Tillbaka till huvudinnehållet

Sheasmör

Vid den första anblicken ser sheasmör, som ibland också kallas karité, ut som en formlös, gulaktig och fet massa. Men låt dig inte luras av dess utseende. “Afrikas guld” utvinns ur nötter från heliga afrikanska träd och bör absolut finnas i ditt badrumsskåp – det har nämligen flera positiva effekter.

 

Historien om dess användning går långt tillbaka i tiden: detta naturunder ansågs vara guld värt redan på drottning Nefertitis tid, och hon hade just sheasmör att tacka för sin silkeslena hy. Sheasmör blev snabbt en naturlig del av både kosmetika- och livsmedelsindustrin eftersom det är väldigt näringsrikt, fullt av mättade fettsyror och vitaminer och kan användas till oändligt många saker.

Sheasmörets egenskaper

Sheasmör är en av naturens skatter. Den kan nämligen användas både för medicinska ändamål och skönhetsändamål, vilket är långt ifrån vanligt. De höga halterna av fettsyror har en positiv effekt på huden medan vitaminerna hjälper till att hålla huden smidig och minskar förekomsten av rynkor. Katekiner och antioxidanter hjälper dessutom sår och andra hudbesvär att läka snabbare.

Effekterna av sheasmör på huden

 • Hjälper till att regenerera hudcellerna, i och med att den innehåller A-vitamin som stimulerar kollagenproduktionen vilket motverkar rynkor.
 • Huden blir återigen fast och smidig tack vare de höga halterna av mättade fettsyror.
 • Fungerar även som ett lätt solskydd (UV-faktor 3–4) eftersom den innehåller E-vitamin.
 • Hjälper akne att läka och återger huden sin naturliga skönhet.
 • Ärr, brännskador, insektsstick läker snabbare och allergiska reaktioner på huden lugnas ned med hjälp av sheasmör.
 • Rekommenderas även om du lider av psoriasis, dermatit eller atopiskt eksem.
 • På vintern bildar sheasmör ett skyddande lager mot fukt och kyla utan att täppa till porerna och är därför lämplig för dagligt bruk.           

Effekterna av sheasmör på håret

 • Främjar bättre hårväxt och ger hårcellerna näring.
 • Tar bort mjäll har en positiv inverkan på torr hårbotten.
 • Hjälper till att återställa fuktbalansen hos fett hår eller fet hårbotten.
 • Håret ser glansigt och hälsosamt ut och slitna toppar vårdas.
 • Skapar ett skyddande filter på håret och skyddar mot solens skadliga strålar.
 • Skyddar det mot fukt och kyla på vintern.
 • Vårdar hår som ofta fönas eller plattas.

Produkter som innehåller sheasmör

Sheasmör är lämpligt att använda på alla hudtyper, från torr till normal och fet hy och även hy som lider av mycket akne. Det belastar inte huden och täpper inte heller till porerna, vilket gör det lämpligt för daglig användning. Det gäller dock att man använder rätt mängd och rätt produkt för sin hudtyp.

Rent sheasmör appliceras alltid när huden eller håret är fuktigt och ju fetare huden är, desto mindre sheasmör bör man använda. Man kan välja mellan raffinerat sheasmör och raffinerat bio sheasmör. Båda är rena, mjuka och lätta att smörja in. Prova till exempel Saloos sheasmör i en praktisk förpackning som är lätt att ta med när du reser.

Krämer som innehåller sheasmör bör appliceras i ansiktet och på kroppen minst två gånger om dagen. Det hjälper till att stimulera kollagen- och elastin produktionen, vilket i sin tur hjälper till att hålla huden fast. När proteinstrukturen förnyas så saktas cellernas åldringsprocess ned. Duschgeler och flytande handtvålar med sheasmör ser till att din hud får ordentlig vård och näring även till vardags när du duschar eller tvättar händerna.

Slitet och skadat hår blir omhändertaget redan första gången du tvättar håret med en närande hårmask som innehåller sheasmör. Maskerna innehåller ofta även andra sällsynta ämnen som tar hand om ditt hår. Du bör heller inte glömma bort att alltid ha något till hands för den känsliga huden på läpparna. Prova till exempel Purity Vision, sheasmör för läpparna.

På notino.se hittar du ett brett sortiment av produkter som innehåller sheasmör. Prova och se de otroliga effekterna med egna ögon!

hela texten dölja texten