Tillbaka till huvudinnehållet

Så här vårdar du ditt hår

 Blir du olycklig varje gång du ser ditt trassliga, feta eller torra hår? Att vårda håret på rätt sätt är visserligen ingen raketforskning men många av oss upprepar samma fel om och om igen. Läs hur du vårdar ditt hår steg för steg. Det gör underverk att välja en kosmetika med hänsyn till din hårtyp och använda den på rätt sätt. Så hur får man vackert hår?

Steg 1. Vård av hårbotten

Friskt hår börjar med hårbotten som vi ofta belastar med styling och orenheter. Använd en hårpeeling en gång i veckan för maximal rengöring av hårbotten. Den både rengör och syresätter hårbotten.

Du får heller inte glömma näring och återfuktning. Detta uppnår du med hårtonik och hårvatten. Bland våra bästsäljare finns produkter mot håravfall och produkter som främjar hårets tillväxt. Applicera toniken på hårrötterna och massera lätt så att den absorberas. Sedan dröjer det inte länge innan du får en vacker kalufs!

hela texten dölja texten

Steg 2. Tvätta håret på rätt sätt

Vi har det rätta schampot för dig oavsett om du har mycket fett hår, om du färgar håret eller har torr hårbotten. Använd behagligt ljummet vatten när du tvättar håret. Varmt vatten irriterar hårbotten och skadar håret medan kallt vatten inte sköljer ur håret riktigt. Massera in schampot från hårrötterna till topparna så att håret inte blir trassligt och skölj sedan av.

Hur ofta ska man tvätta håret? Experterna rekommenderar max en till två gånger i veckan. Du kan skada håret om du tvättar det för ofta. Om ditt hår lätt blir fett eller om du tränar ofta gör det inget om du tvättar håret varje dag – men använd ett skonsamt schampo avsett för daglig användning.

hela texten dölja texten

Steg 3. Näring och återfuktning för håret

Visste du att hårstrukturen öppnas och att håret skadas lättare när du tvättar med schampo? Därför använder man en conditioner som försluter strukturen och slätar ut hårets yta. Använd även en hårmask för intensiv regenerering en till två gånger i veckan.

Leave-in-vård är ett måste! Serum för hårtopparna, håroljor eller utslätande krämer används som kompletterande vård och som en räddare i nöden.

Hur använder man en conditioner eller hårmask? Applicera på tvättat handdukstorkat hår åtminstone tre centimeter från rötterna. Låt verka så länge som instruktionerna anger och skölj sedan noggrant av.

hela texten dölja texten

Steg 4. Borsta ut håret

Börja med att välja en lämplig borste som passar hårets längd och tjocklek.

Glöm inte att borsta håret innan du tvättar det. Schamponera håret genom att försiktigt gnida in schampot medan håret hänger ner och till sist kramar du försiktigt ur vattnet från håret.

Vått hår skadas lättare när det borstas och därför ska du låta det torka innan du borstar det. Applicera först ett spray som gör det lättare att borsta ut håret om du ofta har trassligt hår.

hela texten dölja texten

Steg 5. Värmeskydda håret

Innan du använder en plattång eller en fön ska du applicera en kräm eller ett spray som skyddar håret mot värme vilket förhindrar att håret skadas under värmebehandlingen.

Du kan också minska risken för skada genom att välja lämpliga verktyg. Byt ut din gamla slitna hårfön mot en fön med jonisator och skaffa en plattång med keratinbeläggning eller en plattång med ånga som inte skadar hårfibrerna. Var sparsam med värmen. Sänk värmen mer ju finare och mer skadat hår du har.

hela texten dölja texten