Läppstift

Filter
Prisintervall

ända tills

Kön / Åldersgrupp
Gratis gåvor och erbjudanden
Betyg
 •   18
 •   3
 •   4
 •   3
 •   3
Mest sålda
123...22
123...22

Det bästa läppstiftet sitter utan att slita ut

Människor har i alla tider sminkat sig och inte bara kvinnor. Det sägs att läppstiftet uppfanns för cirka 5000 år sedan i Sumer, Mesopotamien, då både män och kvinnor gärna ville få lite färg på läpparna. Men glöm allt om mjuka sköna vårdande läppstift. Då var det krossade ädelstenar som användes för att få färg på läppar och omkring ögon!

Egyptier som Cleopatra var lite försiktigare med sin hy. De använde sig istället av krossade insekter för att få rött läppstift. Idag kan du få samma fina intensiva färg på samma sätt eller med helt vegetabiliska ämnen som är mycket bra för din hud.

Läppstift kallas för lipstick på engelska och är en form av smink som vi kan använda på lite olika sätt. En del ser läppstiftet som en effekt som ska ge riktigt mycket färg och effekt. Det betyder att ett matt läppstift knappast kommer på frågan då det kan tyckas smälta in för mycket med övrig sminkning.

Men om du tillhör de som vill ha färg på läpparna utan att det här ska synas kan just ett läppstift som är matt vara det bästa valet. Det gör att du får en mer naturlig look än med färg läppstift som även blänker. Men det ena utesluter ju inte det andra.

Betänk att det finns många olika varianter av läppstift och välj det som passar bäst för tillfälle.

Glitter läppstift

Ett glittrande läppstift kan vara pricken över i på din sminkning när det är fest. Men det betyder inte att du inte kan använda glitter läppstift för andra mindre festliga tillfällen. Beroende på färg kan detta smink vara mer eller mindre intensivt. Liten glittereffekt är kanske vad du behöver en helt vanlig vardag!

Vattenfast läppstift

Ett vattenfast läppstift är verkligen en gåva då du vet att du slickar dig ofta om läpparna eller kommer att dricka och äta på ett sätt som kan förstöra din sminkning av läppar. Vattenfasta läppstift är smarta då de ger mycket längre hållbarhet. Du slipper fylla på som du hade gjort med ett vanligt läppstift.

Flytande läppstift

Det här en modell som frångår den vanliga formen med ett stift, men det finns också lite olika varianter av flytande läppstift. Du kan pensla på och det är roligt när du vill jobba med en sminkning på ett lite mer artistiskt sätt. Flytande läppstift kan också komma direkt ur en tub varpå du får fördela direkt med läpparna eller med fingrar.

Läppstift som ändrar färg

Det finns också läppstift som ändrar färg. Istället för att helt förvinna då det slits bort kommer läppstiftet att övergå i en annan nyans. Det kan ge en fin effekt som gör att din sminkning blir intressant och inspirerande.

Vad är läppstift gjort av?

Ingredienserna i läppstift kan få betydelse för dig som inte vill ha några animaliska produkter i ditt smink. Det finns fortfarande sminktillverkare som använder sig av ämnet carmine för att göra rött läppstift eller svart läppstift. Det betyder att färgen kommer från krossade skalbaggar!

Även rosa läppstift kan ha färgämne med animaliskt ursprung. Men i och med att det finns ett så stort intresse av veganskt smink finns det också en hel del märken och produkter som är utan ingredienser som du kanske inte känner dig så lockad av.

Idag är det ganska vanligt med ingredienser som bivax i läppstift. Det är ett ämne som de allra flesta känner sig bekväma med och som dessutom har vårdande effekt av läpparna. Läppstiften med bivax som huvudingrediens kan vara bra val under kallare årstider då det dessutom är mycket torrt i luften. NYX läppstift har ofta bivax som första ingrediens.

Om du inte vill ha bivax i läppstiftet kan du se på varianter med syntetiskt vax. Det finns bland annat i Chanel läppstift. I YSL läppstift kan det finna propylen glykol för mjukgörande effekt. Men det beror förstås på vilket Yves Saint Laurent läppstift du väljer!

MAC läppstift har både syntetiskt vax och olja för att ge en smidig applikation och sedan god hållbarhet på läpparna. Ett tips är att alltid se över listan med ingredienser innan du väljer. Om det är viktigt för dig att undvika vissa ämnen kan du lätt göra det genom att lära dig mer om ingredienserna innan du köper ett läppstift.

Vilket läppstift passar mig?

Ska du ha ett brunt läppstift eller kanske ett lila läppstift som får dig att se lite ovanligare ut? Vilket läppstift kommer att passa dig bäst? Svaret på frågan är antagligen att du kommer att behöva flera olika modeller för olika tillfällen.

Du vet att du har bäst läppstift när:

 • Du känner dig fin i det
 • Du känner dig bekväm i det
 • Du upplever att det sitter på bra
 • Du tycker att det matchar dina kläder
 • Du tycker att det matchar annat smink
 • Du tycker att det matchar din personlighet

Vissa av punkterna kan ju vara olika varje dag så chansen är god att du kommer att behöva flera olika läppstift med olika färg. Ett rosa läppstift idag och så ett rött läppstift imorgon! Men det finns förstås mer än färg att tänka på.

Läppstiftet kommer ju att märkas rätt så ordentligt så snart som du applicerar det. Om det har en konstig smak kan det bli svårt att använda sminket. På samma sätt blir det om läppstiftet luktar konstigt. Konstig lukt kan för övrigt vara ett tecken om att läppstiftet blivit gammalt.

Byt ut och testa dig fram

Var inte rädd för att kasta ut smink som du inte använder och för att testa nytt. När du rensar bort smink som är så gammalt att det inte ens fungerar som det borde gör du plats för nya produkter. Läppstift som används flitigt blir inte gamla. Men de där färgerna som är lite ovanligare får du kanske kasta innan läppstiftet är slut då de blir för gamla.

Satsa på prisvärda produkter som andra ger tummen upp till. Testa dig fram och hitta dina egna favoritmärken och färgerna som du trivs bäst med. Bra läppstift behöver inte vara dyrt så du tar ingen större risk då du ser något nytt som du gärna skulle vilja testa utan att först ha sett det på någon nära väninna.