Tillbaka till huvudinnehållet

Atopiskt eksem

Ungefär 30 % av jordens befolkning lider av atopiskt eksem. De första symtomen på atopiskt eksem visar sig hos spädbarn under deras första månader. Det är just hos barn som atopiskt eksem är vanligast. Oftast försvinner symtomen på atopisk dermatit innan tio års ålder, men ibland kan denna kroniska och inflammatoriska sjukdom hålla i sig ända in i vuxenlivet.

Så känner du igen atopiskt eksem

Atopiskt eksem bryter oftast ut redan hos spädbarn. Huden blir väldigt torr, och röda blåsor, som ibland kan vara vätskefyllda, uppstår och gör att den drabbade ständigt kliar sig. Det förvärrar dock bara utslagen.

Var sjukdomen bryter ut varierar från person till person – det kan vara i pannan, kring ögonbrynen, på halsen eller överkroppen, men också på armarna eller benenKnä- och armvecken kan vara särskilt drabbade. Om du vill vara säker på hur du känner igen atopiskt eksem hos ett spädbarn är det bäst att direkt uppsöka en läkare eller dermatolog när de första symtomen uppstår. Atopiskt eksem kräver nämligen en långvarig behandling.

Den drabbade lider inte ständigt av kliande blåsor utan sjukdomen har två olika faser – en inaktiv (normal) fas och en aktiv fas då hudens tillstånd försämras. Anledningen till varför den aktiva fasen uppstår kan vara till exempel stress eller kallt och torrt väder. Därför kan symtomen på atopiskt eksem vara mildare på sommaren när det är varmt och fuktigt.

hela texten dölja texten

Orsakerna till atopiskt eksem

Atopiskt eksem smittas inte från en person till en annan, men ofta har de drabbade ett genetiskt anlag för allergiska reaktioner såsom astma, pollenallergi eller konjunktivit.

 • Ungefär 50 % av alla barn med en allergisk förälder lider av atopisk dermatit.
 • Om båda föräldrarna är allergiker stiger sannolikheten till 80 %.

Förutom ärftlighet påverkas atopiskt eksem även av miljön. Dermatit frodas ofta i städer med mycket föroreningar.

Hos atopisk hud tenderar hudens skyddande funktion att vara nedsatt. Hudens naturliga barriär skyddar inte tillräckligt och huden blir känslig. Därför kan även något så vardagligt som att duscha vara obehagligt för någon som lider av atopiskt eksem. Inte bara när man duschar utan närsomhelst under dagen kan allergener komma i kontakt med huden; en inflammation uppstår och huden börjar klia. Och när man ständigt kliar sig förstör man ytterligare hudens skyddande barriär.

hela texten dölja texten

Så behandlar du atopiskt eksem

Även om det inte helt går att bota atopiskt eksem finns det mycket man kan göra för att lindra symtomen och förlänga sjukdomens inaktiva fas. Till exempel kan man använda sig av medicinska behandlingar med kortikoider eller immunosuppressiva läkemedel, vistas vid havet, upprätthålla vissa rutiner och se till att man dagligen tar hand om huden, så klart.

Produkter och hudvård för atopisk hud

Atopisk hud är framförallt väldigt torr, vilket gör att det ofta kliar. Därför är det viktigt att se till att man återfuktar huden. Det gäller inte bara vid skov utan även under den inaktiva fasen eftersom denna fas då kan förlängas. Prova en återfuktande hudkräm eller en salva för atopiskt eksem som också är lämplig för barn och som vårdar och återfuktar huden och gör den mjuk. Håll utkik efter omega-6-fettsyror och licochalcone A och se till att hålla huden smidig och väl återfuktad.

Badrutiner för atopiskt eksem

 • Temperaturen på vatten bör inte överstiga än 33 °C.
 • Bada helst i tre till fem minuter.
 • Använd tvålfria produkter. Det bästa är att använda produkter särskilt framtagna för atopiskt eksem och som har fysiologiskt pH. Välj rengörande oljor och geler för känslig hy.
 • Undvik att använda tvättsvampar eller -handskar som irriterar huden.
 • Skölj sedan huden noggrant och klappa den torr.
 • Smörj in huden med kroppsmjölk för atopiskt eksem direkt efter badet och återfukta ansiktet med en hudkräm för atopiskt eksem.

hela texten dölja texten

Medicinska behandlingar för atopiskt eksem

Ett alternativ för att åtminstone delvis bli av med atopiskt eksem är receptbelagda läkemedel som innehåller kortikoider. Kortikoider behandlar inflammationen i huden men de bör bara användas kortsiktigt vid en akut inflammation.

Immunosuppressiva läkemedel är skonsammare än kortikoider. De hämmar immunförsvarets oönskade reaktioner på det drabbade området. De senaste åren har forskarna utvecklat nya läkemedel som skulle kunna behandla atopiskt eksem hos både barn och vuxna.

Naturliga behandlingar för atopiskt eksem

Bland de naturliga behandlingarna mot atopiskt eksem rekommenderas lerbad, en mask eller beläggning av kli, salt från döda havet, hampolja eller torv. Det rekommenderas även att man tillbringar tid vid havet och upprätthåller vissa rutiner i vardagen.

hela texten dölja texten

Fler tips för att bli av med atopiskt eksem

Åka till havet

Havsvatten har en fördelaktig effekt på atopisk dermatit. Helst bör man tillbringa två veckor vid havet för att havsvattnet verkligen ska kunna verka ordentligt. Glöm inte att det är ännu viktigare än vanligt att skydda sig mot solen när man är vid havet. Till sin hjälp kan man till exempel ta en solkräm avsedd för barn med atopiskt eksem, dessa solkrämer är extra skonsamma mot huden.

Grundläggande rutiner vid atopiskt eksem:

 • Klipp naglarna. Har man långa naglar är det lätt hänt att man skrapar sig och det kan leda till en infektion.
 • Undvik damm och kvalster. Det finns ofta i mattor, madrasser eller gardiner. Vädra ofta.
 • Använd inte syntetiska material eller syntetiska sängkläder – de får huden att svettas och därmed klia. Välj hellre naturliga material såsom bomull.
 • Använd skonsamma tvättmedel och undvik sköljmedel.
 • Undvik direkt solljus mellan 11.00 och 16.00. Se till att ha med dig produkter med hög skyddsfaktor när du åker på solsemester.
 • Begränsa ditt intag av mjölkprodukter, nötter och skaldjur. De kan sätta igång skov.
 • Undvik alkohol och rök från cigaretter och cigarrer.
 • Se till att du får tillräckligt med sömn och försök att undvika stress.

hela texten dölja texten