Tillbaka till huvudinnehållet

Överdriven svettning

Att svettas mycket kan vara riktigt jobbigt men det är en helt normal kroppsfunktion som dessutom är bra för din hälsa. Om det inte är för mycket vill säga.

Vanlig svettning jämfört med överdriven svettning

Svett som inledningsvis är luktfritt utgörs till 99 % av vatten och 1 % salt och det utsöndras via ekkrina svettkörtlar. På detta sätt kyler kroppen ner sig när det är varmt eller vid fysisk aktivitet. Vi kan även svettas i stressituationer. Detta är så kallad emotionell svettning där de ekkrina körtlarna är aktiva.

Ibland kan du svettas kraftigt även under helt normala förhållanden och vid normala temperaturer utan yttre påverkan. I detta falla handlar det om överdriven svettning eller hyperhidros.

hela texten dölja texten

Orsaker till överdriven svettning

Den huvudsakliga orsaken till överdriven svettning är förhöjd aktivitet från de ekkrina svettkörtlarna. Det finns två typer av hyperhidros – primär (fokal) och sekundär:

  • Primär hyperhidros är ofta ärftligt och uppkommer första gången under puberteten. Det är ett tillstånd där den del i hjärnan som reglerar svettning skickar en signal till de ekkrina körtlarna trots att det inte finns någon anledning till detta. Det är då du börjar svettas.
  • Däremot kan orsakerna till sekundär hyperhidros skilja sig. Den orsakas av olika tillstånd och faktorer under hela livet: graviditet, klimakteriet, hjärtsjukdomar, fetma, användning av beroendeframkallande medel eller läkemedel.

Hur du förhindrar överdriven svettning

Lider du av överdriven svettning på fötterna eller i armhålorna?Försök att ändra på ett par saker i ditt liv. En liten ändring kan ge oanade resultat. Hur du behandlar överdriven svettning:

  • Begränsa kryddstark mat, kaffe och alkohol.
  • Använd kläder av naturmaterial, t.ex. av bomull eller lin.
  • Glöm inte att dricka tillräcklig med vätska som inte innehåller salt.
  • En morgondusch kan också hjälpa.
  • Undvik att vistas direkt i solen.
  • Använd en antiperspirant av hög kvalitet mot överdriven svettning som blockerar uppkomsten av svett.

hela texten dölja texten

Antiperspirant mot överdriven svettning

En antiperspirant mot överdriven svettning i armhålorna kan vara en lämplig lösning om du vill begränsa själva uppkomsten av svett. Den innehåller aktiva ämnen som påverkar de ekkrina och apokrina svettkörtlarna och blockerar deras verksamhet i viss mån. I utbudet finner du också effektiva antiperspiranter som verkar i flera dagar. Det betyder inte att man inte behöver duscha under denna tid men att svettkörtlarna blockeras effektiv under en längre tid.

Deodorant mot överdriven svettning?

Till skillnad från antiperspiranter blockerar inte deodoranter själva uppkomsten av svett. De begränsar svettets reaktion med bakterier på huden, oftast i armhålorna, där dålig lukt kan uppstå. De begränsar alltså inte svettning men kan med fördel användas som komplement till antiperspirant.

Behandling av överdriven svettning när antiperspirant inte räcker

Fungerar ingen av de vanliga metoderna mot överdriven svettning? En lösning kan vara att uppsöka läkarvård. Till de vanligaste metoderna för att begränsa svettkörtlarnas funktion hör botulinumtoxin A, jontofores (elektroterapi) eller antikolinergiska läkemedel. Rådfråga alltid en läkare innan du bestämmer dig för någon av metoderna.