Tillbaka till huvudinnehållet

Musk parfym

Mysk (musk) är en av våra äldsta doftämnen i världen med animaliskt ursprung och i parfymvärlden är det den mest använda och populäraste ingrediensen. Myskdoften har välgörande verkan på psyket, den har avslappnande verkan, piggar upp och ger gott humör och därför fann den snabbt tillämpning inom medicin och aromterapi. Den anses också vara ett mycket starkt afrodisiakum.

 

Mysk tillför doftkompositionerna mildhet och sensualitet och den har mycket goda fixerande egenskaper som förlänger doftens varaktighet på huden och den finns i små mängder nästan i alla parfymer. Ibland tillsätts den för sin typiska rena doft i tvålar eller barnpuder.

Myskdoftens karaktär:

Myskdoft brukar kallas för renhetens doft. Den är mycket intensiv, sensuell och söt med pudertoner. Ibland kan den ha kryddiga till träiga undertoner.

Så här utvinns myskdoften:

Det var Marco Polo som upptäckte den naturliga myskdoften på sina resor. Äkta mysk är en produkt av animaliskt ursprung som utsöndras från körtlarna hos det sibiriska myskdjuret, oftast när de försöker locka till sig honor under parningsperioden. Dock är naturlig mysk mycket dyrt, till och med dyrare än guld och 1979 förbjöds tillverkning av animaliskt mysk. Det sibiriska myskdjuret är nu fridlyst som en hotad art och naturlig mysk ersätts idag av syntetisk produktion.

Förutom syntetisk tillverkad mysk använder parfymindustrin idag även mysk av vegetabiliskt ursprung som har samma doft som äkta mysk. För framställning från växter används främst kvanne, myskokra eller myskmalva.

Enligt forntida traditioner i arabvärlden tillsattes mysk i putsen för moskéers väggar så att de utsöndrade en angenäm doft när solen sken på dem. Myskdoften används i hela världen och forskare utvecklar ständigt nya myskessenser för en ännu intensivare upplevelse av detta attraktiva doftämne av animaliskt ursprung. Finn din unika myskdoft!

hela texten dölja texten