Yves Saint Laurent

Om Yves Saint Laurent

Yves Saint Laurent är en symbol för det unika, kreativa och lyxiga, såväl inom mode som inom världen av kosmetika och parfym.

Yves Saint Laurent var en av de mest inflytelserika och respekterade modeskaparna under 1900-talet. Under sin karriär, som varade i mer än 40 år, skapade han och ändrade han modetrender och ansåg att skönhet är ett absolut uttryck för karaktär. Yves Saint Laurent tog över ledarskapet för modehuset Dior vid 25 års ålder, och blev den yngste art directorn inom världen av haute couture. Han introducerade sitt eget märke till världen år 1961.

Exklusiv kosmetika, smink och originella parfymer av Yves Saint Laurent utgör en integrerad del av ett välkänt märke. Bli förbluffad av den unika kompositionen av Black Opium-doften eller unna ditt ansikte produkter från samlingen Touche Éclat. Upplev lyxen av de finaste produkterna, varav många på goda grunder har blivit ikoner. Yves Saint Laurent - där skönhet blir rörelse. Mer om YSL.

hela texten dölja texten

Rekommendation

Yves Saint Laurent –YSL parfym och mer!

En av 1900-talets allra största designers var franske Yves Saint Laurent. Trots hans bortgång 2008 fortsätter denna designers kläder, parfymer och andra designföremål att glädja många hjärtan världen över. Idag kan du välja att dofta gott med YSL parfym såväl som att sminka dig med YSL smink. Det här är ett märke som är synonymt med hög kvalitet och klassiker som aldrig går ur tiden.

Om Yves Saint Laurent

Yves Henri Donat Mathieu-Saint-Laurents karriär började med att han vann en designtävling år 1953. Han upptäcktes i ung ålder som en ny stjärna på designhimlen och fick kort efter tävlingen anställning hos Christian Dior. När Dior gick bort fick Yves ta över som huvuddesigner på företaget. Då var han vara 21 år gammal!

Första kollektionen var en hit men sedan blev det några år då kritiker började undra om Yves Saint Laurent verkligen var en sådan talang som man först hade trott. Yves kom igen efter många motgångar. Han hamnade på mentalsjukhus och fick sparken från Dior men stämde modehuset och startade sitt eget modeföretag för pengarna han vann ur tvisten.

Yves Saint Laurent kan ses som en av de allra största modedesignerna under 1900-talet. Tillsammans med sin partner Pierre Berge skapade han kläder med tanke på komfort och elegans. Hans design beskrivs ofta som klassisk fransk elegans och inkluderar bland annat den berömda tuxedo kavajen för kvinnor.

Intressant att notera är att Yves Saint Laurent också är känd för icke-europeiska influenser. De kan ha sin botten i det faktum att han ursprungligen kommer från Algeriet. Det var först vid 17 års ålder som han kom till Paris för att studera modedesign.

Kläder, parfym och mer

I starten låg fokusen inte på parfymer och smink. Succéer som Yves Saint Laurent I Homme skulle komma senare. Klädkollektionerna som visades upp under 1960-talet introducerade flera koncept som än idag är populära. De raka ärmlösa klänningarna med streck, byxkostymerna för kvinnor, och långa svepande klänningar med blommiga mönster är än idag på tapeten.

1971 ger sig Yves in på parfymmarknaden och han gör det med grepp som både chockerar och inspirerar…

Yves Saint Laurent parfym

1971 använde YSL sin egen kropp för att lansera den första YSL parfymen för män. I reklamen kunde Yves ses helt naken på svartvita bilder. Meningen med denna reklamkampanj var att få till en skandal. Men många årtionden senare kan vi konstatera att det är Yves Saint Laurent parfymerna som lever vidare i vårt medvetande, inte den första reklamkampanjen!

Den första YSL parfymen för herr, YSL Pour Homme, stod för modehusets värden som var komfort, sofistikation såväl som modernitet och djärvhet. Samma år kom en Yves Saint Laurent dam-parfym, Rive Gauche, som var framtagen för fritänkande och oberoende kvinnor.

