Tillbaka till huvudinnehållet

Retinol

Retinol är även känt som A-vitamin och anses vara ett av naturens under. Det är ett av de mest effektiva ämnena i kampen mot rynkor och tecken på åldrande. Till en början användes retinol mest mot akne, men tack vare sina positiva, och framförallt snabba, bieffekter som motverkade hudens åldrande, började det användas allt mer i anti-aging-produkter.

 

Retinol fungerar som en stark antioxidant och kan även exfoliera huden: den avlägsnar snabbt döda hudceller och stöder produktionen av kollagenfibrer. Retinol kan utvinnas ur både vegetabiliska och animaliska (fiskolja, ägg, kött) källor och det kan även skapas syntetiskt, vilket har blivit populärt inom både kosmetika- och läkemedelsindustrin.

Retinols egenskaper

Retinol kallas ibland för ett ungdomens elixir. Den har exfolierande effekter som snabbt slätar ut hudstrukturen och gör att huden ser ung och hälsosam ut. Den passar alla hudtyper, men i och med att den är så intensiv är det bäst att gradvis börja använda produkter med retinol. Och effekterna låter inte vänta på sig.

Retinols effekter på huden

  • Hjälper till att återställa hudens pH-balans och minska porerna, vilket ger huden en fräsch känsla och lyster.
  • Har exfolierande effekter och sjunker djupt in i huden och stimulerar produktionen av kollagenfibrer och elastin, vilket saktar ned tecken på åldrande, slätar ut rynkor och ger huden en smidigare och finare struktur.
  • Fungerar som en stark antioxidant och stöder hudens naturliga regeneration och tillväxt av hudceller vilket gör att och huden blir slätare och stramare.
  • Behandlar akne effektivt och löser upp tilltäppta porer.
  • Reducerar synliga pigmentfläckar och stöder melaninproduktionen vilket motverkar framtida pigmentfläckar.

Produkter med retinol

Retinol är ett av de mest eftertraktade ämnena mot rynkor och andra tecken på åldrande. Den kan användas på alla hudtyper och effekterna märks snabbt. Det är viktigt att hålla koll på koncentrationen av retinol. I kosmetiska produkter ligger det mellan 0,1 % (ögonkrämer med retinol och retinolkrämer som löser upp porer) och 1 % (starkare retinolserum mot rynkor, akne och pigmentfläckar).

Om du inte har använt produkter med retinol tidigare är det klokt att välja en produkt med en låg koncentration. När man använder produkter med retinol kan huden till en början uppleva en viss irritation. Börja först med en kräm innan du använder ett starkare serum med retinol. Applicera retinolkrämen först var tredje dag. Efter två veckor kan du applicera den varannan dag och efter en månad kan krämen appliceras varje kväll. Efter ungefär en månads användning kommer du att se de första märkbara effekterna.

Retinol hjälper till att exfoliera huden och bör därför enbart appliceras på kvällen. Under dagen bör du alltid skydda huden med hjälp av en kräm med hög solskyddsfaktor (SPF 30–50) så att huden inte skadas.

Hitta ditt ungdomselixir på notino.se och lägg till retinolserum, -krämer och andra anti-aging produkter med retinol till din hudvårdsrutin för mogen hy. Upptäck retinols fantastiska effekter du med!

hela texten dölja texten