Tillbaka till huvudinnehållet

Nya trender inom tandvården! Upptäck magin med smart teknik

2024-03-11

Jana Uhlir

Läs på 5 minuter

Att ta hand om sina tänder har aldrig varit så coolt. Glöm tråkiga tandborstar och ta in ny teknik i ditt badrum! Att ta hand om dina tänder är inte bara roligare med dem, utan också mer omsorgsfullt. Hur städar man ordentligt och vilka smarta hjälpmedel är bäst?

Det korrekta förfarandet är grunden

Grunden för god tandhygien är naturligtvis att noggrant avlägsna plack från alla tandytor. "Tänderna ska rengöras minst två gånger om dagen, på morgonen efter frukost och på kvällen innan du går och lägger dig, och sedan ska du inte äta eller dricka något annat än vatten", rekommenderar tandhygienisten Lucie Hronková, DiS. från tandläkarmottagningen H33.

Glöm inte att rengöra mellan tänderna "Det räcker med en gång om dagen. En tandhygienist lär dig rätt teknik och kontrollerar den sedan vid regelbundna besök för att se till att dina tänder förblir rena och friska för alltid", säger tandhygienisten.

För en grundlig rengöring av tänderna

När ska tandborsten bytas ut?

Byter du tandborste regelbundet, eller väntar du tills den är uttjänt innan du väljer en ny? "Du bör byta tandborste ungefär var tredje månad. Detta bevarar rengöringsfibrernas effektivitet, som minskar om de slits, även om de kanske ännu inte är synliga för ögat", förklarar tandhygienisten och påminner dig om att alltid byta tandborste efter en förkylning eller influensa.

Hur väljer man rätt tandborste? Det räcker inte att bara välja efter färg. "Den perfekta tandborsten ska vara mjuk, ha ett litet arbetshuvud och vara tätt packad med borst som är rakt skurna", rekommenderar Lucie Hronková. 

Häng med i svängarna! Detta kommer att underlätta ditt arbete 

Smart teknik har redan förbättrat nästan alla områden i våra liv, och tandvård är inget undantag. Elektriska tandborstar och munduschar är bevis på detta. Varför ska du leta efter dem?

För ett friskt tandkött och ett vackert leende

En eltandborste har många fördelar jämfört med en vanlig tandborste:

  1. Effektivare borstning: den vibrerande eller roterande rörelsen hjälper till att avlägsna mer plack och matrester än en manuell tandborste. 
  2. Lättare att använda: rengöring med en elektrisk borste är vanligtvis lättare för oss tack vare dess automatiska rörelse.
  3. Bättre räckvidd: du kan välja en eltandborste med rengöringshuvuden i olika former och storlekar. När du rengör kan du lättare nå svåråtkomliga ställen i munnen. 
  4. Olika funktioner: eltandborstar har ytterligare funktioner som olika rengöringslägen, trycksensorer eller en inbyggd timer, så att du kan rengöra tänderna ännu bättre.

Munduschar

Tycker du också om den härliga känslan av renhet och fräschör i munnen? För maximal effekt, använd en mundusch som en del av din tandvårdsrutin. Tack vare vattenstrålen kan du faktiskt rengöra tandmellanrummen noggrant och ta bort matrester och plack. 

Du rengör också svåråtkomliga områden längs tandköttskanten där inflammationsframkallande bakterier kan samlas. Detta minskar risken för parodontala sjukdomar. Den mjuka vattenströmmen masserar också tandköttet på ett behagligt sätt, förbättrar blodcirkulationen och gör tandköttet friskare vid regelbunden skötsel.

Vattenflöde för perfekt renhet

TIPS: Tandduschar är ett bra komplement till din tandvård om du har känsliga tänder. Detta beror på att du kan reglera vattnets tryck och temperatur och därmed minimera irritation i känsliga delar av munnen. 

Hur tar man hand om ett barns tänder?

Rengöringen bör påbörjas så snart den första tanden har brutit fram. Välj en mjuk barntandborste och borsta två gånger om dagen. Vid ungefär ett års ålder, när barn vanligtvis har fyra tänder på ovansidan och fyra på undersidan, ska du ta med ditt barn till tandläkaren. Han kommer att diskutera tandhygien med dig samt korrekt användning och mängd av fluor. 

För att göra rengöringen rolig även för de allra minsta

Senast från två års ålder ska du lära barnen rätt teknik för tandborstning och tandtråd. Med hjälp av din tandläkare eller tandhygienist kan du förklara varför det är viktigt att ta väl hand om sina tänder och använda lekar eller belöningar för att göra tandborstningen till en favoritrutin. Soniska tandborstar för barn kan hjälpa till med detta, och många av dem har även roliga appar.   

En vän för ett friskt barnleende

De bästa livsmedlen för pärlvita tänder

Hur ofta tänker du på dina tänder när du handlar mat? Förmodligen sällan. Det finns livsmedel som stöder tändernas hälsa och styrka inifrån. Dessa inkluderar mejeriprodukter, som stärker tandemaljen tack vare deras kalciuminnehåll. Frukt och grönsaker som främjar tandköttets hälsa och minskar risken för karies, nötter som är rika på kalcium och fosfor eller fullkornsprodukter som innehåller B-vitaminer och järn är bra för tandköttets hälsa. 

Även om du bara dricker vanligt vatten sköljer du munnen, vilket minskar syrabildningen som kan orsaka karies. Drick gärna grönt te med polyfenoler, som kan skydda tänderna och minska uppkomsten av plack.

Vet du redan hur du tar hand om dina tänder på rätt sätt och varför du bör ge dem den bästa moderna vården? Så hurra för att du kommer att kunna skryta med ett vackert och hälsosamt leende så snart som möjligt.