Nappar

Filter
Prisintervall

ända tills

Material
Kön / Åldersgrupp
Gratis gåvor och erbjudanden
Mest sålda

Så väljer du bästa napp för din bebis

En noggrant utvald napp kan lugna din bebis, ge en känsla av trygghet och även bidra till att få din bebis att sova på rygg i enlighet med rekommendationerna. Läs vidare för att ta reda på hur du väljer rätt napp. Det är ingen konst!

Att välja storlek

Rätt storlek är ett av de viktigaste kriterierna när du väljer napp.

 • Följ helt enkelt tillverkarens rekommendationer. Nappar finns oftast i storlekarna från 0 till 18 månader men det finns även nappar för 18+ månader som är anpassade för större barns munnar.
 • Nappar för nyfödda är inte lämpliga för äldre bebisar och nyfödda bör absolut inte ha en napp avsedd för äldre bebisar. Genom att välja en napp i rätt storlek undviker du komplikationer med utvecklingen av barnets munhåla.

Formad eller rund napp

Nappskölden stannar visserligen utanför barnets mun men har ändå en viktig funktion eftersom den är utrustad med ventilationshål som bidrar till att låta barnet andas ordentligt och eventuellt avleda saliv.

 • En nappsköld som är formad som en åtta eller en fjäril – alltså med en utskuren del både uppe och nere – gör att nappen aldrig är uppochner.
 • En nappsköld med en utskuren del för näsan visar tydligt att nappen endast kan användas åt ett håll för att sitta bra i barnets mun.
 • En rund napp ser väldigt gullig ut men se bara till att den inte trycker mot barnets näsa.

Symmetrisk eller asymmetrisk sugdel

Det beror på vilken slags sugdel som ditt barn föredrar. Det är därför bra att prova på båda två för att se vilken passar din lilla älskling bäst.

 • Asymmetriska nappar (anatomiska nappar) följer munnens form och är plattare på undersidan och rundare på ovansidan.
 • Symmetriska nappar (fysiologiska nappar) är formade som en droppe och liknar bröstvårtan. Det finns också runda nappar som även de har inspirerats av bröstvårtans form.
 • Ortodontiska nappar kan vara både symmetriska och asymmetriska. De ser till att barnet håller tungan placerad rätt och formen bidrar till att munnen utvecklas riktigt.

Silikon eller naturgummi

De flesta napparna är gjorda av antingen naturgummi, dvs latex, eller medicinskt silikon. Båda materialen har för- och nackdelar

 • Latexnappar: Naturgummi, som latex tillverkas av, är ett naturligt material som ger nappen en gulaktig färg. Vissa barn tycker om materialets karaktäristiska smak, andra inte. Latex är mjukt och flexibelt och enkelt att underhålla i jämförelse med silikon. Det är också skonsammare mot miljön.
 • Silikonnappar: Dessa är helt transparenta, har ingen smak eller lukt och är enkla att hålla rena. Silikonnappar klarar av höga temperaturer och har därför en längre livslängd. I jämförelse med latexnappar är de något mindre flexibla.

Ytterligare accessoarer

 • Till att börja med rekommenderar vi att du skaffar mer än en napp eftersom de enkelt försvinner.
 • Det är också en anledning till att skaffa en napphållare som fäster nappen vid barnets kläder så att den inte försvinner eller faller på marken när ni är ute. Napphållare finns i många fina färger och former.
 • Oavsett om ni ska på en längre eller kortare resa kommer en nappbox väl till pass. Den håller nappen hygieniskt ren så att du kan ge ditt barn nappen direkt när det behövs.

Med en napp blir barnets – och därmed även dina – första dagar, veckor och månader mycket härligare. Använd ovannämnda kriterier och låt sedan din bebis välja rätt napp beroende på sina egna preferenser.