Tillbaka till huvudinnehållet

C-vitamin i kosmetika

Rent C-vitamin eller L-askorbinsyra är det viktigaste C-vitaminderivatet som används i kosmetikaindustrin. Det är ett effektivt ämne som snabbt sjunker in i huden och skapar ett skydd som motstår påverkan från fria radikaler, toxiner och solens strålning. Naturligt C-vitamin finns i många växter (citrusfrukter, nypon eller broccoli) och även syntetiskt C-vitamin framställs för användning inom kosmetikaindustrin. Askorbinsyra är ett instabilt ämne och det är först med modern teknologi som det har kunnat hållas aktivt. Därför anses det nu vara ett nyfunnet naturunder.

 

C-vitamins egenskaper

Fria radikaler uppstår som ett resultat av skadlig UV-strålning, föroreningar och toxiner och dessa fria radikaler gör att huden åldras snabbare och att hårkvaliteten försämras. C-vitamin fungerar som en stark antioxidant med snabb effektivitet. Om det används regelbundet kan det återge huden dess rynkfria lyster och håret dess friska glans.

C-vitamins effekter på huden

 • Fungerar som en stark antioxidant och skyddar cellerna mot att skadas av fria radikaler.
 • Eliminerar pigmentfläckar och åldersfläckar och jämnar ut hudtonen.
 • Ger ett skydd mot solens skadliga effekter.
 • Har starkt anti-inflammatoriska effekter och gör att mindre sår och ärr från akne läker snabbare.
 • Motverkar att kollagenfibrer i huden förstörs och stöder produktionen av dem, vilket saktar ned hudens åldringsprocess och reducerar synliga rynkor.
 • Huden ser frisk ut och har lyster. Vid regelbunden användning blir huden dessutom fastare och smidigare.
 • Hjälper till att exfoliera huden och göra hudstrukturen finare.
 • Ser till att huden syresätts ordentligt.

C-vitamins effekter på håret

 • Vårdar skadat och torrt hår och skyddar det mot solen skadliga strålar och fria radikaler.
 • Revitaliserar hårfibrerna ända från rötterna till topparna och skyddar mot brutna hårstrån och kluvna toppar.
 • Stimulerar kollagenproduktionen och förbättrar hårets tillväxt och kvalitet.
 • Fungerar preventivt mot håravfall.
 • Hjälper till att sänka pH-värdet, vilket gör att hårytan blir jämnare. Det ger håret glans och lyster.

Produkter med C-vitamin

På samma sätt som C-vitamin stärker kroppens immunsystem mot skadliga virus skapar det även ett skydd för huden och håret. Tack vare sina starka antioxidantiska effekter som motverkar för tidigt åldrande av huden, anses C-vitamin vare ett mindre mirakel. Kroppen producerar dock inte C-vitamin själv och därför att det viktigt att tillföra det genom att äta rätt och ta hand om huden och håret. Produkter med C-vitamin passar alla hudtyper och du behöver inte oroa dig ens om du har en väldigt torr eller känslig hy.

Hudkrämer med C-vitamin är ett bra val för mogen hy, men det kan med fördel även användas långt tidigare eftersom det preventivt motverkar hudens åldringsprocess och uppkomsten av pigmentfläckar. Det finns olika koncentrationer av L-askorbinsyra i hudvårdsprodukter och du bör leta efter en produkt med en koncentration på 10 till 15 procent. När du först börjar använda en produkt med vitamin C räcker det att applicera den en gång om dagen. Sedan kan du gradvis börja använda andra produkter som innehåller C-vitamin.

Serum med C-vitamin kan användas regelbundet under din dagkräm. Låt serumet sjunka in en stund innan du applicerar din dagkräm. Effekterna märks snabbt: din hud kommer att se hälsosammare ut och ha mer lyster. Förvara serum med C-vitamin på en mörk och torr plats, till exempel i kylskåpet.

Hårvårdsprodukter som innehåller C-vitamin återger håret vitalitet och stimulerar hårväxten. Använd balsam, hårmasker och schampon med C-vitamin i din hårvårdsrutin. På sommaren skyddar de håret mot de skadliga effekterna av klor och solens strålar. På vintern fungerar C-vitamin preventivt mot kluvna toppar och brutna hårstrån som orsakas av vintervädret.

Upptäck kvalitativa schampon, serum och krämer med C-vitamin och låt dem bli en del av din dagliga ritual för att ta hand om dig själv! Belöningen blir lysande, hälsosam hy och ett glansigt hår.

hela texten dölja texten