Tillbaka till huvudinnehållet

Maskne: Så blir du av med akne från munskyddet

Fukt, värme, brist på frisk luft och otrevliga hudirritationer – munskydd skapar en grogrund för diverse hudproblem. Precis som munskydd har maskne, dvs akne som uppstår på grund av munskydd, blivit en symbol för den tid vi just nu genomlever. Men hur förebygger och motverkar man maskne?

Så uppstår maskne

Maskne är ett tillstånd som uppstår när man bär en mask som skyddar munnen och näsan, dvs munskydd eller respirator, under en längre period. Den vanligaste typen av maskne är acne mechanica, eller mekanisk akne.

Kombinationen av mekanisk friktion, värme, svett, andning, prat och bristen på frisk luft skapar tillsammans den perfekta grogrunden för mikroorganismer och tilltäppta porer under munskyddet. Friktionen från munskydd skapar dessutom små sprickor, vilka gör att smuts och bakterier enklare kan tränga in i huden. Porerna täpps till och skapar olika slags akne, från mindre synliga pormaskar och svarta prickar till mer allvarlig cystisk akne.

hela texten dölja texten

Så förebygger du maskne

Preventiv vård är det första steget till framgång. Följ dessa grundprinciper vad gäller munskydd så minimerar du risken för maskne:

 • Använd bara munskydd när det är obligatoriskt. När du är ute i friska luften eller om du inte är i kontakt med andra människor, ta av dig munskyddet och låt huden andas.
 • Minska mängden bakterier under munskyddet genom att regelbundet byta munskydd – flera gånger om dagen. Ett engångsmunskydd av papper blir fuktigt efter tjugo minuters användning, och då är det dags att byta ut det mot ett nytt. Har du möjlighet, låt huden “vädra sig” en stund innan du sätter på dig ett nytt munskydd.
 • Om du använder munskydd av tyg, se till att koka och stryka munskyddet efter varje tvätt. Använd ett skonsamt tvättmedel och undvik sköljmedel, eftersom det kan irritera huden och bidra till att täppa till porerna.
 • Skaffa munskydd gjorda av behagliga material – helst 100 procent bomull. Munskyddet bör sitta ordentligt utan att den trycker mot någon punkt eller skapar friktion och irriterar huden. Tvätta och stryk munskyddet innan du använder det för första gången.

hela texten dölja texten

Så blir du av med maskne

Har de första finnarna redan börjat dyka upp under munskyddet? Då är det dags att byta ut dina vanliga hudvårdsprodukter och skapa en ny hudvårdsrutin med specialiserade produkter som motverkar maskne.

Vårda huden under munskyddet

Se till att huden är helt ren och skyddad mot friktion innan du tar på dig munskyddet på morgonen. Följ följande rutin varje dag:

 • Tvätta huden med vatten och en särskild mousse, emulsion eller gel mot akne. Du kan sedan använda ett ansiktsvatten.
 • När huden är ren är det dags att applicera en återfuktande kräm för att skapa ett tunt skyddande lager mellan huden och munskyddet och därmed motverkar mekanisk friktion.
 • Välj en icke-komedogen ansiktskräm med en mild konsistens som inte täpper till porerna eller belastar huden i onödan. Gelkrämer och superlätta serum fungerar perfekt för detta.
 • Satsa på hudvårdsprodukter som innehåller antioxidanter och skyddar huden mot negativ påverkan utifrån.
 • Undvik däremot tjocka näringsgivande krämer, vaselin, feta produkter och produkter som främjar talgproduktionen.
 • Undvik även produkter som innehåller retinol och andra potentiellt irriterande ämnen under dagen. Munskyddet skapar en instängd miljö, vilket ökar effektiviteten hos aktiva ämnen som därmed kan ha en negativ påverkan på huden.
 • Applicera en kräm mot maskne minst 15 minuter innan du sätter på dig munskyddet så att den hinner absorberas ordentligt och inga rester sätter sig på munskyddet.

hela texten dölja texten

Kvällsrutin mot maskne

På kvällen bör du rengöra huden på djupet och återigen använda produkter mot maskne som bidrar till att regenerera hud som belastats under munskyddet:

 • Rengör huden direkt när du kommer hem. Under dagen samlar sig svett, talg och orenheter under munskyddet och det är bäst att genast avlägsna dessa för att motverka att de täpper till porerna.
 • Se till att din kvällsrutin innefattar produkter mot maskne och innehåller aktiva ämnen för problemhy, såsom bensoyl-peroxid, salicylsyra och andra AHA-syror. Var försiktig när du applicerar dessa produkter, särskilt om munskyddet irriterat din hy under dagen. Har du väldigt irriterad hy kan du välja produkter med en lägre koncentration eller tillfälligt byta ut dessa produkter mot milda, lugnande och återfuktande produkter.
 • För att motverka irritationer, använd inte flera produkter med aktiva ämnen som motverkar maskne på en och samma gång. Vårda individuella finnar lokalt med en produkt mot akne istället för att vårda hela ansiktet. Om du är van vid att använda produkter som innehåller retinol, applicera retinol varannan kväll och vårda finnarna lokalt den andra kvällen. Använd inte bägge produkter samma kväll.
 • Unna din hud en lugnande ansiktsmask minst en gång i veckan för att friska upp och regenerera huden.

hela texten dölja texten

Följ dessa råd om hur du blir av med akne för bästa resultat: kläm inte finnarna, ta inte på ansiktet med smutsiga händer, drick mycket vatten, ät sunt och det allra viktigaste –stressa inte.

Smink under munskydd

Dermatologer rekommenderar inte att man använder sig av foundation när man bär munskydd eftersom det kan leder till att porerna täpps till och därmed förvärra masknesymptomen. Minimera därför användningen av foundation medan du bär munskydd. Om du ändå behöver använda en täckande foundation, kom ihåg att “less is more” och följ dessa grundläggande råd för att minimera eventuell negativ påverkan på huden:

 • Se alltid till att huden är ordentligt ren och återfuktad innan du applicerar en foundation och applicera den i god tid innan du behöver ta på dig munskyddet.
 • Tvätta händerna innan du applicerar din foundation. Om du applicerar foundation med hjälp av en sminkborste eller sminksvamp, se till att rengöra dem regelbundet.
 • Använd en icke-komedogen foundation som inte täpper till porerna. Välj helst en dermokosmetisk foundation som är särskilt framtagen för problemhy eftersom dessa samtidigt vårdar aknebenägen hy.
 • Pudra över din foundation med ett fixerande puder som minskar risken för att din foundation sätter sig på munskyddet.
 • Om du behöver täcka över mindre masknesymptom kan det räcka med en lätt BB-kräm som belastar huden mindre än en foundation.
 • Tvätta bort din foundation så snart som möjligt för att låta din hud andas igen. Rengör sedan huden noggrant.

hela texten dölja texten