Doftljus

Filter

Köp doftljus på notino.se

Vad är det som doftar så gott? Det är det många som undrar då de kliver in i ditt hem där det brinner vackra doftljus. Det här är ljus som inte bara sprider hemtrevlig känsla då de är tända. Doften sprider sig bäst när ljuset är tänt men märks också vid andra tidpunkter. Det ger energi och en härlig känsla i ditt hem dygnet runt!

Vad är doftljus?

Enkelt sagt är doftljuset ett ljus som innehåller parfym. Parfymen sprids särskilt då ljuset är tänt men kan också kännas då du kommer nära produkten. Det finns en rad olika dofter att välja från.

Exempel på vanliga dofter i doftljus är:

  • Frukt och bär
  • Vanilj
  • Trä
  • Kryddor
  • Parfymer
  • Fantasidofter

Doftljus påverkar sinnet

Det är välkänt att dofter påverkar oss. Vi kan känna doften av en parfym och påminnas om en händelse i barndomen. Ibland får vi positiva vibbar, ibland tvärtom. Med doftljus kan du lyfta dina sinnen på flera sätt.

Du känner den goda doften och slappnar av. Det kan följas av att du tänker positiva tankar och kanske får lusten att göra något annorlunda och kul. Det blir inspiration i vardagen på ett mäktigt sätt.

Både vuxna och barn mår bra av goda dofter. Därför är doftljusen en självklar inredning för alla. De passar lika bra i vardagsrummet som i badrummet där du kanske vill få extra mysig stämning när det blir dags för varma bad.

Doftljusen som passar bra på vintern

Det är särskilt på vintern som vi tycker om att tända ljus. Då det blir mörkt tidigt kan det kännas extra mysigt med ljusen som skapar varma sken och som samtidigt skickar ut en doft i rummet. I förkylningstider är det många som tycker om dofter som går åt eukalyptushållet. Dessa kan ge känslan av att luftvägar öppnas upp.

Du kan alltså använda dina doftljus av flera skäl. När du väl börjar inreda med ljusen kommer du att märka hur de påverkar dig på flera fina sätt. Då kan du utveckla med nya dofter för att hitta rätt balans för hemmets olika rum.

Skillnaden mellan doftljus och värmeljus

Värmeljus och doftljus är inte samma sak. Värmeljusen är mindre och används både till lyktor och för att värma upp mat som fondue. Värmeljusen kommer inte med doft och det är svårt att tillsätta dofter till den här typen av ljus.

Doftljusen finns ofta i lite större glasskålar som kan vara genomskinliga. De kan dock ha lite olika vekar. Det finns doftljus med träveke och ljus som har särskilt sprakeffekter. Det kan vara lite extra mysigt med ljus som sprakar när det är mörkt och kallt därutanför.

Olika typer av doftljus

Det är inte bara doften som kan skilja sig mellan olika doftljus. Det finns lite olika modeller som kan ha spännande egenskaper som gör upplevelsen särskilt vacker.

Votivljus

Vad är votivljus? Det här är i grund och botten samma sak som smältljus. Vanliga votivljus är en klump med ljus-massa normalt sett framställd med bivax. I ljuset finns det en veke av bomull. Ljuset kommer att smälta bort då det brinner och samtidigt utsöndras ljusets doft.

Bivaxljus

Bivaxljus är mycket populära. De erbjuder hög kvalitet och har naturligt sett en söt och mjuk doft som är enkel att bygga vidare på. Ljus av bivax är traditionella och mycket naturliga. De tillhör också kategorin med doftljus som man kan göra själv om det känns lockande med en massa pyssel och formen på ljuset inte är så viktig.

Sprakande ljus

Sprakande ljus är ljusen som avger ett läte när de brinner. Ljus som sprakar ger nästan känslan av eldstad vilket är häftigt. Det här brukar vara ljus med träveke och det är också speciellt. Sprakande ljus kan vara en väldigt fin present när du vill ge bort kärlek och omtanke.

Woodwick ljus är en form av sprakande ljus med träveke som är mycket populära. De är kända för intressanta dofter. Du kan hitta kryddiga Woodwick ljus som kan passa perfekt som vinterljus när den kryddiga doften upplevs som värmande.

Ljus i glas

Doftljus i glas är precis som det låter ljus som finns i en glasbehållare. Det här kan kännas tryggt när du inte vill att smält ljus-massa ska flyta ut på bord eller annat underlag. Glaset som omger ljuset kan ge en känsla av lykta när ljuset väl har brunnit ner en bit.

Naturliga doftljus

Med naturliga doftljus menas ljusen som inte innehåller kemikalier. Det rör sig ofta om dofter som kokos som är lättare att få fram utan att mixtra med olika kemiska ingredienser. Naturliga doftljus kan vara gjorda på bivax såväl som med andra naturliga ingredienser som sojavax.

Veganska ljus

Den som vill ha veganska ljus får välja bort bivaxljusen och satsa på veganska doftljus gjorda på kokosvax, sojavax eller ett annat vegetabiliskt vax. Det här är också en form av naturliga doftljus men helt utan animaliska ingredienser.

Men håll ögonen öppna när du väljer bland veganska doftljus. Det är bara vegansk när ljuset enbart har massa från vegetabiliska källor. Om vegetabiliskt vax har blandats med bivax är ljuset inte veganskt!

Om det är viktigt för dig med ljus utan bivax och du till exempel vill få doftljus av sojavax ska du säkra dig om att det enbart är sojaljus och inget annat.

Vilka doftljus ska du välja?

Hur ska du välja bland alla härliga doftljus? Det kan ju kännas svårt att bestämma vilken doft du vill ha och om det ska vara veganskt ljus eller ett klassiskt bivaxljus. Det finns vissa märken som är kända för hög kvalitet.

Om du till exempel väljer Byredo ljus vet du att du får dofter av mycket hög kvalitet. Det samma kan sägas om Baobab ljus. Kanske börjar du med att testa Baobab doftljus för att sedan gå vidare med ett annat märke då de har brunnit ned.

Bath and Body Works ljus är mycket populära. Dels för att de har härliga dofter och dels för att de brinner mycket länge. De är ett säkert val när du vill ha hög kvalitet. Testa dig fram och njut på vägen till dina favoriter. Med doftljus är det svårt att göra fel och kom ihåg att det här är underbara presenter när du vill glädja familj och vänner.