Solallergi / Soleksem
Har du fått utslag som svider eller rodnad på huden efter att du har varit i solen? Det är precis så här solallergi visar sig och en femtedel av alla människor lider solallergi. Hos vissa människor visar sig soleksem ofta och upprepade gånger, hos andra bara ett par gånger under hela livet. Så fort du en gång har fått solallergi känner du lätt igen symptomen.
Vad orsakar solallergi?
Allergiska reaktioner av solstrålning uppstår främst p.g.a. stora mängder ultraviolett UVA-strålning men även av UVB-strålning som tränger in i huden och skadar hudcellerna. Huden skyddar sig mot strålningen genom en immunreaktion. Den blir röd och infekterad.
Kosmetika som innehåller vissa ämnen kan påverka uppkomsten av utslag, men även läkemedel som verkar fotosensitivt och ökar hudens känslighet. Till dessa hör vissa antibiotika, kemoterapeutika, johannesört, läkemedel som sänker blodtrycket eller hormonella preventivmedel. Information om möjlig känslighet mot sol finner du i läkemedlets bifogade informationsblad.
Hur ser solallergi ut?
Solallergi kan visa sig som rodnad hud, svidande utslag eller som svullna blåsor på rygg, armar, axlar, i urringningen och på vrister. Även om detta främst drabbar kvinnor i åldrarna 20 till 40 med ljus eller känslig hud kan det drabba vem som helst i alla åldrar och kön.
Beroende på strålningens intensitet kan olika hudreaktioner uppstå. Bland de vanligaste solallergierna finner vi polymorf ljusdermatos, Mallorca-akne och fotoallergisk.
De vanligaste hudreaktionerna av solstrålning
Polymorf ljusdermatos (PLE)
Detta är den vanligaste allergiska reaktionen av solstrålning. Den kallas ofta för solallergi eller soleksem, båda uttryck betyder det samma. Oftast blossar allergin upp vid våren efter solning när huden ännu inte är förberedd för solen efter vintern. Det är anledningen till att vi oftast ser soleksem på våren istället för vid slutet på sommaren då huden tack vare fenomenet härdning har vant sig vid solen.
Till de vanligaste symptomen för PLE hör rodnad hud, svidande utslag eller svullna blåsor. Symptomen uppkommer efter ett par timmar, men ibland först efter ett par dagar. Detta är individuellt. När de väl uppkommer är det alltid i samma form vilket gör det lätt att diagnostisera och läka allergin.
Mallorca-akne
Detta påminner om inflammerade finnar som vid klassisk akne eller PLE. Reaktionens uppkomst påverkas av intensiteten hos solstrålningen samt av emulgeringsmedel och konserveringsmedel som används i kosmetika.
Fotoallergisk och fototoxisk reaktion
Dessa reaktioner påverkas av intensiteten i UV-strålning samt av olika läkemedel som antibiotika och antidepressiva som innehåller Johannesört eller olika livsmedel (citrusfrukter, selleri, fikon). De visar sig som inflammerade områden på huden som svider.
Vad hjälper mot solallergi? Förebyggande!
Vi kommer aldrig ifrån solstrålning helt och dessutom är den viktig för att syntetisera vitamin D. Men för att inte få en dålig överraskning av den starka vårsolen kan du skydda dig mot alltför hög mängd solstrålning. Det finns flera sätt varpå du kan göra detta:
- Använd solkräm med hög skyddsfaktor mot UVA- och UVB-strålning. Använd solkräm av kända märken särskilt framtagen för solallergi La Roche-Posay, Eucerin, Avène eller Bioderma som är testade av dermatologer.
- Applicera solkräm mot soleksem var annan till var tredje timma när du befinner dig i solen. Glöm inte heller att vatten kan påverka skyddsfunktionen negativt.
- Kom ihåg att använda after-sun-kräm och hydratisera huden. Det bästa valet är preparat som innehåller aloe vera eller pantenol.
-
- Ät livsmedel eller kosttillskott som innehåller kalcium, selen, zink och betakaroten.
- Glöm inte att hydratisera dig! Bästa sättet är att använda hydratiserande preparat med aloe vera men det är också viktigt att komma ihåg att dricka tillräckligt.
- Begränsa vistelse i solen mellan kl. 11 och 16.
- Förläng vistelsen i solen stegvis, På så sätt vänjer sig huden lättare. Du härdar huden.
- Välj kläder som skyddar dig mot solen: mörkare och inte alltför tunna.
- Pröva preparat med beta-karoten, vitamin E eller C för en bättre solbränna.
Vad gör jag om jag drabbas av solallergi?
Har du utslag, blåsor eller röd hud? Irriterad hud kan svida och ser inte trevligt ut. Vill du veta hur du blir av med solallergi? Följande tips lär dig hur du kan bekämpa allergin:
- Kyl de områden där du har bränt dig.
- Använd barnpuder för svullna blåsor.
- Skydda de utsatta områdena med kläder.
- Skölj av dig i färskvatten efter bad i havet.
- Mot solutslag men även i förebyggande syfte hjälper läkemedel mot allergier. Bland dem som kan köpas receptfritt är det Claritine, Zodak, Zyrtec eller Analergin.