Tillbaka till huvudinnehållet

Ceramider

Ceramider är lipider eller fetter, en förening av fettsyror och sfingolipider som utgör en huvudbeståndsdel i hudens cellmembran. De finns naturligt i vår hy men med stigande ålder minskar de i mängd och efter fyrtio år stannar produktionen av ceramider nästan upp helt.

 

Ceramider bidrar till att motverka hudens åldrande, förhindrar uppkomsten av rynkor och därför är det viktigt att tillföra dem med kosmetiska produkter. För låg nivå av ceramider kan uttrycka sig som obehaglig klåda, spänningar eller irriterad hud. Ceramider i hårbotten hjälper till att stänga inne fukt och skapar en skyddsbarriär och därför finner vi dem ofta i produkter för torr hud och torrt hår, samt i produkter mot eksem, dermatit och psoriasis.

Egenskaper för ceramider

Ceramider har en kraftfull effekt på hudens utseende och hälsa i allmänhet, samt på hudens känslighet för skadlig påverkan utifrån (stressfaktorer och patogener). Ceramider gör huden fast, enhetlig och hydratiserad. De klarar till och med att regenerera huden ända ner på molekylär nivå.

Effekter av ceramider på huden

  • Skyddar huden mot uttorkning orsakad av påverkan utifrån (uppvärmning, luftkonditionering, föroreningar och UV-strålning).
  • Förnyar hudens struktur och förhindrar att huden tunnas ut och att den förlorar sin elasticitet.
  • Regenererar huden och verkar preventivt mot uppkomsten av rynkor och tecken på åldrande hy.
  • Skapar en skyddsbarriär som håller ute alla skadliga fria radikaler, mikroorganismer och allergener.

Effekter av ceramider på håret

  • Aktiverar regenererande processer i hårets yttre skikt och förnyar den cellulära sammanhållningen varmed håret repareras utefter hela längden.
  • Vårdar hårbotten och hårrötterna, skapar en skyddsbarriär mot uttorkning och yttre skadlig påverkan.
  • Gör håret starkt, glänsande och avlägsnar mjäll.

Ceramider i kosmetika

Med stigande ålder försvagas hudmanteln och produktionen av ceramider upphör som annars bidrar till att fylla utrymmet mellan cellerna vilket gör att huden ser ung och frisk ut. Kosmetika med ceramider har förebyggande egenskaper och därför bör man efter 30 års ålder inte tveka att använda den regelbundet. Efter 40 års ålder är andelen ceramider ca. 60 % lägre och huden blir grövre med synliga rynkor.

Ceramider finns naturligt i vår hud och därför är de lämpliga för alla hudtyper, inklusive mycket känslig hy och aknehy. Prova ögonkräm med ceramider för behandling av den tunna huden kring ögonen och för att motverka mörka ringar under ögonen eller hydratiserande serum och krämer med ceramider för torr hy.

Ceramider för håret  i form av intensiva masker, kurer och balsam bidrar till snabb regeneration av skadade hårfibrer och skyddar samtidigt hårets kvalitet om du färgar och fönar det ofta.

Obehagliga spänningar i huden, klåda, synliga rynkor och livlöst hår är ett tecken på för låg nivå av ceramider i kroppen. På notino.se finner du kosmetika med ceramider för huden kring ögonen, hydratiserande vård för huden över hela kroppen och på fötterna. Prova du också och njut av att ha vacker hy utan tecken på åldrande så länge som möjligt.

hela texten dölja texten