Tillbaka till huvudinnehållet

Amber parfym

Upptäck världen med ambradofter som värmer dig även under den kallaste dagen på året. Kombinationen av sött trä, vanilj och honung tillför en touch av orienten till alla parfymingredienser och du kommer att känna doften på din hy många timmar efter applicering. Doften ambra har välgörande verkan på det mänskliga psyket, ger bättre humör och lugnar på ett behagligt sätt.

 

Ambradoftens karaktär:

Aromen ambra är träig och mycket orientalisk. Det är en kombination av sött trä, rök och honung. Tonerna är värmande och pudriga och tillför en söt arom av tobak och vanilj. Ambra framhäver de andra ingredienserna i parfymen på ett perfekt sätt och ger den lång varaktighet.

Så här utvinns ambradoften:

Ambra eller bärnsten är ett fossiliserat harts avsöndrat som kåda från uråldriga barrträd och åldern på detta harts är mellan 50 till 300 miljoner år. När barrträdet skadas börjar detta unika harts att rinna ut för att skydda trädet från mögel och andra sjukdomar. Hartset har en gyllene honungsfärg och utmärker sig med sin värmande och träiga doft. Dock går det inte att utvinna doftessens av bärnsten från barrträd. Men parfymtillverkarna fängslades såpass av doften att de började tillsätta ambratoner i parfymerna, alltså en blandning av ingredienser som skapar en naturlig ambradoft i parfymen.

För att uppnå ambratoner använder man idag labdanum, ett brunt harts som utvinns från växterna Labdanum Cistus ladanifer och Cistus creticus. Dessutom används tonkabönor som kommer från trädet Dipteryx odorata. För att skapa fulländande toner används även en nypa vanilj, mandel, tobak och benzoin. Ambra är alltså en doftnot och kombinationen av doftessenserna återspeglar på ett perfekt sätt doften av bärnsten från uråldriga barrträd som under århundraden har fängslat parfymtillverkare över hela världen.

I parfymvärlden finner vi också grå ambra eller ambergris. Detta är dock en typ med animaliskt ursprung som skapas i matsmältningskanalen hos kaskelotter. Grå ambra kallas med rätta ”guldet från havet” då den är mycket sällsynt och används sparsamt. Oftast ersätts den med syntetiska dofter. Doften är mycket djurisk, salt och med tobakstoner.

Upplev de lyxiga tonerna i parfymer med ambra och unna dig en värmande famn under kalla dagar. Den honungslena ambradoften kommer att följa dig under hela dagen och det orientaliska inslaget kommer att väcka beundran bland din omgivning. Upptäck din parfym med ambra på notino.se.

hela texten dölja texten