Tillbaka till huvudinnehållet

Hyaluronsyra i kosmetika

Hyaluronsyra är en allsidig sockermolekyl som har tillskrivits mirakulösa egenskaper. Det är ett fuktgivande ämne som kroppen naturligt innehåller höga halter av. Hyaluronsyra kan binda stora mängder vatten – upp till sex liter per gram. Därmed kan cellerna i kroppen snabbt cellvandra och effekten av detta är att hudvävnaden regenereras bättre och tillförseln av näring och syre förbättras. Det gör att hyaluronsyra inte bara hjälper till att läka ärr utan också bibehåller hudens fasthet och smidighet och ser till att nya kollagen- och elastinfibrer bildas.

 

Tidigare utvanns hyaluronsyra från tuppkammar men idag framställs den i laboratorier med hjälp av genetiskt modifierade bakterier. Syntetisk hyaluronsyra är identisk med kroppens naturliga variant.

Hyaluronsyrans egenskaper

Hyaluronsyrans otroliga förmågor hjälper huden att binda stora mängder vatten som frigörs allteftersom. Det gör att huden återfuktas länge och håller sig smidig. Med regelbunden vård regenereras huden gradvis och rynkor minskas. Med åldern sjunker dock halten av hyaluronsyra i huden och måste därför gradvis tillföras i form av ett serum eller en kräm.

Hyaluronsyrans effekter på huden

  • Återfuktar huden intensivt. Genom att långsamt frigöra vattenmolekyler tillförs fukt och näring gradvis till huden inifrån.
  • Stimulerar tillväxten av hudceller och stöder produktionen av kollagen- och elastinfibrer som ser till att huden är fast, smidig och mjuk.
  • Sjunker djupt in i huden, bekämpar för tidigt åldrande och hjälper till att snabbt reducera rynkor och slätar ut huden.
  • Hjälper även till vid akne eller dermatit och vårdar en fet hy.

Hyaluronsyrans effekter på håret

  • Återfuktar torrt och slitet hår, ser till att håret inte tappar mer fukt och skyddar mot brutna hårstrån och kluvna toppar.
  • Slätar ut hårfibrerna och gör matt och torrt hår glansigt.

Produkter som innehåller hyaluronsyra

Hyaluronsyra är en av de mest eftertraktade ingredienserna i kosmetikaindustrin tack vare sina ovanliga egenskaper och snabba resultat. Produkter som innehåller hyaluronsyra passar alla hudtyper och fungerar allra bäst på torr hy som lider av tecken på åldrande.

Ren hyaluronsyra används i kosmetiska produkter som vårdar hyn, naglarna eller håret och finns även i fillers, vilket är behandlingar som injiceras i huden för att reducera rynkor eller förstora läpparna.

Använd regelbundet både en dag- och nattkräm som innehåller hyaluronsyra för att vårda slapp och mogen hy. Mot rynkor kring ögonen kan du använda en ögonkräm med hyaluronsyra. För en mer intensiv hudvård som snabbar fyller i rynkor och slätar ut huden kan du komplettera din hudvårdsrutin med en ansiktsmask eller ett serum som innehåller hyaluronsyra.

På notino.se hittar du även gott om hårprodukter som innehåller hyaluronsyra – från schampon till intensiva hårmasker och -serum som hjälper till att återfukta torrt och slitet hår och som gradvis frigör vatten vilket motverkar brutna hårstrån och kluvna toppar.

Hitta en kräm, ett serum eller en mask med hyaluronsyra som passar just dig för att ge din hy den vård den förtjänar så att den återfår sin smidighet.

hela texten dölja texten