Spännande att notera är att YSL parfym var först med att bryta från mönstret med klassiska flaskor av glas då de började paketera sina dofter i metallförpackningar. Och så har det fortsatt. YSL har fortfarande parfymer som presenteras på samma sätt som då det en gång började.

Första YSL parfymen YSL Y

Den första Yves Saint Laurent Y parfymen kom inte i en metallförpackning. Det var en damparfym som fick det distinkta namnet Y. Att YSL gav sig på parfym berodde på att han även ville klä kvinnan med doft. Tanken med att kalla parfymen för Y var inte bara att det är den första bokstaven i modehusets namn. Y kan också se ut lite som den övre delen av en tröja med Y-nacke.

Populära YSL dofter

Yves Saint Laurent fortsatte att ta fram nya dofter att klä kvinnor och män med. YSL Opium blev otroligt populär. Opium för kvinnor kom 1977 men det skulle dröja till 1995 innan YSL Opium för män lanserades.

Andra populära Yves Saint Laurent parfymer är Young Sexy Lovely, Baby Doll och Kourus serien. Låt oss se lite närmre på några av höjdpunkterna bland YSL parfymer för dam och herr…

Yves Saint Laurent parfym för dam

Det finns flera populära damparfymer från YSL. Och vi börjar med att kika lite på YSL Opium som ställde till med skandal. * Removed “faktiskt“

Yves Saint Laurent Opium

1977 ville Yves Saint Laurent lägga fokus på sensualitet och förförelse. Med YSL Opium fick kvinnor en doft med orientaliska inslag såväl som vanilj. Namnet ansågs vara fräckt och media kritiserade YSL för att vara ute efter att chockera.  Det blev en skandal och det har sedan fortsatt på samma vis.

År 2000 poserade en naken Sophie Dahl i reklamkampanjen för parfymen. Man lekte med kopplingen mellan drogen och hennes beteende. Den här omdiskuterade parfymen har följts av varianter som Yves Saint Laurent Black Opium. Men den ursprungliga Opium får nog koras som den främsta YSL parfymen för dam som finns, större än YSL Black Opium och andra varianter.

Yves Saint Laurent Libre

YSL Libre togs fram av Anne Flipo och Carlos Benaim. Den doftar av citrusfrukt, lavendel och av jasmin och vanilj. Doften är frisk och mycket populär världen över.

Yves Saint Laurent Mon Paris

Flaskan andas mode. Med en liten rosett om halsen ger den intrycket av en kvinnas topp. Yves Saint Laurent Mon Paris är full av bär- och fruktinslag. Den vilar på en bas av träiga dofter. YSL Mon Paris är många kvinnors favorit.

Yves Saint Laurent parfym för herr

Det är inte svårt att hitta en unik och väldoftande YSL parfym för herr. Flera av de klassiska dofterna lever kvar och är mångas första val. Populära YSL parfymer för herr är:

Yves Saint Laurent L'Homme

Det här är en YSL doft med inslag av trä, mysk och ingefära. Bergamott och citron känns på en gång när parfymen appliceras och i basen finns tryggt cederträ. YSL L'Homme är fortsatt ett mycket populärt val och även en säker present till en man.

Yves Saint Laurent La Nuit De L'Homme

Den här herrparfymen från YSL doftar vid applicering genast av kardemumma och bergamott. Den har också inslag av lavendel samt en bas av vetivergräs. Parfymen beskrivs som en lek med kontraster och som en doft som har en unik spänning.

YSL Beauty med smink

Vi ska inte glömma bort YSL smink som också är populärt bland modemedvetna kvinnor. Idag kan du köpa YSL make up som håller mycket hög kvalitet. Yves Saint Laurent smink inkluderar viktiga produkter som YSL mascara, YSL foundation, YSL läppstift och mer. Kollektionen täcker alla aspekter av en grundlig sminkning med moderna färginslag och ingredienser som är säkra att använda.