Andningslarm

Filter
Prisintervall

ända tills

Typ av babyvakt
Varumärke
Typ av strömförsörjning
Gratis gåvor och erbjudanden
Mest sålda

Andningslarm för barn så att du kan sova lugnt

Andningslarm för spädbarn eller babyvakter hjälper både dig och ditt barn att sova lugnt. Ett andningslarm är en väldigt känslig enhet som kontrollerar ditt barns andning. Om andningslarmet inte känner av barnets andetag eller om andningen blir ojämn larmar den föräldrarna i tid med ett ljudligt larm. Vi hjälper dig att välja rätt larm för dig och råder dig om hur du använder den.

Så fungerar andningslarm

Andningslarm använder sig av speciella sensorer som läser av de allra minsta rörelserna hos ditt barn för att registrera andningsfrekvensen. Vid minsta misstanke, till exempel och inget andetag registreras på tjugo sekunder eller om andningsfrekvensen sänks, underrättas föräldrarna med ett ljudligt larm. Oftast reagerar även bebisen på det ljudliga larmet och börjar själv andas igen.

När du bör använda andningslarm

För förstagångsföräldrar kan ett andningslarm minska oron och ge en lugnare sömn, vilket ju är så viktigt den första tiden. Andningslarm bör även användas hos för tidigt födda barn och funktionshindrade barn. Det rekommenderas att andningslarm används fram tills barnet är mellan sex och tolv månader gammalt. Vid ett års ålder börjar barnet röra sig mer i sängen och andningslarmet kan med fördel ersättas av en babyvakt.

Så väljer du andningslarm

Om du har bestämt dig för att kontrollera ditt barns sömn med ett andningslarm finns det flera olika slags larm med varierande viktiga parametrar och andra extrafunktioner att välja mellan för att underlätta i vardagen med din bebis.

Olika slags andningslarm

De olika slags andningslarmen gör det möjligt att hålla koll på din bebis hela dagen, även utanför sängen. Om din bebis ofta kräks, till exempel, kan det vara lämpligt att använda sig av ett larm när barnet sover i vagnen dagtid och på så sätt undvika att barnet kvävs.

 • Andningslarm med en sensorplatta: Sensorplattan består av en tunn skiva med en känslig sensor som placeras under madrassen i sängen eller barnvagnen. Den hindrar inte barnets rörelser och stör inte barnet på något sätt. Om barnet hamnar utanför plattan kan den utlösa ett falskt larm. Detta kan motverkas genom att lägga till ytterligare en sensorplatta så att hela sängen täcks. Sensorplattor bör inte användas under fjädrade madrasser.
 • Andningslarm som fästs i blöjan – Portabla andningslarm som fästs i blöjan nära naveln så att de är i kontakt med magen. De kan även användas om barnet sover i en stillastående barnvagn eller en vagga under dagen. Larmet är pålitligt och trådlöst men det kan störa äldre barn och fungerar inte om vagnen är i rörelse.
 • En babyvakt med andningslarm: Den praktiska 2-i-1 kombinationen med en babyvakt och ett andningslarm kontrollerar barnet med hjälp av sändare. Dessa enheter kan användas längre än klassiska andningslarm och har ofta extrafunktioner som temperaturmätare, nattsyn och LCD-monitor.
 • Andningslarm för tvillingar: Detta är en speciell typ av andningslarm som använder sig av en kontrollenhet för två till fyra sensorplattar. Det kan endast användas om barnen sover i olika sängar.

Viktiga parametrar när du väljer typ av andningslarm

 • Sensorns räckvidd – Minsta möjliga räckvidd är från barnets säng till er säng.
 • Larmljudet – Det är alltid bra att veta hur högt larmet är och om ljudnivån kan justeras.
 • Responstid – Tiden det tar från det att ett problem registreras till larmet utlöses (oftast 20 sekunder).
 • Batteri – Vilken slags strömförsörjning enheten använder sig av och om kontrollenheten visar batteristatus.
 • Sensorplattans storlek – Avgör om det kontrollerade området är tillräckligt stort samt om det går att förstora.

Praktiska funktioner

 • Vibrationer – Vissa enheter har en funktion som utlöser vibrationer innan larmet ljuder. Vibrationerna får oftast barnet att börja andas igen.
 • Kontrolljus – Gör dig uppmärksam på ojämn andning.
 • Minnesfunktion – Kontrollera andningen flera timmar bakåt i tiden.
 • Extra sensorer – Kontrollerar även barnets och rummets temperatur samt barnets ställning.
 • App – Vissa andningslarm kan kopplas till en smartphone med hjälp av en app.

Hitta det bästa andningslarmet för dig redan idag och unna dig en bättre nattsömn! Hos notino.se hittar du även babyvakter, febertermometrar för barn, nässugar, och andra praktiska hjälpmedel för barn.