Tillbaka till huvudinnehållet

Pigmentfläckar

Har du märkt att du har börjat få små mörka fläckar på huden? Det handlar med största sannolikhet om hyperpigmentering, det vill säga pigmentfläckar, åldersfläckar eller solfläckar. Vet du varför de uppstår? Eller hur man blir av med dem?

Så uppstår pigmentfläckar

En av de främsta anledningarna till pigmentfläckar uppstår är en ökad produktion av melanin – ett naturligt pigment som ger håret, ögonen och huden dess färg. Flera faktorer kan bidra till ett överskott av melanin:

  • Huden utsätts för mycket solljus utan att skyddas med en produkt med lämplig solskyddsfaktor.
  • Hormonförändringar: fläckar uppstår ofta hos kvinnor som använder hormonella preventivmedel, är gravida eller är i klimakteriet.
  • Ålder: med åldern minkar antalet melanocyter men deras aktivitet ökar och de blir större.
  • Hudinflammationer och sår som skapas av inflammationer leder till att melanin frigörs.
  • Visa läkemedel (t.ex. antibiotika) och örter (t.ex. johannesört).

Pigmentfläckar delas in i ett par grundläggande typer beroende på hur de uppstår.

hela texten dölja texten

Typer av pigmenteringsfläckar

Melasma

Melasma (kloasma) är en udda, och för det mesta ofarlig, typ av hyperpigmentering. Sådana fläckar visar sig oftast på kinderna, näsan och ovanför överläppen. Särskilt kvinnor tenderar att drabbas av melasma eftersom det påverkas av hormoner och nivåförändringar på hormoner som påverkar mängden melanin.

I och med att upp till 15 % av gravida kvinnor får pigmenteringar av typen melasma kallas det även för “graviditetsmasken”. Dessutom kan melasma bildas hos kvinnor som intar hormonella preventivmedel oralt. Den goda nyheten är att melasma kan försvinna av sig självt efter födsel eller om man minskar dosen östrogen.

Åldersfläckar och solfläckar

Dessa fläckar uppstår främst på grund av solens strålning och därför får man dem oftast på ställen som ofta utsätts för mycket solljus. Pigmentfläckar i ansiktet, på halsen, i ringningen eller på armarna är vanliga. Det handlar dock om en ofarlig typ av hyperpigmentering.

Både ålder och hudton är faktorer som kan påverka fläckarna. Har man en mörkare hudton har man även en högre melaninnivå och tenderar därmed att få fler pigmentfläckar än de med en ljusare hudton.

hela texten dölja texten

Postinflammatorisk hyperpigmentering

Som namnet antyder uppstår denna typ av hyperpigmentering till följd av en inflammation eller skada. Akne kan ofta leda till postinflammatorisk hyperpigmentering.

När huden blir infekterad frigörs melanin och det överflödiga pigmentet skapar en hyperpigmentering som lämnar rosa, röda eller bruna fläckar på huden. Även om solljus inte orsakar postinflammatorisk hyperpigmentering kan det förvärra tillståndet. Därför rekommenderas det att man undviker direkt solljus och upprätthåller vissa rutiner för att inte förvärra tillståndet. Att hålla sig undan direkt solljus är dock inte det enda sättet att bli av med pigmentfläckar i ansiktet.

Så undviker du hyperpigmentering

Solljuset påverkar pigmentfläckarnas intensitet. Därför kan ett ordentligt skydd mot solljus också minska sannolikheten att pigmentfläckar uppstår.

  • Använd en solkräm av hög kvalitet och se till att du inte tillbringar för mycket tid i direkt solljus.
  • Glöm inte att solens stålar träffar dig även om du inte direkt solar. Använd därför regelbundet en hudkräm med SPF och smink med SPF för att minska uppkomsten av pigmentfläckar i ansiktet.

hela texten dölja texten

Så blir du av med pigmentfläckar

Hur man avlägsnar pigmentfläckar beror på hur stora och mörka de är. Bland alternativen finns såväl kosmetiska produkter mot pigmentfläckar som medicinsk behandling eller husmorsknep.

Kosmetiska produkter mot pigmentfläckar

  • Mot ljusare pigmentfläckar kan det räcka med ett intensivt serum eller en kräm som bleker pigmentfläckar.
  • En kemisk peeling som regenererar huden på djupet och avlägsnar döda hudceller kan också vara en effektiv lösning. Man kan antingen besöka en dermatolog eller prova en skonsam kemisk peeling hemma.

Pigmentfläckar behandling

När kosmetiska produkter mot pigmentfläckar inte räcker till är det dags att ta till professionell hjälp.

  • Laserbehandling har en liknande effekt som en kemisk peeling men är mer precis. Dermatologen riktar specifikt in sig på områdena med pigmentfläckar och använder en ljusbehandling för att avlägsna dem.
  • Hydrokinon är ett läkemedel som kan motverka uppkomsten av pigmentfläckar. Det kan dock irritera huden och i vissa fall orsaka postinflammatorisk hyperpigmentering; det bör därför enbart användas under en begränsad tid.

Så blir du av med pigmentfläckar: husmorsknep

Egentligen är pigmentfläckar inte något som måste behandlas, men om du känner att solfläckarna påverkar ditt utseende negativt kan du prova ett par husmorsknep för att bli av med dem:

  • Blanda en tesked citronsaft med en tesked honung och vit yoghurt. Tillsammans bildar de en mask mot hyperpigmentering. Applicera masken på huden och låt verka i 15 minuter innan du tvättar bort den.
  • Blanda en halv tesked gurkmeja med en burk färsk grädde och applicera på pigmentfläckarna i ansiktet. Tvätta bort det efter 15 minuter.
  • Blanda mandelolja med honung och pulveriserade mandlar. Låt verka på huden i en timme innan du tvättar bort det. Eller massera enbart in mandelolja i huden innan du går och lägger dig och låt den verka hela natten.

hela texten dölja texten

Så täcker du pigmentfläckar

Lyckas du inte få bort pigmentfläckarna i ansiktet? Eller har du precis börjat använda en kräm som bleker fläckarna och resultaten är inte särskilt tydliga än? Täck dem med en concealer eller täckande foundation som jämnar ut hudtonen och ger dig självförtroendet tillbaka!