Tillbaka till huvudinnehållet

Propolis

Propolis är en blandning av hartsämnen, bivax, balsam och eteriska oljor med en behaglig aromatisk doft som tillverkas av bin från harts insamlat från växter och träd. Det är inte konstigt att redan de gamla egyptierna värdesatte dess regenererande effekter. Propolis innehåller nämligen mer än 300 ämnen med antioxidant verkan, vitaminer från grupp B, mineraler, tanniner och andra välgörande ämnen.

 

Egenskaper för propolis

Propolis är ett perfekt balanserat ämne med mångsidiga regenererande effekter på huden och håret. 

Effekter av propolis på huden

  • Regenererar sprucken hy och ger näring åt torr hy.
  • Avlägsnar svarta fläckar från huden och tar hand om problematisk hy.
  • Hjälper vid eksem och akne.
  • Förbättrar hudens kvalitet och har regenererande verkan.

Effekter av propolis på håret

  • Ger näring åt hårbotten och vårdar hårrötterna.
  • Verkar preventivt mot hårbortfall.
  • Förbättrar hårets kvalitet i allmänhet, reparerar hårstråna utefter hela längden och ger glans.
  • Avlägsnar mjäll.

Kosmetika med propolis

Propolis används oftast i produkter som hjälper till att bevara den naturliga mikrofloran på huden. Det används också mycket ofta i naturliga parfymprodukter. Den fräscha doften påminner om en blommande äng och är mycket uppskattad.

Propolis är praktiskt och icke-toxiskt, det är lämpligt för alla hudtyper och kan användas under lång tid. Bara de som är allergiska mot biprodukter måste vara försiktiga eftersom propolis kan orsaka en obehaglig reaktion på huden.

Mest populärt är propolis i naturlig kosmetika och biokosmetika, både som en av flera aktiva ingredienser och som huvudingrediens (propolistinktur). På notino.se finner du en kollektion av propoliskrämer mot akne och ett rengörande ansiktsvatten för fet och problematisk hy.

Propolis verkar gynnsamt mot blåsor i munnen och munsår. Det används också omfattande i produkter för munhygien, t.ex. tandkrämer med propolis. Om du lider av spruckna läppar och munsår under vintermånaderna ska du skaffa ett läppbalsam med propolis för att alltid ha första hjälpen till hands. Propolissalva skyddar och regenererar sprucken hud på händerna och schampo med propolis avlägsnar mjäll.

Forskare inom ämnet är övertygande om att vi ännu inte har funnit alla välgörande effekter i denna undermedicin från naturen. Propolis fortsätter att överraska med sin kraft och sin allsidiga verkan. Prova idag!

hela texten dölja texten