Tillbaka till huvudinnehållet

Tips och råd för blivande mammor

Här får du veta hur du tar hand om dig under graviditeten, hur du förbereder dig inför förlossningen och vilka produkter du behöver för att ta hand om din bebis. Vi har tips och råd för blivande mammor som verkligen fungerar.

Jag är gravid

Gratulerar, om ett par månader blir du mamma! Här får du ett par tips som hjälper både dig och din kropp att må bra under graviditeten.

Många kvinnor lider av bristningar under graviditeten, men detta är inget du ska oroa dig över. Din kropp klarar att skapa en vacker bebis av en enda liten cell på nio månader – du ska vara stolt över dig! Du kan undvika bristningar genom ordentlig hydratisering. Du måste verkligen tänka på att dricka ordentligt och 2x om dagen ska du använda en kräm mot bristningar för att smörja in de områden på kroppen där bristningar lätt uppstår (magen, brösten och rumpan) med en.

 

Oroar du dig för att klippa upp mellangården? En så kallad episiotomi är ett vanligt ingrepp som underlättar förlossningen. Dock går inte alltid läkningen som planerat, så om du hellre vill undvika att klippa upp mellangården ska du massera mellangården under graviditeten med en speciell massageolja. På så sätt förbereder du mellangården för förlossningen och chansen är större att mellangården inte behöver klippas.

Beträffande kosmetika för gravida är det viktigt att noggrant kontrollera produkternas sammansättning. Du ska undvika retinol som ofta finns i produkter mot akne. En högre koncentration av detta ämne kan nämligen påverka fostret negativt. Och på sommaren ska du smörja in magen med krämer som har ett skyddande mineralfilter.

Tips! Det är just under graviditeten du bör prova naturlig kosmetika med en minimalistisk sammansättning.

hela texten dölja texten

När det är dags at åka till BB

Du är inne i den tredje trimestern och det betyder en enda sak. Dags att packa väskorna för BB! Här får du en lista över saker som du ska ta med dig.

En förlossning är lite som ett byråkratiskt party. Alla dokument du behöver! Glöm inte:

  • förlossningsbrev
  • legitimation
  • sjukförsäkringskort
  • bekräftande av faderskap om du inte är gift
  • anmälan om namn
  • födelseplan (om du har en)

 

I din väska behöver du packa ner hygienartiklar och åtminstone två paket med förlossningsbindor och ett par engångstrosor som inte sitter åt för hårt. Det är inte alltid det finns mjukt toalettpapper på BB, så ta med dig två rullar. Något annat du garanterat kommer att ha användning för är BH-inlägg som fångar upp mjölkläckage.

Tips! Använd trosor som är en storlek större än normalt. Efter förlossningen är det viktigaste att känna sig bekväm, inte hur du ser ut.

Amning är en hel vetenskap. I början kan det göra lite ont så du behöver ta hand om dina bröstvårtor. Smörj in dem regelbundet med en återfuktande kräm, helst en kräm som du inte behöver torka bort innan du ammar. Om du har mycket mjölk kommer du garanterat att uppskatta en bröstpump som omedelbart ger lindring och bidrar till att undvika inflammation orsakad av mjölkstockning.

I väskan för bebisen ska du framförallt packa ner blöjor, underlägg för blöjbyte, kläder och en napp (för säkerhets skull!). Det kan också vara bra att ta med sig sin egen linda eftersom de på sjukhuset kan vara komplicerade att använda. Tänk även på barnolja som du applicerar på fuktig hy för att den ska absorberas bättre.

Tips! Ta inte med dig kläder som måste kläs på genom att trä dem över barnets huvud. Elva av tio mammor rekommenderar detta!

hela texten dölja texten

Jag är mamma

Du har äntligen kommet hem med din bebis och vill nu finna en rutin som passar er båda. Det finns en massa hjälpmedel som gör det lättare under den här tiden. 

Blöjbyte kommer att vara en daglig rutin ett tag framöver. Den skonsammaste och enklaste metoden är att tvätta din bebis i handfatet under rinnande ljummet vatten. Och skaffa fuktservetter som du behöver om ni inte är hemma. Barnets hy är känslig för utslag och därför måste den regelbundet luftas och smörjas in. Klassiska tygblöjor är perfekta för detta ändamål. De fungerar som en universell barnhandduk.

Tips! Det är bra att skaffa bambublöjor för att torka bebisens känsliga hy. De är nämligen mycket mjukare än bomullsblöjor.

 

När bebisen sover kan du äntligen unna dig en dusch! Slå bara på babyvakten för att ha översikt över din bebis. Omedelbart efter förlossningen och även därefter kommer du att behöva produkter för intimhygien som inte svider och som förnyar det naturliga pH-värdet i intimområdet. Och bebisen? Bada din bebis i vatten med barnolja och var noggrann med hudvecken, fingrarna, under hakan och bakom öronen när du badar bebisen.

En Amnings-BH är oumbärlig. Och om du inte ammar finns det andra hjälpmedel för dig. Århundradets uppfinning är en flaskvärmare som håller optimal temperatur på mjölkersättningen eller barnmaten. Du kommer att behöva den länge och ofta. Dessutom är den perfekt att ta med på resan!

hela texten dölja texten

Så vad tror du, känner du dig lite mer förberedd nu? Vi håller tummarna för dig och din bebis under denna nya livsetapp!