Tillbaka till huvudinnehållet

Kamomill

Man skulle kunna skriva en hel bok om kamomillens effekter på hud och hår eftersom det är en sådan allsidig ört. Den innehåller höga halter av eteriska oljor och mer än hundra olika ämnen med lugnande, rengörande och regenererande egenskaper. Dessutom doftar den underbart.

 

Känslig hy älskar produkter som innehåller kamomill. Kamomill lindrar nämligen rodnader och klåda varsomhelst på kroppen, inklusive i hårbottnen eller intimområdet. I det sistnämnda fallet återställer den dessutom den naturliga pH-balansen.

Kamomills egenskaper

Kamomill rengör och lugnar huden samt påskyndar dess regenererande processer. Den innehåller flera eteriska oljor och över hundra aktiva ämnen. Just därför används den så flitigt inom hårvård och hudvårdsprodukter för känslig hy. Kamomill finns att hitta i oljor, krämer, ansiktsvatten och schampon som har en lätt blekande effekt.

Så påverkar kamomill huden

  • Kamomill är skonsam mot känslig hy och är därmed även lämplig för barn och dem som lider av eksem eller dermatit.
  • Rengör huden och verkar preventivt mot akne.
  • Lugnar huden till exempel efter längre vistelser i solljus.
  • Hjälper till att lindra allergiska reaktioner.
  • Påskyndar hudens regenererande processer.
  • Lindrar klåda och torr hud samt minskar rodnader.
  • Återställer pH-balansen i intimområdet och minskar därmed risken för svamp i underlivet.

Så påverkar kamomill håret

  • Blont hår bleks naturligt vid regelbunden användning.
  • Kamomill är rik på eteriska oljor som stärker tunt hår och gör det glansigt.
  • Rengör hårbottnen och lindrar klåda avsevärt.

Produkter med kamomill

Kamomillolja eller kamomillkräm är perfekt för dem som lider av akne eller eksem. Kamomill innehåller nämligen aktiva ämnen såsom eteriska oljor, flavonoider och mer än hundra andra aktiva ämnen. I och med att kamomill är så pass skonsam mot huden, förekommer den även ofta i produkter för barn, till exempel babyoljor med kamomill eller skonsamma duschkrämer för barn.

Kamomill har positiva effekter på hår, hud och händer och används därför flitigt i diverse olika produkter. Kamomillkrämer  och -oljor har en fantastisk verkan på området kring ögonen eller hudrodnader. Produkterna är enkla att applicera och lindrar genast sveda och klåda.

Blont hår kräver särskild vård, helst med naturliga produkter. Du kanske redan har hört talas om att man kan bleka håret med kamomill. Kamomill är blondinernas hemliga hjälpmedel som ger ljusare hår utan kemikalier. Ett blekande kamomillschampo är ett måste för alla blondiner.

Kamomill har fantastiska egenskaper, men kamomillprodukter bör användas med måtta. För även om kamomill har en antiallergisk verkan kan överdriven användning leda till en allergisk reaktion. Se därför till att du alltid följer tillverkarens riktlinjer när du använder krämer, oljor, salvor eller schampon som innehåller kamomill.

Vill du veta mer om de olika ingredienserna i hud- och hårvårdsprodukter? Läs mer om till exempel produkter som innehåller aloe vera och grönt te!

hela texten dölja texten