produkter med innehåll panthenol och andra aktiva ingredienser som t.ex aloe vera, A-vitamin eller ringblomma.
- Undvik solen så mycket som möjligt tills hudtillståndet förbättras. Skydda din hud i solen genom att bära lösare kläder som andas.
- Punktera aldrig blåsor.
- Vid smärta, överväg att använda smärtlindring, helst med antiinflammatoriska egenskaper.
- Sök läkarvård vid svåra brännskador.
Vad hjälper mot solallergi?
En solallergi är en överreaktion av immunförsvaret på solen. Den visar sig väldigt ofta på semestern, när vi lämnar den tempererade zonen och beger oss till tropiska landskap. Stark UV-strålning på utsatta delar av kroppen kommer att orsaka nässelfeber eller kliande och röda blåsor som kan sippra ut. Om du lider av solutslag rekommenderar vi att du använder en speciell solkräm mot solallergi, sola försiktigt och regelbundet och förstärk immunsystemet, som påverkar hudens reaktion på solljus.
Älskar du att sola men är rädd för att bränna dig? Det bästa solskyddet för ansikte och kropp, krämer med mineralfilter, närande torra sololjor i produkter som snabbar på solbrännan väntar redan på dig på notino.se.