Tillbaka till huvudinnehållet

Akne

Akne är en inflammatorisk sjukdom som oftast infinner sig i tonåren när kroppen genomgår en hel rad förändringar, särskilt hormonförändringar. Det betyder dock inte att vuxna inte får akne. Till och med bebisar och småbarn kan drabbas.

Orsakerna till akne

En av de vanligaste orsakerna är täppta hårsäckar (pormaskar) som inflammeras. Pormaskar uppstår naturligt och gradvis beroende på hur hudcellerna bildas. En täppt hårsäck resulterar inte alltid i akne. Om huden är frisk löser pormasken upp sig själv.

När immunförsvaret reagerar på bakterier, lipider eller androgener (manliga könshormoner) kan en mikroinflammation dock uppstå under huden. Till en början kan inflammation inte upptäckas med ögat. Men om huden bildar mycket talg kan inflammationen förvärras och ge upphov till akne.

hela texten dölja texten

Hormoner och akne

Det finns en stark koppling mellan akne och hormonförändringar. Därför är det ofta svårt för kvinnor att helt bli av med akne även efter att de lämnat tonåren, till skillnad från män som sällan får akne efter att de lämnat puberteten. Hormonförändringar som sker i samband med graviditet, klimakteriet eller menstruation påverkar förekomsten av akne hos kvinnor.

Förutom hormoner och ärftlighet påverkas förekomsten av akne även av hur man vårdar sin hud, vilket smink man använder, stressnivåer, livsstil, bakterier i porerna, användningen av anabola steroider och läkemedel som innehåller litium, barbiturater eller androgener.

Olika slags akne och symtom

Talgkörtlar producerar fett naturligt. Om körtlarna är blockerade kan det leda till svarta prickar, vita pormaskar eller finnar.

 • Svarta prickar eller öppna komedoner är små svarta prickar som uppstår när en talgkörtel är blockerad.
 • Vita pormaskar är en typ av finne: en rund, upphöjd lesion med en vit prick längst upp.
 • Finnar är oftast smärtsamma och upphöjda rodnader fyllda med var.

hela texten dölja texten

Så blir du av med akne

Akne påverkas i hög grad av genetik och det finns inget garanterat sätt att helt och hållet bli av med akne. Det är dock möjligt att till stor del lindra symtomen och därmed minimera konsekvenserna av akne, såsom ärr. Vad hjälper då mot akne?

Så vårdar du problemhy

I kampen mot akne är det viktigt att rätt vårda huden:

 • Grundprincipen är att rengöra huden väl så att oönskade bakterier inte får chansen att orsaka en inflammation. Rengör ansiktet två gånger dagligen – morgon och kväll. Använd ett bra micellärt vatten mot akne eller en rengöringsgel mot akne. Använd rengöringsprodukter och sminkborttagare utan alkohol eftersom de irriterar och torkar ut huden. Torr hy tenderar nämligen att producera mer talg.
 • Återfukta huden efter rengöring. Satsa på en salva eller en kräm mot akne som hjälper finnar att läka snabbare och dessutom motverkar att nya finnar uppstår.
 • En lokal aknebehandling som skyndar på läkningsprocessen bör alltid appliceras direkt på finnen över natten.
 • En gång i veckan kan du använda antingen en peeling för problemhy som avlägsnar döda hudceller eller en djupverkande ansiktsmask mot akne som rengör huden och gör den matt.

hela texten dölja texten

Skönhetsprodukter mot akne

Problemhy kräver särskild omvårdnad eftersom vanligt smink kan försämra symtomen på akne. Satsa därför på specialiserade produkter mot akne som är framtagna av ansedda företag såsom Vichy, La Roche-Posay, Avène, Eucerin, Bioderma eller A-Derma i samarbete med dermatologer.

Du kan även prova naturprodukter mot akne eftersom de är skonsamma mot både din hud och mot naturen.

Medicinsk aknebehandling

Om du lider av långvariga problem med akne bör du kontakta en dermatolog. En dermatolog kan rekommendera läkemedel mot akne som du kan ta för att bli av med oattraktiva finnar. Kvinnor får ofta recept på hormonella p-piller. Det kan dock ta flera veckor innan du ser någon skillnad och ibland kan aknen till och med försämras ett tag innan kroppen vänjer sig vid behandlingen.

Övriga tips mot akne

Akne kan påverkas av personlig hygien, matvanor och stress. Prova därför att följa dessa råd:

 • Undvik att röra ansiktet med händerna under dagen. Orenheter från händerna förvärrar bara inflammationen.
 • Undvik att peta på eller klämma finnarna eftersom det leder till att aknen sprids och orsakar dessutom ärr.
 • Rengör ofta din telefondisplay och tvätta sängkläderna, särskilt örngottet, för att avlägsna orenheter som kan ge upphov till akne.
 • Försök att hålla dig lugn och undvik stress. Stress har en negativ inverkan på talgkörtlarna.

hela texten dölja texten

 • Ät varierat och glöm inte att träna. Bra matvanor kan nämligen motverka finnar. Livsmedel som orsakar finnar är till exempel mejeriprodukter och mat med ett högt glykemiskt index, det vill säga sötsaker och livsmedel gjord på vitt mjöl. Ät sådana livsmedel med måtta.
 • Undvik starkt solljus och skydda alltid huden med en solkräm som har en hög skyddsfaktor.

Så täcker du akne

Behöver du se fantastisk ut och har inte tid att vänta på att aknen försvinner? Använd rätt make-up för att täcka över finnarna. Välj make-up avsedd för problemhy och som innehåller aktiva ämnen som hjälper aknen att läka. Håll också utkik efter icke-komedogena produkter.De täpper inte till porerna och ger därför inte upphov till nya akneutbrott.

Conciler och make-up för akne

 • Har du bara ett fåtal finnar i ansiktet? En conciler för akne fungerar bra för att täcka ett par ofullkomligheter och ge dig en perfekt look.
 • Behöver du jämna ut hudtonen i ansiktet? Välj en täckande make-up för akne som täcker över alla finnar och ärr efter akne.

hela texten dölja texten

Så blir du av med ärr orsakade av akne

Nypon- eller nattljusolja hjälper mot ärr orsakade av akne. Likaså aloe vera som regenererar huden på ett bra sätt. Du kan även prova en kemisk peeling eller en behandling med IPL-teknik. Det bästa sättet att bekämpa ärr är dock att till att börja med se till att de inte uppstår. Undvik därför att klämma eller peta på finnar. Använd istället en SOS-behandling mot akne som underlättar läkningsprocessen.